Κοινωνία σκύλου και γάτας

Γιώτα
0

Ώρα να λύσουμε την παρεξήγηση. Σκύλος και γάτα κατά τη ρήση “σαν το σκύλο με τη γάτα” n; Δύο υπάρξεις που αλληλοσυμπαθούνται! – Ενάντια σε όλες τις προκαταλήψεις η φιλία μεταξύ ενός σκύλου και μιας γάτας δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.νατο του πατέρα μου… καλπάζων καρκίνος n είπαν οι ανθρωπόμορφοι γιατροί μην έχες κύριε…
Στη φύση όταν ένας σκύλος και μια γάτα συναντηθούν αλλάζουν γρήγορα δρόμο. Κυρίως γιατί η γάτα από το φόβο της τρέπεται σε φυγή. Τότε χτυπάει ένα αρχέγονο εσωτερικό καμπανάκι στο σκύλο υπενθυμίζοντάς του: Εδώ είναι το θήραμα! Και τότε επέρχεται ο χαμός και ο πανικός! Ένας αγώνας δρόμου ποιος θα επιτεθεί πρώτος και ποιος θα επιβληθεί στον άλλο. °mΠώς θα ανεβάσω αυτό το σιχαμερό μικροσκοπικό ζώο στο δέντρο;°n σκέφτεται ο σκύλος. ''Πώς θα βγάλω τα μάτια σε αυτό το τέρας;'' αναρωτιέται η γάτα. Δίπλα όμως στον άνθρωπο - που παίζει το ρόλο του ειρηνοποιού - και κάτω από την προστασία και τη συνδρομή του μπορούν αυτά τα δύο αξιαγάπητα και λατρεμένα από τον άνθρωπο ζώα, να αναπτύξουν μια μεγάλη φιλία και συμμαχία.

«Ξένες γλώσσες»
Οι περισσότερες παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο συγκατοίκων του ανθρώπου προκύπτουν από δυσκολίες στην αναμεταξύ τους επικοινωνία. Έχουν διαφορετική γλώσσα και κώδικες συμπεριφοράς. Ένα γνωστό σε όλους μας παράδειγμα είναι το κούνημα της ουράς. Κουνάει την ουρά του ο σκύλος; Τότε εξωτερικεύει τη χαρά και την ευχαρίστησή του. Κουνάει την ουρά της η γάτα; Τότε εξωτερικεύει τη δυσαρέσκεια της, είναι προειδοποίηση επιθετικότητας και διάθεση εμπόλεμης κατάστασης. Δεν είναι περίεργο λοιπόν, ότι σε αυτήν τη φάση οι δύο πλευρές έχουν πρόβλημα καλής επικοινωνίας. Πολλά σκυλιά κυνηγούν τις γάτες, επειδή αυτές κινούνται πολύ γρήγορα και οι γάτες συχνά τρέπονται σε φυγή. Αυτή η συμπεριφορά τους τις κατατάσσει στα μάτια του σκύλου και κατά προέκταση στον εγκέφαλό του ως θήραμα που οφείλει να το κυνηγήσει.



Δύο μωρά διαφορετικά στο σπίτι
Το πιο εύκολο στάδιο και χωρίς μεγάλα προβλήματα προσαρμογής είναι όταν ο σκύλος και η γάτα έρθουν σε επαφή και συγκατοίκηση και είναι και οι δύο ακόμα σε νεαρή ηλικία. Αν πάρουμε σπίτι δύο νεαρά ζώα θα προκύψουν τα λιγότερα προβλήματα. Δε θα υπάρξει η παραμικρή διάθεση κακίας και επιθετικότητας αναμεταξύ τους, θα μάθουν να ανέχονται στην αρχή το ένα το άλλο, μετά να έχουν διάθεση για παιχνίδι και στο τέλος να αποδέχονται την ύπαρξη του άλλου και να συμβιώνουν αρμονικά. Μια αγάπη και αλληλοϋποστήριξη θα αναπτυχθεί αναμεταξύ τους. Σύντομα, άλλωστε θα συμμαχήσουν κατά του αφέντη τους και θα αρχίσουν τις ζαβολιές…

Σπίτι γεμάτο γάτες.
Τελείως διαφορετικά είναι όταν σε ένα σπίτι με γάτες μετακομίσει ως νέος ένοικος ένας σκύλος, ανεξάρτητα αν είναι κουτάβι, νεαρό ή ενήλικο ζώο. Στα μάτια των ήδη εγκατεστημένων γατών θα θεωρηθεί αυτόματα ως παρείσακτος, θα είναι πολύ επιφυλακτικές και σκεπτικές απέναντι του, θα τον σνομπάρουν στην αρχή και θα απορρίψουν την παρουσία του. Οι γάτες θεωρούν τον εαυτό τους βασίλισσες του χώρου τους. Είναι ζώα της συνήθειας, αντιπαθούν κάθε αλλαγή στον τρόπο της ζωής και των συνηθειών τους και αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε τι νέο που τις βγάζει από την ασφαλή ρουτίνα τους. Ο άνθρωπος που είναι ο αρχηγός της ομάδας πρέπει να επι δείξει υπομονή και να μην παραδώσει αμαχητί τα όπλα, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τα δύο τόσο διαφορετικά σε συμπεριφορά και τρόπο σκέψης ζώα. Μην αφήστε ποτέ τη γάτα να νιώσει παραμελημένη και υποδεέστερη. Αυτό θα προκαλέσει αίσθημα ζήλιας και θα την ωθήσει να εκδηλώσει συμπεριφορά εκδικητικότητας, όπως πχ. να μαρκάρει με ούρα τις γωνίες και τα έπιπλα του σπιτιού σας. Αν ο σκύλος είναι σε νεαρή ηλικία και παιχνιδιάρης και έχει ακόμα κουταβίσια συμπεριφορά, τότε η γάτα δε θα τον θεωρήσει απειλή και η περίοδος της προσαρμογής θα κυλήσει γρήγορα και εύκολα.

Γάτα η πρώτη κυρά του σπιτιού
Αν η γάτα προϋπάρχει στο σπίτι κάνετέ την να αισθανθεί ότι παραμένει η βασίλισσα του χώρου και η αφέντρα του οίκου. Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους πιο υποχωρητικά και υπομονετικά. Ο σκύλος που θα μπει ως δεύτερο ζώο στο σπίτι θα της παραχωρήσει τα πρωτεία και την αρχηγία του χώρου, αφού πρωταρχικό του μέλημα θα είναι μόνο μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας. Στην αρχή ποτέ μην αφήσετε τα δύο ζώα μόνα τους, ώστε σε περίπτωση μάχιμης εμπλοκής να μπορέσετε να επέμβετε δραστικά και άμεσα και να λύσετε την παρεξήγηση. Φροντίστε να μη μένουν μόνα τους σε μικρούς χώρους, ώστε το ένα από αυτά να έχει τη δυνατότητα να στριμώξει το άλλο σε κάποια γωνία, αλλά να υπάρχει πάντα τρόπος διαφυγής και για τα δύο. Σε πιθανό καβγά διατηρείστε την ψυχραιμία σας, μην αρχίσετε να ουρλιάζετε και να κουνάτε τα χέρια σας. Αυτό απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση επιφέροντας πανικό και σύγχυση στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Με ήρεμη και σταθερή φωνή επαναφέρετε την τάξη. Τα ζώα είναι σε θέση να γνωρίζουν από ένστικτο ποιος στην ομάδα τους είναι ο αρχηγός και έχει τον πρώτο λόγο.

Σπίτι με σκύλο ενήλικα
Με έναν ενήλικα σκύλο στο σπίτι όλα εξαρτώνται από την ανοχή του απέναντι στις γάτες. Ο σκύλος όμως σε αντίθεση με τη γάτα μαθαίνει γρήγορα και προσαρμόζεται ευκολότερα. Ένας σκύλος θα συνηθίσει γρηγορότερα στην εκγύμναση να αποδεχτεί την παρουσία μιας γάτας στην οικογένεια. Το αντίθετο είναι πάντα δυσκολότερο και απαιτεί υπομονή, πείρα και °mγερά νεύρα°n. Αλλά αξίζει τον κόπο. Για μία αρμονική συμβίωση πρέπει να εκπαιδεύσετε το σκύλο με τεχνικές αποδοχής απέναντι στο νέο συγκάτοικο. Κυρίως όμως δεν πρέπει να νιώσει παραγκωνισμένος και παραμελημένος. Γιατί τότε θα αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του στην οικογένεια και στη βαθμίδα της ιεραρχίας. Αυτή η παρεξήγηση μπορεί να επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα. Σκεφτείτε τις περιπτώσεις με την άφιξη ενός νέου μωρού στην_ οικογένεια και πράξετε ανάλογα.

Προβλήματα εν όψη
Κυνηγάει ο σκύλος τη γάτα ή δείχνει επιθετική συμπεριφορά απέναντι της; Τότε δε θα είναι διόλου περίεργο αν η γάτα αρνηθεί να τον πλησιάσει, αν κρατάει αποστάσεις και μονίμως τον αποφεύγει και στραβομουτσουνιάζει κάθε φορά που θα συναντιόνται οι δρόμοι τους. Αν από την πρώτη στιγμή της συνάντησης η γάτα νιώσει ότι απειλείται, τότε πολύ δύσκολα θα δείξει εμπιστοσύνη απέναντι στο σκύλο σας. Ευκολότερο είναι όταν στο σπίτι και στην οικογένεια προϋπάρχει ο σκύλος. Όταν μάλιστα η γάτα είναι σε νεαρή ηλικία δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα προσαρμογής, γιατί θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί γρήγορα στην ιδιοσυγκρασία του σκύλου, να αποδεχτεί και να συνηθίσει την παρουσία του προαιώνιου εχθρού της.

Μικρές λύσεις.
Δώστε ξεκάθαρα στο σκύλο γρήγορα να καταλάβει, ότι το νέο μέλος έχει δικαιώματα στο σπίτι και ότι εσείς ορίζετε τους κανόνες του παιχνιδιού. Μια μικρή επιτυχώς δοκιμασμένη συμβουλή είναι να δέσετε τον σκύλο στο λουρί, ώστε να μπορείτε να τον ελέγχετε. Η γάτα θα νιώσει ασφαλής. Χαϊδέψτε το σκύλο σας και μιλώντας του σε ήσυχο τόνο δώστε του να καταλάβει ότι το νέο μέλος της οικογένειας χρειάζεται προστασία και αγάπη. Αναθέσετέ του να τον φροντίζει και να τον προσέχει. Όσο και αν ακούγεται αστείο και ακατόρθωτο, αν ο σκύλος έχει καλή επαφή και επικοινωνία με τον άνθρωπο θα χαρεί πολύ να εκτελέσει τα νέα καθήκοντά του.

Σιωπηρή συμμαχία και θέατρο
Τους μικροκαβγάδες και τα μουρμουρητά, όπως; Μιααρρρ! Χοντροκέφαλε σκύλε!°n και °mΑρρφφφ! Ηλίθια γάτα! αγνοήστε τους παντελώς. Τις πιο πολλές φορές γίνονται για να σας τραβήξουν την προσοχή και το ενδιαφέρον. Είναι μια σιωπηρή συμμαχία αναμεταξύ τους και σίγουρα γελούν κάτω από τα μουστάκια τους. Ο πιο μικρόσωμος δεν είναι απαραίτητα και ο πιο αδύναμος. Θυμηθείτε πόσες φορές ο πανέξυπνος γάτος Jerry των cartoon τις βρέχει στο χοντρομπαλά σκύλο.

Εν κατακλείδι
Στο χέρι του ανθρώπου είναι λοιπόν η ομαλή συμβίωση των δύο αυτών ζώων. Τα ζώα δεν είναι εκδικητικά και διεκδικητικά όπως ο άνθρωπος. Κάνουν συμμαχίες και συνυπάρχουν ευκολότερα από ότι οι άνθρωποι. Το μόνο που διεκδικούν είναι την τροφή τους και την αγάπη τους από εμάς. Την αγάπη και το σεβασμό που πρέπει εμείς ισομερώς να τους χαρίσουμε.

Από την Αρετή Παπασταύρου
www.gavmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !