20 + 1 πράγματα που δεν ξέρετε για τους ελέφαντες

FullPress365 team
0


Ο ελέφαντας είναι ένα συμπαθέστατο, πανέξυπνο, συναισθηματικό, κοινωνικό και δυνατό ζώο με πολύ καλή μνήμη. 


Εύκολα εξημερώνεται και εκπαιδεύεται. Σήμερα όμως έφθασε να θεωρηται απειλούμενο είδος που πρέπει να προστατευτεί για να μην εξαφανιστεί! Συγκεντρώσαμε 20 πράγματα που δεν ξέρετε για τα υπέροχα αυτά θηλαστικά, το 21ο θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα


1.  Οι αρσενικοί αφρικανικοί ελέφαντες σήμερα είναι τα μεγαλύτερα επιζώντα χερσαία ζώα

 

2. Mπορούν να καταστρέψουν μια ολόκληρη σοδειά σε ένα πέρασμα τους καθώς καταναλώνουν έως και 450 κιλά τροφής τη μέρα

 

3. Τα μεγάλα πτερύγια των αυτιών των ελεφάντων βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους.

 

4. Οι αφρικανικοί ελέφαντες έχουν μεγαλύτερα αυτιά και κοίλη ράχη ενώ οι ασιατικοί ελέφαντες έχουν μικρότερα αυτιά και κυρτή ή επίπεδη ράχη.

 

5. Κάθε χαυλιόδοντας στα ενήλικα αρσενικά φθάνει το μήκος των 3 μέτρων και βάρος από 25-50 κιλά, ενώ στα θηλυκά δεν ξεπερνά τα 10 κιλά.

 

6. Οι ελέφαντες είναι αποκλειστικά χορτοφάγοι  

 

7. Ένα ελεφαντάκι όταν γεννιέται έχει ύψος που φτάνει έως και το 1 μέτρο και το βάρος τα  50- 150 κιλά.

 

8. Η προβοσκίδα, τους είναι πιο ευέλικτη ακόμα και από τα ανθρώπινα χέρια και έχει πολλές χρήσεις: ως χέρι που αρπάζει αντικείμενα ή χαιρετά τους συντρόφους του, ως τρομπέτα για προειδοποίηση, ή ως λάστιχο για να πιει νερό ή να κάνει μπάνιο.

 

9. Ο ελέφαντας έχει μικρά μάτια, η όραση του δεν είναι καλή και δύσκολα μπορεί να διακρίνει ένα αντικείμενο σε απόσταση 50 μέτρων.

 

10. Οι ελέφαντες ζουν σε ομάδες κοπάδια των 15-30 ατόμων

 

11. Μετακινούνται συνεχώς μέρα και νύχτα για την αναζήτηση τροφής και νερού

 

12. Είναι μητριαρχική κοινωνία. Οι ομάδες είναι συνηθισμένο έχουν επικεφαλής το γηραιότερο θηλυκό που εποπτεύει τις διάφορες δραστηριότητες.

 

13. Τα αρσενικά αφήνουν τις οικογενειακές τους ομάδες όταν φτάνουν στην εφηβεία και μπορεί να ζήσουν μόνα ή με άλλα αρσενικά.

 

14. Τη δεκαετία 1930-1940 υπήρχαν περίπου 3 έως 5.000.000 εκατομμύρια ελέφαντες στην Αφρική, σήμερα όμως δεν ξεπερνούν τους 600.000 

 

15. Επικοινωνούν με αγγίγματα, οπτικά, οσμές και ήχους. Ο ήχος από το κλάμα ενός ελέφαντα είναι πολύ χαρακτηριστικός. Σηκώνει τη μακριά του προβοσκίδα και βγάζει μια πολύ δυνατή και αναγνωρίσιμη στριγκλιά. Παράγουν όμως και πιο χαμηλής συχνότητας υπόκωφους ήχους, τους οποίους δε μπορεί να «πιάσει» η ανθρώπινη ακοή.

 

16. Είναι πανέξυπνο και συναισθηματικό ζώο, με πολύ καλή μνήμη, που την χρησιμοποιεί κυρίως για τον προσανατολισμό του, ενώ η ευφυΐα του θεωρείται πως είναι αντίστοιχη των δελφινιών

 

17. Ο ελέφαντας δεν μπορεί να αναπαραχθεί πριν από την συμπλήρωση των 15 χρόνων και η κυοφορία του θηλυκού κρατάει 22-23 μήνες 

 

18. Η προβοσκίδα ενός ελέφαντα περιέχει πολύ περισσότερους μύες απ ό,τι ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα! 

 

19. Ένα μεγάλο αρσενικό μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 4 μέτρα και σε βάρος τους 8 τόνους.

 

20. Οι ελέφαντες όταν είναι ελεύθεροι στη φύση ζούνε κατά μέσον όρο 70-75  χρόνια

 

21. Η λέξη “ελέφαντας” προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ἐλέφας (γενική ἐλέφαντος ), πιθανώς από μή ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, όπως η Φοινικική. Η λέξη μαρτυρείται στην Μυκηναϊκή ελληνική ως e-re-pa και e-re-pa-to στην συλλαβική γραφή Γραμμική Β. Όπως στην μηκυναϊκή ελληνική, ο Όμηρος χρησιμοποίησε την λέξη για να εννοήσει το ελεφαντόδοντο, αλλά μετά τον καιρό του Ηροδότου, αναφέρεται εξίσου και στο ζώο. Η λέξη πέρασε μέσω της λατινικής σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (αγγλ. elephant, γαλλ. éléphant κλπ.). 

πηγη cityportal.gr με πληροφορίες απο τη Βικιπαίδεια

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !