ΠΡΑΣΙΝΟ ΙΓΚΟΥΑΝΑ

FullPress365 team
0


Το ιγκουάνα είναι ζώο κυρίως φυτοφάγο. Το ιγκουάνα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για κατοικίδιο και νέο είδος πελάτη κτηνιατρείου.


 Με τη σωστή φροντίδα και κατάλληλη αντιμετώπιση το ιγκουάνα, μπορεί να έχει 20 χρόνια ζωής και παραπάνω. Είστε προετοιμασμένοι και συνηδειτοποιημένοι τόσο, ώστε να αναλάβετε την ευθύνη ενός τέτοιου κατοικίδιου για τόσα χρόνια; Έχετε μεγάλη ευθύνη στο να το συντηρείτε, να ασχολείστε μαζί του και να του παρέχετε όλες αυτές τις περίεργες συνθήκες που αφορούν την επιβίωση, αλλά και την προσεγμένη διατροφή που απαιτεί; Τα ιγκουάνα έχουν συναισθήματα όπως και τα περισσότερα ζώα, αλλά ίσως δεν τα εκφράζουν όσο κάποια άλλα. Είναι μεγάλο σοκ ο αποχωρισμός του από τον ιδιοκτήτη και πολύ συχνά τα οδηγεί στο θάνατο. 

 

Η διατροφή του σε γενικές γραμμές πρέπει να είναι πλούσια σε κάλσιο και φτωχή σε φωσφόρο, και να περιέχει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην απορρόφηση του κάλσιου. Απουσία βιταμίνης D από τον οργανισμό του ιγκουάνα, σημαίνει ότι το ζώο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κάλσιο. Τα περισσότερα πολυβιταμινούχα προϊόντα, που υπάρχουν στο εμπόριο περιέχουν ότι χρειάζεται το ιγκουάνα σας σε κάλσιο, φωσφόρο και βιταμίνη D. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει 60-70% πράσινα λαχανικά, 15-25% λαχανικά καρότα, μπιζέλια, μπρόκολο και 5-10% φρούτα . Μερικά από τα φαγητά που μπορεί να καταναλώσει το ιγκουάνα είναι: λάχανο, φύλλα ρέβας, μαϊντανός, ραδίκια, σύκα, αχλάδι, αντίδι, φραγκοστάφυλο, πράσο, σταφύλια, πράσινα φασόλια, ραπανάκια, μπάμια.

   Το ιγκουάνα χρειάζεται καθημερινό τάισμα. Πρέπει να προσφέρετε την τροφή του κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια, γιατί με αυτόν τον τρόπο του δημιουργούνται λιγότερα προβλήματα κατά την κατάποση και διευκολύνεται η πέψη. Η προσθήκη συμπληρώματος καλσίου είναι καθημερινή ανάγκη και η προσθήκη πολυβιταμινών και άλατων μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η ζωική πρωτείνη θεωρείται επιβλαβής για το ιγκουάνα και καλό είναι να μην περιλαμβάνεται στο σιτηρέσιο τους. Τα ιγκουάνα έχουν τη δυνατότητα να καταλαβαίνουν πόσο πρέπει να φάνε. Είναι από τα λίγα ζώα, που δεν πρόκειται να φάνε περισσότερο από όσο πρέπει και βέβαια πρέπει να γνωρίζετε ότι καταναλώνει περισσότερη πορότητα τροφής το καλοκαίρι, παρά το χειμώνα.

   Έχετε πάντοτε φρέσκο, καθαρό νερό στη διάθεσή του. Το ιγκουάνα χρειάζεται αρκετό νερό για να επιβιώσει,  είδικά την εποχή αλλαγής δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα μεγάλο μπολ με νερό στο κλουβί του, ώστε να μπορεί να πίνει όποτε αυτό θέλει και φυσικά να είστε σχολαστικοί με την καθαριότητα.

   Το ιγκουάνα έχει μήκος μόλις 15cm όταν γεννηθεί και αυξάνεται σχετικά γρήγορα, ώστε να φθάσει σε πλήρη ανάπτυξη με ολικό μήκος 1.50 με 2 μέτρα. Η ουρά του αποτελεί το μισό περίπου του συνολικού του μήκους και φέρει χαρακτηριστικές μαύρες ρίγες. Το πράσινο ιγκουάνα μπορεί να ποικίλλει σε αποχρώσεις του πράσινου. Το δέρμα του είναι τραχύ στην υφή και η πλάτη του αποτελείται από πολλά μυτερά λέπια, τα οποία έχουν σκοπό να το προστατεύουν από τους εχθρούς. Έχει μεγάλα δάκτυλα και νύχια, για να εξυπηρετείται όταν πρέπει να αρπάζει γερά και να σκαρφαλώνει. Τα νύχια του είναι κοφτερά. Καλό είναι τα κόβετε συχνά, τουλάχιστον 2 με 3 φορές το χρόνο, για να αποφύγετε δυσάρεστες περιπτώσεις τραυματισμού και του ίδιου αλλά και του εαυτού σας. Για το κόψιμο των νυχιών μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αφου αγοράσετε τον ανάλογο νυχοκόπτη ή να επισκευτείτε έναν κτηνίατρο. Προσοχή όμως πρέπει να κόβετε μόνο τις άκρες των νυχιών και όχι πιο πάνω, που είναι η μήτρα του νυχιού, γιατί θα έχετε αιμορραγίες.

   Το ιγκουάνα δεν είναι επιθετικό και μπορεί να εξημερωθεί εύκολα. Για την εξημέρωση του βασική προϋπόθεση, είναι να υπάρχει επαφή με τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του σε καθημερινή βάση. Για την εξημέρωση του χρειάζονται βόλτες έξω από το κλουβί του, αγκαλιά , χάδια, να του μιλάτε ήρεμα, τρυφερά, ψυθηριστά και να αποφεύγετε πάντα φασαρίες και κάθε απότομη κίνηση. Τα αρσενικά ιγκουάνα μπορεί να γίνονται λίγο κτητικά με την περιοχή τους και ίσως να παρουσιάζουν κάποια επιθετικότητα Η επιθετική διάθεση τους εκδηλώνεται ανοίγοντας επιδεικτικά όλο το δέρμα που κρέμεται κάτω από το πηγούνι και στη συνέχεια να σκληραίνουν και να φουσκώνουν όλο το κορμί τους. Το χαρακτηριστικό νεύμα με το κεφάλι, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας του ιγκουάνα με τον άνθρωπο ή με άλλα ζώα. Αποφεύγετε να πιάνετε το ιγκουάνα από την ουρά, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κοπεί η ουρά του. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς το ιγκουάνα έχει την ικανότητα να αναπλάθει την ουρά του.

   Ένα υγιές ιγκουάνα είναι πάντα δραστήριο, όσο δραστήριο μπορεί να είναι ένα τέτοιο ζωάκι. Οι ασθένειες που συνήθως παρουσιάζει είναι: 1. Λόγω αφυδάτωσης βλάβες στα νεφρά που μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του. 2. Διατροφή μη ισορροπημένη και φτωχή σε κάλσιο, φωσφόρο και βιταμίνες, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα οστά. 3. Τέλος από υπερβολικές διαταραχές της θερμοκρασίας και του περιβάλλοντος κρύο ή ξηρασία μπορεί να προκληθούν αναπνευστικά προβλήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !