Άλλο άγριος κι άλλο φύλακας

Γιώτα
0

Γιατί πρέπει να εκπαιδεύσω το φύλακα - σκύλο μου φύλακα.
Η φυλαξη θέλει τρόπο, τεχνικές και μεθόδους. Το αποδεικνύουν περίτρανα οι ασιατικές τεχνικές άμυνας και πολεμικής, όπου ευέλικτα, μικρόσωμα, αδύνατα κοριτσάκια αφοπλίζουν το δυνατό αγριάνθρωπο απο τη δύση. Γιατί να διαφέρουν τα πάαγματα για τους σκύλους;
«Θέλω να «αγριέψω» το σκύλο μου να μην μπαίνει κανένας μέσα στο σπίτι.»
«Δε θέλω να εκπαιδεύσω το σκύλο μου ως φύλακα, γιατί φοβάμαι για την οικογένειά μου και τους φίλους μου.»
«Ο σκύλος μου δε χρειάζεται εκπαίδευση. Θα γίνει φύλακας από μόνος του.»
Αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες προτάσεις που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες σκύλων όταν απευθύνονται σε εκπαιδευτή, προκειμένου να εκπαιδεύσουν ή να μην εκπαιδεύσουν το σκύλο τους σε καθήκοντα ασφάλειας. Bέβαια, δεν είναι υποχρεωτικό για κάποιον που έχει πάρει ένα σκύλο με προδιαγραφές φύλακα - όπως κάποιον Ποιμενικό ή Μastiff - να τον εκπαιδεύσει οπωσδήποτε. Μπορεί να τον έχει και μόνο σαν σκύλο συντροφιάς.

Σκύλος από φυλή φύλαξης σημαίνει…
Επιλέγοντας ένα σκύλο από τις φυλές φύλαξης πρέπει να γνωρίζουμε, ότι παίρνουμε και όλα όσα κουβαλάει το ένστικτο του σκύλου - φύλακα δηλαδή: γάβγισμα, επιφυλακτικότητα, δάγκωμα και πολλές φορές κυριαρχικότητα και υπερκινητικότητα. Η κατοχή λοιπόν ενός σκύλου με όλα τα πιο πάνω θα πρέπει οπωσδήποτε να συνεπάγεται τον έλεγχό του και την υπακοή του, είτε τον εκπαιδεύσουμε για φύλακα είτε μόνο για συντροφιά. Σε μερικές δε περιπτώσεις, η εκπαίδευση φύλαξης βοηθά, ώστε να εκτονώνει ο σκύλος την ενεργητικότητά του.



Πόσο αποδίδει κάθε σκύλος στη φύλαξη;
Ένας εκπαιδευμένος σκύλος πρέπει να είναι ισορροπημένος και απόλυτα ελεγχόμενος από τον ιδιοκτήτη. Ο βαθμός της απόδοσής του εξαρτάται από την ποιότητα της εκπαίδευσης, το «ταλέντο» του σκύλου και από τη σχέση του ιδιοκτήτη με το σκύλο του. Για παράδειγμα, σκυλιά που έχουν φάει ξύλο και είναι φοβισμένα δεν έχουν λόγο να προφυλάξουν τον ιδιοκτήτη τους.
Πώς γίνεται η εκπαίδευση;
Η εκπαίδευση βασίζεται στο παιχνίδι και ο σκύλος όταν κυνηγάει το δράστη είναι χαρούμενος σαν να κυνηγάει το μπαλάκι του. Γι' αυτό το λόγο, η συμπεριφορά του σκύλου δεν αλλάζει μετά από κάθε επεισόδιο και ο σύντροφός μας μένει πάντα ο ίδιος. Αυτή είναι και η διαφορά από ένα σκύλο, ο οποίος είναι άγριος από μόνος του. Οι άγριοι σκύλοι συνήθως δεν είναι απόλυτα ελεγχόμενοι και αυτό είναι που τους κάνει επικίνδυνους, ακόμα και μετά το επεισόδιο. Άλλωστε, αυτή η επιμονή τους να επιτεθούν πολλές φορές τους κάνει ευάλωτους και γίνεται η αιτία να εξουδετερωθούν από το δράστη.

Γιατί να προχωρήσουμε σε εκπαίδευση φύλαξης;
Εκπαιδεύοντας το σκύλο μας ως φύλακα:
• Του δίνουμε τη χαρά να νιώθει χρήσιμος προστατεύοντάς μας
• Βελτιώνουμε τη σχέση μας μαζί του
• Τον βοηθάμε να ασκείται και να εκτονώνει την ενεργητικότητά του και τέλος
• Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι έχουμε το πιο αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας, το οποίο και μας ειδοποιεί αλλά και αντιμετωπίζει δυναμικά την εκάστοτε απειλή προστατεύοντας τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Σε μερικές περιπτώσεις επιθετικών σκύλων, η εκπαίδευση φύλαξης λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία στο σκύλο, ώστε να αποκτήσει «αρχές» για το πότε να επιτίθεται αλλά και πότε να σταματάει. Η «αγριάδα» χαλιναγωγείται και το ζώο μαθαίνει να ακούει και κατά συνέπεια παύει να είναι επικίνδυνο.

Διαφορετικοί τρόποι φύλαξης για διαφορετικούς τύπους σκύλου
Την ικανότητα ενός σκύλου να φυλάει μπορούμε να τη διαχωρίσουμε σε τρεις τεχνικές ασφαλείας.
1. Σκύλος alarm ειδοποιεί γαβγίζοντας και αποτρέπει το δράστη. Μπορεί να τα καταφέρει οποιαδήποτε φυλή άσχετα με το μέγεθος της, αρκεί ο σκύλος να το έχει μέσα του.
2. Φύλακας χώρου όπου, αν χρειαστεί, αντιμετωπίζει το δράστη.
3. Σωματοφύλακας, για προστασία προσώπων.
Βέβαια, ένας σκύλος μπορεί να συνδυάσει δύο από τα πιο πάνω ή αν έχει την ικανότητα, ίσως και τα τρία.
Αν χρειαζόμαστε ένα σκύλο - φύλακα θα βοηθήσει να επιλέξουμε κάποιο σκύλο από μια ενδεδειγμένη, για φύλαξη φυλή (Ποιμενικοί, Rottweiler, Doberman, Pit Bull, Boxer, Schnauzer, Mastiff κ.α.) και να μην πειραματιζόμαστε. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι δεν μπορεί να μας τύχει κάποιο κυνηγόσκυλο που κάνει και φύλαξη αλλά αυτό είναι λαχείο, αφού ακόμα και από τις φυλές φύλαξης δεν κάνουν όλα τα σκυλιά για φύλακες και σίγουρα δεν μπορούν όλα τα ζώα να φτάσουν το ίδιο επίπεδο απόδοσης. Η απόδοση του ζώου έχει να κάνει με το χαρακτήρα του, τη φυλή του, την προετοιμασία που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης, το πόσο καλή σχέση έχει με το σκύλο του και βεβαίως την ικανότητα του εκπαιδευτή. Σε όλα αυτά θα αναφερθούμε μελλοντικά.

Τα καθήκοντα ασφαλείας ενός σκύλου
• Ο σκύλος πρέπει να γνωρίζει να χρησιμοποιεί το στόμα του, έτσι ώστε όταν δαγκώνει το δράστη να ξέρει πού να το σταματάει, για να μη τον τραυματίζει σοβαρά, αλλά και να απενεργοποιείται μόνο και πάντα με εντολή του ιδιοκτήτη του, διαδικασία που απαιτεί ο σκύλος να έχει πολύ καλή υπακοή.
• Πρέπει να ακινητοποιεί το δράστη, περιορίζοντάς τον σε μια γωνία και να μην του επιτεθεί αν δε χρειάζεται, δηλαδή αν ο δράστης δεν κινηθεί μέχρι να πάμε εμείς εκεί.
• Είναι ανάγκη να έχει εφοδιασθεί με τεχνικές άμυνας, ώστε να μπορεί να αποφεύγει τυχόν χτυπήματα ή δηλητηριασμένη τροφή (φόλα).
• Ο σκύλος όταν είμαστε εμείς παρόντες θα πρέπει να είναι ακίνδυνος και θα ενεργοποιείται μόνο αν του δώσουμε παράγγελμα ή αν μας επιτεθεί ξαφνικά κάποιος. Είναι αυτονόητο ότι δουλεύει μόνος του όταν εμείς κοιμόμαστε ή απουσιάζουμε.
• Αν ο σκύλος ζει σε οικογένεια θα πρέπει να προστατεύει όλα τα μέλη χωρίς να πάψει να είναι το αγαπημένο τους κατοικίδιο, με το οποίο θα μπορούν να ζουν άφοβα μαζί αλλά και να παίζουν, ακριβώς όπως πριν εκπαιδευθεί για τα νέα του καθήκοντα.
Εικονική η βία κατά την εκπαίδευση
Στην εκπαίδευση για σκύλος - φύλακας ή σκύλος - σωματοφύλακας υπάρχουν εικόνες βίας αλλά πραγματική βία δεν υπάρχει. Ο σκύλος μαθαίνει να κυνηγάει το δράστη σαν παιχνίδι, όπως ακριβώς μαθαίνουμε και εμείς πολεμικές τέχνες, με αποτέλεσμα να διασκεδάζει με αυτό που κάνει.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι ο στόχος μας δεν είναι να αποκτήσουμε έναν άγριο σκύλο, όπου μέσα στη μανία του να δαγκώσει εξουδετερώνεται εύκολα, αλλά ένα σκύλο εφοδιασμένο με τεχνικές μάχης, που έμαθε στην εκπαίδευσή του προκειμένου να εξουδετερώσει το δράστη. Την απόδοση των σκύλων - φυλάκων και σωματοφυλάκων τη βελτιώνουν πολύ τα προγράμματα ομαδικών επιθέσεων, όπου τα σκυλιά περνάνε και από διάφορα τεστ, όπως κροτοφοβία, υδροφοβία κ.α.

… Και μην ξεχνάτε ότι για να σας φυλάξει πρέπει να σας αγαπάει και να τον αγαπάτε… Αλλιώς πάρτε καλύτερα ένα συναγερμό.



www.gavmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !