Ζαρκάδι

G.S
0

Μηρυκαστικό ζώο της οικογένειας των ελαφιδών. Επιστημονικά λέγεται "δορκάς".
1. Περιγραφή: Το ζ. ζει σε όλες τις δασώδεις περιοχές της Ευρώπης από τη Μ. Βρετανία και τη Σκανδιναβία μέχρι την Ελλάδα (Παρνασσό, όρη Ευρυτανίας, Μακεδονίας κ.ά.) και τη Ν Ιταλία.
Το ύψος του είναι περίπου 0,70 μ. και το μήκος του μαζί με την ουρά φτάνει τα 1,15 μ. Το αρσενικό έχει κέρατα, τα οποία πέφτουν το φθινόπωρο και ξαναφυτρώνουν στα τέλη του χειμώνα. Το τρίχωμα του ζώου είναι κοκκινωπό, μονόχρωμο στα ώριμα άτομα και με άσπρα στίγματα στα νεαρά. Το καλοκαίρι παίρνει χρώμα χρυσωπό, κοκκινόξανθο (ρούσο) και είναι πιο αραιό, ενώ το χειμώνα γίνεται πιο καστανό, μερικές φορές προς το μαύρο και είναι πιο πλούσιο. Το αρσενικό φέρει μια βούλα άσπρη μπροστά στο λαιμό και μία πίσω στα καπούλια, ενώ το θηλυκό φέρει μόνο μία στα καπούλια.
Τρέφεται με φυτικές ουσίες, που αναζητά συνήθως το σούρουπο και τις νυχτερινές ώρες.
Η περίοδος της αναπαραγωγής αρχίζει το καλοκαίρι και ύστερα από κυοφορία περίπου 9 μηνών γεννά 1-2 μικρά (ένα αρσενικό και ένα θηλυκό). Η φωνή των αρσενικών θυμίζει γάβγισμα και των θηλυκών μοιάζει με βέλασμα.
2. Είδη: Στην Ασία και ιδιαίτερα στη Σιβηρία και στον Καύκασο ζουν δύο συγγενικά είδη με αυτό που περιγράψαμε αλλά αρκετά μεγαλύτερα.
3. Χρησιμότητα: Το ζ. το κυνηγούν για το πολύ νόστιμο κρέας του. Το κυνήγι του όμως σήμερα απαγορεύεται και ελέγχεται αυστηρότατα. Η παρουσία του στολίζει πολλά πάρκα και κήπους σ` όλο τον κόσμο. πηγή-livepedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !