Βάζω χαλιά, βάζω χαλιά, τα κάνει χάλια
Οκτωβρίου 08, 2009
0
Πώς θα κουρνιάζει στο χαλί με όλο του το τρίχωμα; Τώρα το Χειμώνα, ξεκινάει κάθε χρόνο αυτή η φοβερή περίοδος «Βάζουμε χαλιά, πρέπει να κουρευτεί ο σκύλος». Ας πάρουμε όμως το θέμα από την αρχή.
Σκύλος στη σκέψη μας…
Τρίχωμα: Όταν ξεκινάει να υπάρχει στο μυαλό μας η ιδέα «σκύλος», πριν ακόμα την πραγματοποιήσουμε πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά κάποια πράγματα. Καταρχήν ότι ο σκύλος έχει τρίχωμα, δεν είναι μπιμπελό. Αυτό το τρίχωμα υπάρχει γιατί εξυπηρετεί κάποιον σκοπό, και για να τον εξυπηρετεί σωστά, εμείς οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να το φροντίζουμε από τη στιγμή που θα αποκτήσου- με σκύλο με τρίχωμα και για πάντα.
Μπάνιο: Η φροντίδα του σκύλου δεν είναι εποχιακή, είναι καθημερινή. Παίρνοντας ένα κουτάβι κάνουμε το πρώτο του μπάνιο στους 5 μήνες. Πάντα προτιμότερο είναι την πρώτη φορά να πάει σε κάποιον εξειδικευμένο groomer γιατί αυτή η πρώτη φορά θα είναι σημαντική για τη μετέπειτα περιποίηση από τον ιδιοκτήτη και τον groomer. Μετά ζητάτε τη γνώμη του groomer για το πώς θα πρέπει να χτενίζετε το ζωάκι, με τι βούρτσες, με τι σαμπουάν να κάνει μπάνιο, κάθε πότε να κάνει μπάνιο και τέτοια βασικά πράγματα που θα σας αναφέρω και εγώ.
Περιποίηση: Εκτός από το κούρεμα υπάρχει και η απλή περιποίηση η οποία καλό είναι να γίνεται κάθε μήνα. Σε αυτήν κάνουμε μπάνιο το σκυλάκι, το στεγνώνουμε με ειδικό εξοπλισμό που βοηθάει την απομάκρυνση της νεκρής τρίχας, κάτι που ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει σπίτι. Επίσης καθαρίζουμε τις περιοχές του πισινού και της κοιλίτσας για να διατηρούμε τις περιοχές υγιεινής πάντα καθαρές. Καθαρίζουμε τα πατουσάκια, ψαλιδίζουμε γύρω γύρω τα πόδια και καθαρίζουμε τα μάτια του σκύλου για να βλέπει καλά. Όλα αυτά βοηθάνε το ζωάκι να μη μαδάει πολύ.
Μαδάει: Αν χτενίζατε το ζωάκι σας καθημερινά, σαν ρουτίνα, εκεί που βλέπετε τηλεόραση ή κάθεστε στον καναπέ δε θα είχατε τόσο σοβαρό πρόβλημα. Γιατί, για να διευκρινίσουμε κάτι, ΠΑΝΤΑ θα μαδάει το ζωάκι μας. Δεν υπάρχει τίποτα, εκτός από το βούρτσισμα, που να εμποδίσει το νεκρό τρίχωμα να απομακρυνθεί. Και ούτε πρέπει να ευχόμαστε να μη μαδάει, γιατί ο σκύλος και η γάτα ΠΡΕΠΕΙ να χάνουν το τρίχωμάτους σε κάθε αλλαγή εποχής, για να προετοιμαστούν για την επόμενη.
Θαυματοποιοί: Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι όταν ο groomer σαςλέει ότι το ζώο δεν πρέπει να κου- ρευτεί ή ότι πρέπει να το περιποιείστε πιο συχνά, δεν το λέει για να σας προσβάλει αλλά για να σας βοηθή- σει να έχετε ένα υγιές ζώο και ταυτόχρονα να επιτύχετε να έχετε στο σπίτι σας όση λιγότερη τρίχα γίνεται. Καταλαβαίνω ότι θέλετε το ζωάκι σας να είναι καθαρό όπως και το σπίτι σας αλλά δε γίνεται να το κάνετε μπάνιο κάθε 5 ημέρες και να το κουρεύετε κάθε μήνα. Το χειμώνα, ειδικά, αν τo ζώο βρίσκεται σε καλή κατάσταση δεν πρέπει να κουρεύεται για κανένα λόγο. Δεν αποτελεί ντεκόρ του σπιτιού, που με κάθε αλλαγή επίπλων ή προσθήκη χαλιού θα αλλάζουμε και το ζώο. Αν δε θέλετε ένα ζώο που να μαδάει καλύτερα να μην πάρετε καθόλου. Ο groomer δεν είναι μάγος να κάνει το ζωάκι να μην ξαναμαδήσει, και πριν έχετε εσείς απαιτήσεις, θα πρέπει πρώτα να έχετε ακολουθή- σει κατά γράμμα τις συμβουλές του. Η σχέση ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον groomer είναι αμφίρροπη: αν δε δώσει ο ιδιοκτήτης, δε θα πάρει αυτά που θέλει από τον groomer.
Σαν κατάληξη, ο χειμώνας θα πρέ- πει να βρίσκει τα ζωάκια με το φυσικό τους τρίχωμα προσεγμένο και περιποιημένο. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η περιποίηση του ζώου σας πρέπει να γίνεται όλο το χρόνο και όχι μόνο κάθε καλοκαίρι. Οι απαιτήσει αυξάνονται το χειμώνα, ακόμα περισσότερο, οπότε είναι και πιο δύσκολο να βοηθάτε τα κατοικίδιά σας να αποβάλουν το παλιό καλοκαιρινό τρίχωμα και να διατηρούν το μακρύ χειμωνιάτικο. Μια φορά το μήνα φροντίστε να τα πηγαίνετε στον groomer για μια πιο εξειδικευμένη περιποίηση, έτσι ώστε το ζωάκι σας να μπορεί να κουρνιάζει στο χαλί, απροβλημάτιστα, μαζί με ΟΛΟ του το τρίχωμα...
Από τη groomer Φλώρα Σαρτζετάκη, floragroomer@yahoo.gr