Κοτοπουλάκια μεγαλωμένα χωρίς τη μαμά τους!!
Νοεμβρίου 10, 2009
0
Η άνοιξη έφθασε… είναι καιρός να σκεφτόμαστε για μια παραγγελία νέων μικρών κοτόπουλων από τα εκκολαπτήρια για να τα μεγαλώσουμε…
Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί ας πούμε περιληπτικά γι' αυτή τη διαδικασία.
Ίσως έχετε δει τα αυγά κοτόπουλων στο εκκολαπτήριο. Εκεί παραμένουν για 21 ημέρες και ύστερα εκκολάπτονται … Τι γίνεται παρακάτω;
Εάν θέλετε ν' ασχοληθείτε με αυτή τη διαδικασία τα παρακάτω θα σας φανούν χρήσιμα.
Πριν να πάρετε τα κοτοπουλάκια ετοιμάστε κατάλληλα το χώρο σας. Χρειάζεστε ένα εκκολαπτήριο που το μέγεθός του πρέπει να είναι ανάλογο με τον αριθμό των κοτόπουλων που θα πάρετε. Αυτό μπορεί να είναι είτε ένα πλέγμα συρμάτινο ή ένα χάρτινο κουτί που θα κρατά τα κοτοπουλάκια κλεισμένα τουλάχιστον την πρώτη εβδομάδα. Εάν έχετε πολλά νεογνά τότε φροντίστε το κουτί να είναι στρογγυλό για να μην χτυπάνε στις γωνίες.
Εάν ο χώρος που θα τα βάλετε είναι μεγάλος φροντίστε να τα έχετε κοντά σε μια εστία θέρμανσης.
Για την πρώτη εβδομάδα τα κοτοπουλάκια χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία περίπου 95 βαθμών. Μπορείτε να ρίχνετε την θερμοκρασία 5 βαθμούς κάθε εβδομάδα μέχρις ότου γίνουν 6 εβδομάδων. Τότε έχουν αρκετό φτέρωμα και, εάν δεν ζείτε σε κρύα περιοχή, είναι ικανά να αντέξουν στη φυσιολογική θερμοκρασία.
Εάν δεν διαθέτετε ένα τυπικό εκκολαπτήριο, μια ηλεκτρική λάμπα φωτισμού είναι αρκετή. Δεν πρέπει όμως να είναι αρκετά χαμηλά για να μην ακουμπήσουν και καούν ή αρπάξουν φωτιά αυτά που υπάρχουν στο δάπεδο.
Ποτέ μη βάζετε τα κοτοπουλάκια σε επιφάνεια που γλιστρά όπως, για παράδειγμα, σε εφημερίδα. Εάν χρησιμοποιήσετε εφημερίδα απλώστε και μια χάρτινη πετσέτα από πάνω. Η καλύτερη επιφάνεια είναι η συρμάτινη, βάλτε στον πάτο του κουτιού κάτι σκληρό, για παράδειγμα, ένα κομμάτι από πατζούρι και μετά τοποθετείστε ένα κομμάτι εφημερίδας και πάνω από αυτό ένα συρμάτινο πλέγμα. Όταν θέλετε να το καθαρίσετε απλώς αφαιρείτε το σύρμα πλένετε με πίεση νερού και βάζετε μια καθαρή εφημερίδα. Προσέξτε να μην υπάρχουν κοφτερές συρμάτινες προεξοχές. Παλιές πετσέτες μπάνιου είναι κατάλληλες για να καλύψουν τις κοφτερές άκρες. Και απλά τις πλένεις και τις ξαναβάζεις.
Όσο για την τροφή τους
Καθαρό νερό πρέπει να υπάρχει πάντα. Σαν συμπληρωματικό ενέργειας μπορείτε να βάλετε στο νερό ένα κουταλάκι ζάχαρη για κάθε τέταρτο του λίτρου νερού. Τα νεογνά μετά τις 6 εβδομάδες μπορείτε να τα ταίζετε με έτοιμη τροφή από τα ειδικά καταστήματα μέχρι τις 20 εβδομάδες περίπου.
Η τροφή τους μπορεί να είναι πολτοποιημένη, θρυμματισμένη ή σε σβώλους.
Η πολτοποιημένη είναι σκόνη. Η τροφή σε σβώλους γίνεται από συμπιεσμένο πολτό και η θρυμματισμένη είναι σπασμένη σε σβώλους. Η καλύτερη είναι η θρυμματισμένη και για τα μεγαλύτερα σε σβώλους.
Κάποιες τροφές έχουν και φαρμακευτικές ουσίες. Πρέπει να ξέρετε πως Κάποιες μυκητιάσεις είναι θανατηφόρες για τα κοτοπουλάκια γιατί ακόμη δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα. Μπορούν να τις κολλήσουν από τις κουτσουλιές άλλων πουλιών. Εάν αφήνετε τα κοτοπουλάκια σας να τριγυρνάν έξω τότε μπορείτε να προμηθευτείτε τροφή με φαρμακευτικές ουσίες που εμπεριέχουν και αντιβιοτικά. Μη δίνετε φαρμακευτικές τροφές σε παπάκια γιατί αυτά τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και κατά συνέπεια παίρνουν μεγαλύτερες δόσεις αντιβιοτικού και ψοφάνε.
Για τα κοτοπουλάκια που μεγαλώνουν για ψήσιμο υπάρχει ειδική τροφή.
Εάν δεν μπορείτε να μεγαλώσετε έτσι τα κοτοπουλάκια προτιμήστε να μεγαλώσετε γαλόπουλα ή πουλιά κυνηγιού
Ξέρετε βέβαια τι είναι το χαλίκι… σπασμένη πέτρα. Στα πουλιά χρειάζεται γιατί το αποθηκεύουν στο στομάχι τους και αυτό εκτελεί χρέη δοντιών έτσι ώστε να αλέθονται οι τροφές.
Το χαλικάκι χρειάζεται όταν τα κοτοπουλάκια τρώνε σπόρους ή διάφορες τροφές. Όταν τρώνε πολτό ή θρυμματισμένη τροφή δεν το χρειάζονται.
Προσοχή!!! μη τους δίνετε κελύφη από στρείδια. Αυτά τα δίνουν στις κότες για να είναι τα κελύφη των αυγών σκληρά. Το επιπλέον ασβέστιο όμως βλάπτει τα μικρά κοτοπουλάκια.
Ώρα για ύπνο...
Για τα κοτοπουλάκια το καλύτερο είναι να κουρνιάζουν τη νύχτα πάνω από το έδαφος. Μάλιστα αισθάνονται ευτυχισμένα!!! γιατί αυτός είναι φυσικός τρόπος που κοιμούνται τα πουλιά. Τα προστατεύει από τα παράσιτα του χώρου και δεν ακουμπάνε στις κουτσουλιές τους. Έτσι δεν προτιμούν να κοιμούνται σε άλλους χώρους που είναι για να γεννούν τ' αυγά τους και δεν μας εμποδίζουν και στο μάζεμα των αυγών.
Μια στενή ξύλινη βέργα μερικούς πόντους πάνω από το έδαφος είναι αρκετή. Καλό είναι να είναι τοποθετημένη κάτω από την εστία θερμότητας του χώρου. Στη βέργα αλλάζετε θέση ενόσω τα κοτοπουλάκια μεγαλώνουν.
Κάποτε γίνονται έξι εβδομάδων και αρχίζουν να φεύγουν από το φως. Τότε πρέπει κάθε βράδυ να μαζεύετε τα άτακτα και να τα βάζετε στη θέση τους…μέχρι να μάθουν.
Τα κοτοπουλάκια έγιναν πάνω από 6 εβδομάδων!
Εάν θέλετε να μετακινήσετε τα κοτοπουλάκια σας σε χώρο με περισσότερα πουλιά πρέπει να βεβαιωθείτε πως θα έχουν αρκετή τροφή. Στην αυλή που είναι τα κοτόπουλα ή στο κοτέτσι φτιάξτε ένα μέρος όπου θα μπορούν να έχουν συμπληρωματική τροφή και νερό. Τα κοτοπουλάκια πρέπει να μπαίνουν από μικρές τρύπες που να μη χωράνε τα άλλα πουλιά. Πρέπει να έχουν το καταφύγιό τους. πηγή
Tags