Home » » ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ

Rhinoceros_black2.jpg (14172 bytes)
ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ
Θηλαστικό που ζει κυρίως στην Αφρική και στη νότια Ασία. Υπάρχουν πέντε είδη ρινόκερων. Ο μαύρος ρινόκερος , ο λευκός ρινόκερος, ο ρινόκερος της νότιας Κίνας και της Ινδίας , της Ιάβας και της Σουμάτρας.
Ο μαύρος ρινόκερος ζει στην Αφρική , νότια της Σαχάρας. Προτιμά τις σαβάνες , τις θαμνώδεις αλλά και τις ορεινές πυκνές σε βλάστηση περιοχές . Το μήκος του μαύρου ρινόκερου φτάνει τα 4 μέτρα , το ύψος του τα 170 εκατοστά και το βάρος του τους 2 τόνους. Έχει πολύ ανεπτυγμένη ακοή και όσφρηση αλλά η όρασή του είναι αδύνατη.
Τρέφεται αποκλειστικά με χόρτα και φύλλα θάμνων. Είναι ζώο νυχτόβιο . Τα απογεύματα συνήθως τα περνάει κοντά στο νερό όπου επιδίδεται σε λασπόλουτρα. Αυτά τον βοηθούν να απαλλάσεται από τα παράσιτα.
Πολλά πουλιά, όπως Βουβάγοι και Ερωδιοί, ζουν κοντά του (συμβίωση) τρώγοντας τα παράσιτα και τα τσιμπούρια και ειδοποιώντας τον με τις φωνές τους όταν πλησιάζει εχθρός.
Rhinoceros_white.jpg (20223 bytes)
Ο λευκός ρινόκερος ζει στη νότια Αφρική. Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος απ΄ όλους. Το μήκος του φτάνει τα 4,5 μέτρα , το ύψος τα 2 μέτρα και το βάρος του του τους 4,5 τόνους. Παλιότερα κυνηγιόταν μέχρι εξοντώσεως για το δέρμα του από το οποίο έφτιαχναν μαστίγια εξαιρετικής ποιότητας. Σήμερα διατηρεί μεγάλους πληθυσμούς στα πάρκα της νότια Αφρικής.
Rhinoceros_chineze.jpg (25236 bytes)
Ο κινέζικος ρινόκερος είναι ένα από τα τρία είδη ρινόκερων που ζουν στην Ασία . Έχει μόνο ένα κέρατο . Έχει εντυπωσιακή "πανοπλία" που θυμίζει προϊστορικό ζώο.Το βάρος του φτάνει τους 2 τόνους και στις διαστάσεις είναι λίγο μικρότερος από το λευκό ρινόκερο. Είναι στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών και σήμερα μπορεί κανείς να τον δει μόνο σε προστατεύομενα πάρκα στην Ινδία και το Νεπάλ.
Ο ρινόκερος της Ιάβας ζει σε τροπικά δάση της Ινδονησίας. Ελάχιστα άτομα ζουν ακόμη στο Λάος , στην Καμπόζη, στη Ταϊλάνδη και Βιετνάμ. Το βάρος του φτάνει τα 1500 κιλά.

www.virtualschool.web.auth.gr

Rhinoceros_Iavas_head.jpg (20424 bytes)
Share this article :