Βουβάλι ή βούβαλος

Γιώτα
0

Το βουβάλι ανήκει στην ομάδα των αρτιοδάκτυλων ζώων της υποοικογένειας των βοοειδών.
Η υποοικογένεια αυτή περιλαμβάνει δύο ομάδες: την ασιατική, στην οποία ανήκουν τα είδη: ο αμόα, ο μιντόρο και ο άρνη και την αφρικανική, στην οποία ανήκουν επίσης τρία είδη: ο αφρικανικός ή καφρικός βούβαλος, ο κόκκινος και βραχυκέρατος.
Ο ανόα, που ζει σε μερικά νησιά των Φιλιππίνων, αποτελεί το μεταβατικό τύπο από τις αντιλόπες προς τα βουβάλια. Ο μιντόρο είναι λίγο μεγαλύτερος από τον ανόα και αποτελεί το συνδετικό τύπο μεταξύ του ανόα και του άρνη. Ο άρνη ή και ινδικό βουβάλι, ζει ακόμη και σε άγριο κατάσταση στα δάση των Ινδιών. Από τα τρία ασιατικά είδη είναι ο μοναδικός που έχει εξημερωθεί και αποτελεί τον πρόγονο των σημερινών βουβαλιών.
Τα σημερινά εξημερωμένα βουβάλια ζουν σ' ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα συναντά κανείς κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Το βουβάλι προτιμά να ζει σε μέρη που έχουν πολλά νερά, ή βάλτους. Θεωρείται σαν ένας από τους καλύτερους κολυμβητές ανάμεσα στα άλλα ζώα της ξηράς. Με τα ευρωπαϊκά βόδια δε θεωρείται σαν πολύ στενός συγγενής, και απόδειξη είναι ότι, όταν ζευγαρώσει με αυτά, δεν αφήνει απογόνους.

Από την αφρικανική ομάδα των βουβαλιών κανένα δεν έχει μέχρι σήμερα εξημερωθεί. Αντίθετα, το καφρικό βουβάλι και το κόκκινο, θεωρούνται σαν τα πιο άγρια ζώα της αφρικανικής ηπείρου. Το καφρικό βουβάλι ξεχωρίζει από τα άλλα δυο από τα χαρακτηριστικά του κέρατα που πιάνουν όλο το μέτωπο. Τα ζώα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν από τη γνωστή αρρώστια, την τρυπανοσωμίαση και το άγριο κυνήγι που τους γίνεται.
Το γάλα των βουβαλιών μοιάζει πολύ με το γάλα της αγελάδας περιέχει όμως πολύ περισσότερο λίπος. Στην Ελλάδα το γάλα των βουβαλιών δε χρησιμοποιείται σε τόσο μεγάλη έκταση, όπως το γάλα των αγελάδων. Αντίθετα, σε άλλες χώρες, όπως είναι οι αραβικές και μερικές ασιατικές το γάλα των βουβαλιών έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από ότι το αγελαδινό. Το βούτυρο που παίρνεται από το γάλα των βουβαλιών έχει σκούρο χρώμα, αλλά η γεύση του είναι πολύ καλή.
www.livepedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !