Home » » ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ

ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ


Η άλλη όψη του δολοφόνου. American Staffordshire Terrier, American Pit Bull Terrier, Staffordshire Bull Terrier, Dogo Mallorquin, Dogo Argentinο, Bull Terrier, Bullmastiff, Cane Corso φυλές απαγορευμένες σε πολλές χώρες ενώ σε άλλες για να τις κατέχεις χρειάζονται εξετάσεις καταλληλότητας αφεντικού. Γιατί οι συγκεκριμένες φυλές έχουν τη φήμη του δολοφόνου;
Θα επιχειρήσω να σας παρουσιάσω την άλλη όψη των σκύλων - δολοφόνων όπως ευρέως αποκαλούνται, για να διαπιστώσετε πως δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα περισσότερο, σε σχέση με πολλές άλλες φυλές, αν συναντήσετε έναν από αυτούς. Σκοπός είναι να δώσετε τα χέρια ή και να ξεκινήσετε εκ νέου τη ζωή σας, βλέποντάς τους με άλλο μάτι… γιατί το αξίζουν. Δύσκολα θα αναγνωρίσει τη διαφορά των επιμέρους φυλών - μαχητών ένας άνθρωπος με βασικές γνώσεις στις φυλές σκύλων. Οι παραπάνω σκύλοι αποκαλούνται ευρέως Πιτ Μπουλ από τους περισσότερους, παρόλο που τα Πιτ Μπουλ είναι μια μόνο από τις φυλές και σίγουρα η πιο αδικημένη. Χαρακτηριστικό όλων είναι η επιβλητική τους όψη, η δύναμή τους, το μυώδες σώμα και… το χαρούμενο κουταβίσιο τους μούτρο. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, όμως τα Πιτ Μπουλ είναι ευαίσθητα και αγαπησιάρικα και αν μεγαλώσουν σε φυσιολογικό περιβάλλον, με έμπειρα αφεντικά και συνεχή κοινωνικοποίηση και πολλή παρέα, θα γίνουν ιδανικά και εκδηλωτικά ζώα, με πίστη στην οικογένειά τους.
Μύθος και πραγματικότητα
Η δημιουργία τέτοιων σκύλων ξεκίνησε για να χρησιμοποιηθούν σε μάχες κατά το 19ο αιώνα και αυτό γίνεται ακόμα με επιτυχία παρότι είναι παράνομο. Σήμερα τα βλέπουμε κυρίως σαν κατοικίδια συντροφιάς, ζώα βοήθειας ανθρώπων με ανάγκες και πλέον πολλές οικογένειες εμπιστεύονται το παιδί τους σε ένα Πιτ Μπουλ. Η ενέργεια που έχει ταιριάζει τέλεια με την ενέργεια των παιδιών, έχοντας σαν αποτέλεσμα πολύωρο παιχνίδι και φυσικά υγιή συμπεριφορά και υπευθυνότητα του παιδιού καθώς μεγαλώνει. Όμως ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε το σκύλο μας μόνο του με μικρά παιδιά, γιατί μπορεί να πέσει θύμα κακοποίησης (ο σκύλος) και κανείς δεν εγγυάται για τη συνέχεια. Το Πιτ Μπουλ δε γεννιέται δολοφόνος, αυτό είναι μύθος. Κανένα ζώο δεν μπορεί να γεννηθεί έχοντας μανία να σκοτώσει το είδος του. Αυτό γίνεται μετά από παρέμβαση του ανθρώπου και έχοντας σκοπό να κατακτήσει κάποιους στόχους, είτε οικονομικούς είτε προσωπικούς. Αυτό βέβαια δεν έχει σχέση με τη φυλή, οποιοδήποτε ζώο μπορεί να εκπαιδευτεί για να είναι δολοφόνος, αλλά το Πιτ Μπουλ είχε την απαραίτητη δύναμη, ευλυγισία και την επιβλητική όψη για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μάχες με σκοπό το κέρδος. Βέβαια τα ζώα που προέρχονται από γονείς κυνομάχους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιθετικότητα προς άλλα ζώα.
Στην πραγματικότητα, το Πιτ Μπουλ είναι ένα ζώο με πολλές ευαισθησίες, δένεται πολύ με την οικογένειά του και, σε περιπτώσεις κακοποίησης ή εγκατάλειψης, το δέχεται με επιπτώσεις στην υγεία του και στην ψυχολογία του. Όπως σε κάθε περίπτωση, πάντα προτείνουμε σε οικογένειες που ενδιαφέρονται για σκύλο με μεγάλα αποθέματα ενέργειας, να υιοθετούν Πιτ Μπουλ μόνο αν έχουν πολλή όρεξη για παιχνίδι και άσκηση, ώστε να μη δημιουργήσουν άθελά τους, ένα ζώο δυστυχισμένο.

Τα Πιτ Μπουλ και οι μάχες
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως βλέπουν ένα τέρας συναντώντας ένα Πιτ Μπουλ και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η φυλή δημιουργήθηκε και εκτρέφεται, δυστυχώς ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις, για μάχες. Τα είδη των ζώων με τα οποία δημιουργήθηκε για να μάχεται το Πιτ Μπουλ, εκτός από σκύλους, είναι οι αρκούδες, οι αγριόχοιροι, οι ασβοί, τα γαϊδούρια, τα λιοντάρια, οι τίγρεις. Το μέλλον των Πιτ Μπουλ δε θα πρέπει να κριθεί από το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκαν, αφού για παράδειγμα, οι Γερμανικοί Ποιμενικοί είναι επίσης ικανοί και αρκετά δυνατοί για μαχητές, ενώ τα κυνηγόσκυλα είναι ιδανικά και για κατοικίδια. Δεν έχει λοιπόν κανένα νόημα να ορίζουμε την τύχη ενός ζώου, υποστηρίζοντας πως δημιουργήθηκε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Τις μάχες παλαιότερα, συνήθως επιζητούσαν φτωχοί άνθρωποι, γιατί πίστευαν πως είναι μια καλή ευκαιρία για εύκολο κέρδος, ενώ σε πολλές χώρες, η αστυνομία είναι επίσης μπλεγμένη σε τέτοια «σπορ», σιωπώντας στην αναζήτηση των ένοχων, ενώ γνωρίζει. Ακούγεται αρκετά η άποψη πως αν δε βάζεις το Πιτ Μπουλ σε μάχες, απλά «χαλάς τη φυλή», συνήθως από άτομα χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που πιστεύουν πως οι σκύλοι νιώθουν ευχαρίστηση με το να σκοτώνουν. Στην πραγματικότητα είναι οι ίδιοι αυτοί που νιώθουν αρχικά την ευχαρίστηση με το να βλέπουν δύο σκύλους να μάχονται μεταδίδοντάς το και στο σκύλο τους, εφόσον τον επιβραβεύουν σε κάθε του επιθετική πρόθεση.
Διαβάζοντας το βιβλίο του γνωστού υποστηρικτή των κυνομαχιών Richard Stratton, διαπίστωσα πως μέσα από τα γραπτά του, προσπαθεί στην ουσία να απεικονίσει το φίλο των κυνομαχιών, σαν έξυπνο και φιλικό, νομοταγή (κατά τα άλλα) και μορφωμένο τύπο που απλά διασκεδάζει με τις αθλητικές ικανότητες του σκύλου του. Όμως η άποψη αυτή δεν μπορεί παρά να είναι κατακριτέα, όταν στην πραγματικότητα εμφανίζονται ζώα κακοποιημένα με το χειρότερο τρόπο, μέχρι θανάτου (βλ. υπόθεση Michael Vick, σελ.16-17). Τα Πιτ Μπουλ είναι υπέροχοι σκύλοι και θα έπρεπε να τα ανταμείβουμε με αγάπη, συμπόνια και πολλά χάδια. Όχι με βία, πόνο και αίμα. Οι σκύλοι που μάχονται είναι αξιοθαύμαστοι, γιατί δέχονται με μεγάλη υπομονή την κακοποίηση και την εκμετάλλευση που τους επιβάλουν οι ιδιοκτήτες τους και συμπεριφέρονται στους βασανιστές τους με αγάπη και ευγένεια. Είναι αξιοθαύμαστο το κουράγιο τους, η δύναμή τους για τη ζωή, η πίστη τους και η ανοχή τους προς το μίσος των ανθρώπων. Αυτή τους η στάση είναι θετική αντίδραση σε ένα αρνητικό γεγονός, πράγμα που αναγνωρίζεται από πολλούς υποστηρικτές της φυλής. Το μαχητικό σκυλί έχει πολύ λίγους πραγματικούς φίλους, καθώς συνήθως ζει μια σκληρή ζωή μέσα στη βία, στα χέρια όσων στοιχηματίζουν στη ζωή και στο θάνατό του, όσο η προδοσία και ο θάνατος παραμονεύουν, αφού ακόμα και αν τελικά καταφέρει να διασωθεί, τις περισσότερες φορές οδηγείται και πάλι στο θάνατο, στην καλύτερη περίπτωση με ευθανασία.

Μπορείτε να είστε ήσυχοι αφήνοντας το ΠίτΜπουλ να παίζει με το παιδί σας;
Με δύο λόγια ναι, μπορείτε, όμως δεν αρκούν μόνο δύο λόγια. Αυτό χρειάζεται περισσότερη ανάλυση, γιατί ίσως πρόσφατα διαβάσατε κάποια αναφορά με επιθέσεις Πιτ Μπουλ ή γιατί κανένας ειδικός δεν μπορεί να εγγυηθεί για παιχνίδι σκύλου με παιδί, για καμία φυλή, ούτε καν για Λαμπραντόρ ή άλλα κυνηγόσκυλα. Ένας σκύλος μπορεί παίζοντας να γρατζουνίσει ένα παιδί πάνω στον ενθουσιασμό του ή και να δαγκώσει στο παιχνίδι, όμως σίγουρα ο σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος δε δαγκώνει με σκοπό να πληγώσει αλλά μόνο γιατί αυτός είναι ένας τρόπος έκφρασης του ενθουσιασμού του. Τα Πιτ Μπουλ είναι πολύ καλή παρέα για τα παιδιά (ΠΑΝΤΑ υπό παρακολούθηση) γιατί είναι ανεκτικά στον πόνο και στα έντονα πειράγματά τους, όπως τραβήγματα ουράς, αφτιών κ.τ.λ. και δεν αντιδρούν αρνητικά, αλλά κάθονται υπομονετικά. Ένα σκυλί, με χαμηλότερα όρια ανοχής, μπορεί να αποδειχτεί πολύ πιο επικίνδυνο από ένα «δολοφόνο» Πίτ Μπουλ. Παρόλα αυτά, τα παιδιά που δεν είναι εξοικειωμένα με τα ζώα, μπορεί να γίνουν επιθετικά άθελά τους, γι’ αυτό πρέπει πάντα να συζητάτε με το παιδί σας και πάντα να προσέχετε τη συμπεριφορά του απέναντι στο ζώο σας. Επειδή η ζωή με ένα Πιτ Μπουλ, για πολλούς λόγους, δεν είναι η πιο εύκολη και χρειάζεται υψηλά όρια ανοχής και υπομονής, κυρίως με όσους δε γνωρίζουν τη φυλή, θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης Πιτ Μπουλ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός αλλά κυρίως πολύ πιο υπεύθυνος από το μέσο ιδιοκτήτη σκύλου, για αυτό και τέτοια ζώα δε συστήνονται ως πρώτος σκύλος. Μην αφήνετε ποτέ το σκύλο σας να παίζει μόνος με το μικρό παιδί σας, για την ασφάλεια όλων. Αυτό ισχύει για κάθε σκύλο, ακόμα και για τα κουτάβια, ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για το παιδί αλλά και για το σκύλο. Συχνά άλλωστε μπορεί να είναι το παιδί σας που θα πληγώσει το σκύλο. Το παιδί σας θα έχει πολλές ευκαιρίες να παίζει με το σκύλο όσο είστε μαζί και επιπλέον θα μάθει να φέρεται σωστά και να σέβεται τα ζώα, ώστε στο μέλλον να γίνει υπεύθυνο απέναντί τους. Φροντίστε να μην αφήνετε το παιδί να φέρεται με βάναυσο τρόπο στο σκύλο σας και δείξτε και στους δύο πώς πρέπει να συμπεριφέρονται με το χώρο, τα παιχνίδια, το κρεβάτι του άλλου. Μεταφέρετε τα κόκαλα και τις λιχουδιές του σκύλου σε ασφαλές σημείο. Οπωσδήποτε θα πρέπει να κρύβετε τα παιχνίδια του σκύλου σας σε ασφαλές σημείο, γιατί στην προσπάθειά του να τα απαιτήσει από το παιδί σας, ίσως το πληγώσει άθελά του.

Αν αγαπάτε τη φυλή, βοηθήστε να ενημερωθεί σωστά ο κόσμος που δε γνωρίζει.

Μαθήματα βασικής υπακοής
Τι καλύτερο μπορείτε να σκεφτείτε από το να έχετε έναν υγιή σκύλο, ήρεμο, χωρίς φοβίες; Αν ακόμα δεν τον εκπαιδεύετε, φροντίστε να το κάνετε σύντομα, γιατί αυτό θα βοηθήσει στο να τον φέρνετε σε επαφή με παιδιά και άλλα ζώα και φυσικά με όσους πιστεύουν πως τα Πιτ Μπουλ είναι δολοφόνοι! Μάθετέ του να κάθεται ήρεμος για να τον χαϊδέψουν, να κάθεται κάτω ανάμεσα σε κόσμο ή ακόμα καλύτερα, μάθετέ του και μερικά τρικ για να εντυπωσιάσει…

Πίεση; Δε θα πάρω
Μην πιέζετε το σκύλο σας να κάνει κάτι που δε θέλει, κάτι που τον τρομάζει ή τον κάνει να νιώθει άβολα… απλά δείξτε του τον τρόπο να το ξεπεράσει. Μη θεωρείτε δεδομένο πως ο σκύλος σας θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους να τον πιάνουν όποτε τους καπνίσει. Αυτό που θέλουμε πάνω από όλα είναι ο σεβασμός όλων προς το ζώο μας. Δοκιμάστε να εξηγήσετε στον κόσμο πότε ο σκύλος σας είναι έτοιμος για χάδια, για παιχνίδια και πότε πρέπει να σταματούν. Ποτέ μην πιέσετε το σκύλο σας να αφήσει κάποιον να τον χαϊδέψει, αν δεν τον συμπαθεί θα ήταν αρνητικό για την ψυχολογία του. Αυτό ισχύει περισσότερο για επιφυλακτικά ζώα, και είναι κάπως σπάνιο για τα Πιτ Μπουλ, τα οποία συνήθως αντιδρούν πολύ θετικά στην ανθρώπινη επαφή.
Τα παιδιά με τα παιδιά
Τα Πιτ Μπουλ μένουν για πάντα παιδιά. Άρα τι καλύτερο μπορεί να συμβεί στο σκύλο σας, από το να κάνει παρέα με παιδιά της ηλικίας του, εφόσον ξέρει να το κάνει σωστά; Οπλιστείτε με πολλή διάθεση, όρεξη παιχνίδι και θετική ενέργεια και ετοιμαστείτε για αξέχαστες στιγμές.

Το πρόβλημα των Πιτ Μπουλ και πώς να βοηθήσετε
Εκατοντάδες οργανώσεις και ομάδες σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να ενημερώσουν τον κόσμο θετικά
για τα Πιτ Μπουλ, ώστε να επιβιώσει η φυλή στο μέλλον. - Όχι ανεξέλεγκτη εκτροφή: Πολλοί είναι αυτοί που εκτρέφουν το Πιτ Μπουλ τους επειδή απλά είναι θηλυκό. Άλλοι υποστηρίζουν πως το να μη γεννά ο σκύλος σου είναι κόντρα στη φύση του ή πως θα ήθελαν ο σκύλος τους να νιώσει τη μητρότητα, όμως
αυτοί δεν είναι σοβαροί λόγοι… Θα πρέπει το κατοικίδιο μας να στειρώνεται ή τουλάχιστον να περιορίζεται τις γόνιμες ημέρες. Ακόμα και αν δε θέλετε με τίποτα να δεχθείτε αυτή την άποψη, τουλάχιστον φροντίστε να είστε ιδιαίτερα αυστηροί στην επιλογή υπεύθυνων οικογενειών.
- Υπευθυνότητα:
Αν ήδη έχετε Πιτ Μπουλ, προσέξτε ώστε να το εκπαιδεύσετε σωστά και να το έχετε σε ασφαλές μέρος όσο λείπετε. Μη δένετε ποτέ ένα Πιτ Μπουλ γιατί η απομόνωση τα στεναχωρεί, τα στρεσάρει και υπάρχει πιθανότητα να προσπαθήσουν να ξεφύγουν.
- Θετική ενέργεια:
Όταν είστε ανάμεσα σε κόσμο με το σκύλο σας, προσπαθήστε να είστε θετικοί και να έχετε αρκετή υπομονή για να δίνετε απαντήσεις στις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά. Να είστε ευγενικοί στους αγενείς, εξηγώντας τους όσο καλύτερα μπορείτε τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν τα Πιτ Μπουλ.
- Ενημέρωση:
Ακόμα και αν δεν έχετε στην οικογένειά σας Πιτ Μπουλ, ασχοληθείτε! Βρείτε σε ποια μέρη φιλοξενούνται Πιτ Μπουλ που βρέθηκαν αδέσποτα και αναζητούν οικογένεια και αναλάβετε την υιοθεσία τους, υπεύθυνα ή
βοηθήστε στην κοινωνικοποίηση των ζώων που ψάχνουν σπίτι, προσφέροντάς τους λίγες ώρες παιχνιδιού ή έστω μια βόλτα κάθε εβδομάδα. Η κοινωνικοποίηση σημαίνει τα πάντα για τη φυλή αυτή και δεν πρέπει να τη στερούνται ποτέ, ειδικότερα όταν αναζητούν οικογένεια και έχουν κακοποιηθεί.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΙΤ ΜΠΟΥΛ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
* Εκπαιδεύστε το σκύλο σας
* Ενημερωθείτε για το πώς πρέπει να ασκούνται τα Πιτ Μπουλ
* Μην αφήνετε ποτέ Πιτ Μπουλ μαζί με άλλο κυριαρχικό σκύλο
* Να το έχετε με λουρί στη βόλτα
* Να επιβλέπετε πάντα το σκύλο σας όταν τον αφήνετε ελεύθερο να παίξει με άλλα ζώα στη βόλτα
* Να τον κοινωνικοποιήσετε εντατικά από όταν είναι κουτάβι, με βοήθεια ειδικού
* Να του βάλετε οπωσδήποτε μικροτσίπ

Μπορεί ένα Πιτ Μπουλ να συμβιώσει αρμονικά με άλλους σκύλους ή άλλα ζώα γενικότερα; Αν και η εικόνα μιλάει μόνη της, ο Καρινιάν Γκεβόργκ που συμβιώνει με ένα Πιτ Μπουλ και δύο χάμστερ μας διαβεβαιώνει πως Ναι, με τη σωστή κοινωνικοποίηση το Πιτ Μπουλ δε συμβιώνει απλώς αρμονικά, αλλά λατρεύει τα άλλα ζώα.
Μαρίνα Λυμπεροπούλου
Share this article :