Κάθε αρχή και δύσκολη… ειδικά για ένα κουτάβι. Γι’ αυτό και σας δίνουμε τις δέκα βασικές συμβουλές που θα κάνουν την καλή συμβίωση σας με το καινούργιο μέλος της οικογενείας ακόμα καλύτερη.
Όλοι όσοι αγαπούν και σέβονται τα ζώα, πρέπει να γνωρίζουν ότι, όταν το κουταβάκι αφήσει την αγκαλιά της μαμάς του, το πρώτο - και ως τότε το μόνο γνώριμο περιβάλλον του - αλλά και την παρέα από τα αδερφάκια του, έχει ανάγκη να βρει κοντά μας την ανάλογη στοργή, αρκετή φροντίδα, ενδιαφέρον και πολύ περιποίηση. Την ώρα που εσείς, θα είστε ενθουσιασμένοι που το έχετε κοντά σας και θα προσπαθείτε να εκδηλώνετε την χαρά σας με κάθε λογικό - αλλά και παράλογο (για το κουτάβι!) - τρόπο, εκείνο θα προσπαθεί να εγκλιματιστεί, ανακαλύπτοντας τον καινούργιο του κόσμο και αναπτύσσοντας την προσωπικότητα του.
Και επειδή ακριβώς είναι τόοοοσοοοο μικρό, τόοοσοοο όμορφο και τόοοοσοοο γλυκούλι, έξυπνο κ.λπ. μην «του βγάλετε το λάδι» εξαντλώντας το στο παιχνίδι, στο ζούλιγμα, στα χάδια, τα φιλιά, τα ακροβατικά και τα «κόλπα». Eντάξει, δικό σας είναι! Μαζί σας θα μένει από εδώ και εμπρός οπότε θα έχετε όλο τον χρόνο να το χαρείτε, να το παίξετε να το ζουλίξετε κλπ. Αρχικά όμως, πρέπει να είστε ψύχραιμοι και να του δώσετε λίγο χρόνο. Και μην ξεχνάτε ποτέ: Το κουτάβι σας είναι ζωάκι με ψυχούλα, όχι το αγαπημένο σας «παιχνίδι»! Οπότε:
- Μην το χτυπήσετε ποτέ στο κεφάλι (ούτε οπουδήποτε αλλού φυσικά) και αποφύγετε τις βάναυσες κινήσεις πάνω του, διότι θα του προκαλέσετε φοβίες. Δεν θα αφήνει να το χαϊδεύουν στο κεφάλι και δεν θα αφήνει τον κτηνίατρο να του εξετάσει το στόμα, γιατί θα νομίζει ότι πρόκειται να το χτυπήσουν.
- Μάθετε να το σηκώνετε σωστά - ποτέ κάτω από τους ώμους - γιατί είναι πιθανό να τραυματιστούν τα οστά του τώρα που αναπτύσσονται. Με το ένα σας χέρι κρατήστε το από τα οπίσθιά του και με το άλλο κρατήστε το από το στήθος κάτω από τα μπροστινά του ποδαράκια. Δημιουργήστε δηλαδή μια καρέκλα με τα χέρια σας και σηκώστε το έτσι.
- Μην το «προκαλείτε» να πηδήσει ψηλά, παίζοντας με μπαλάκια ή λιχουδιές. Κατά την προσγείωση του ίσως να τραυματίσει τα γόνατά του, τα πίσω του πόδια ή τους ώμους. Δεν πρέπει να επιβαρύνει τα οστά των ποδιών του ακόμα διότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης.
- Μην το αφήνετε να ανέβει και να κατέβει τις σκάλες. Θα καταπονήσει πολύ τα οστά και τις αρθρώσεις των ποδιών του.
- Μην πιέζετε την γνάθο του για να του ανοίξετε το στόμα. Τον πρώτο χρόνο η γνάθος είναι ακόμα αρκετά μαλακή και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιώσετε το σχηματισμό της. Αποφύγετε επίσης τα παιχνίδια όπως πανί, σχοινί ή κάλτσες που θα το αναγκάσουν να «τραβάει» με τα δόντια. Χώρια ότι μετά θα μάθει «τρώει» όλα σας τα προσωπικά αντικείμενα…
- Φροντίστε το πάτωμα που κινείται να μην γλιστράει (δεν είναι πατάκι, κουτάβι είναι!), διότι προσπαθώντας να σηκωθεί από το έδαφος θα παραμορφώσει τα ποδαράκια του. Τα πίσω θα ανοίξουν προς τα έξω ενώ τα γόνατα θα συγκλίνουν προς τα μέσα.
- Φροντίστε τα νύχια του να είναι κοντά, ώστε να μην πληγωθεί το σημείο που ενώνονται τα νύχια με το δέρμα. Αφήστε το να περπατήσει σε ανώμαλο έδαφος για να τα ακονίσει «φυσικά» και όχι πάνω στα έπιπλα σας.
- «Ο Ύπνος θρέφει τα μωρά ...» αλλά και τα κουτάβια ! Μην τα ξυπνάτε ποτέ όταν κοιμούνται. Τους 4 πρώτους μήνες τα κουτάβια κοιμούνται τουλάχιστον 15 έως 17 ώρες την ημέρα. (Αχ και να μουν και εγώ κουτάβι…)
- Προμηθευτείτε ένα κλουβάκι και μάθετέ το να κοιμάται εκεί το βράδυ. Μην παρασυρθείτε από το ότι το να κοιμάστε αγκαλιά είναι τέλειο! Τώρα που είναι μικρό είναι - όταν θα έχει γίνει σκύλαρος και θα πιάνει το μισό κρεβάτι είναι λιγότερο τέλειο! Επιπλέον, αν μάθει να κοιμάται εκεί, κάθε φορά που θα θέλετε να ηρεμήσει, θα το βάζετε να κάθεται στο χώρο του. Δώστε του τα παιχνίδια του και όχι νερό ή τροφή μέσα στο kennel.
- Δείξτε του την αγάπη σας με πολλούς τρόπους. Μην ξεχνάτε να του μιλάτε συχνά, αγκαλιάστε το, χαϊδέψτε και «φιλήστε» το! Θα σας το ανταποδώσει και με το παραπάνω!