Γατο-σκυλοκαυγάδες

Γιώτα
0

Η φράση «Μαλώνουν σαν το σκύλο με τη γάτα» δεν προέκυψε τυχαία. Μπορεί κάποιοι να βρίσκουν αυτό το αιώνιο μίσος ανάμεσα στους δύο καλύτερους φίλους του ανθρώπου χαριτωμένο, στην πραγματικότητα όμως όταν τα αίματα ανάψουν τα αγαπημένα μας αυτά ζωάκια είναι ικανά να κάνουν το σπίτι άνω κάτω και να ξεσηκώσουν ολόκληρη τη γειτονιά.

Υπάρχουν πάντα βέβαια εξαιρέσεις και συχνά βλέπουμε γάτες και σκύλους να συνυπάρχουν αρμονικά στον ίδιο χώρο, ίσως επειδή δε νιώθουν να απειλείται το βασίλειό τους. Το σύνηθες όμως είναι οι σκύλοι, και ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά και τα τεριέ, να κυνηγούν και να επιτίθενται από ένστικτο στις γάτες, ενώ κάποιες γάτες να γίνονται πολύ επιθετικές όταν συναντούν σκύλους. Αν αυτή η σκηνή σας θυμίζει τα δικά σας κατοικίδια -ή αν ανησυχείτε ότι αυτό θα συμβεί όταν αποκτήσετε ένα από το καθένα- δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που θα βοηθήσουν τη γάτα και το σκύλο σας να… αγαπηθούν!

Βήμα πρώτο: Αν μέχρι σήμερα είχατε μόνο ένα σκύλο και τώρα σκοπεύετε να αποκτήσετε και μία γάτα -ή το αντίστροφο-, πριν καλωσορίσετε στο σπίτι σας το νέο ζωάκι φροντίστε να φέρετε μία κουβερτούλα ή μία πετσέτα με τη μυρωδιά του. Τοποθετήστε την στην περιοχή που συχνάζει το πρώτο σας κατοικίδιο ή δίπλα στο μπολ του φαγητού ώστε να συνηθίσει τη μυρωδιά και να μην αναστατωθεί με τον ερχομό του νέου του συγκάτοικου.

Βήμα δεύτερο: Σε πρώτη φάση κρατήστε τη γάτα και το σκύλο σε χωριστά δωμάτια. Έτσι, ακούγοντας και μυρίζοντας το ένα το άλλο θα συνηθίσουν πιο εύκολα την κοινή τους παρουσία. Επίσης, όταν θα μετακινήστε εσείς από το ένα δωμάτιο στο άλλο αφήστε τα να μυρίζουν τα χέρια και τα ρούχα σας.

Βήμα τρίτο: Ταυτόχρονα τοποθετήστε το μπολ με το φαγητό του σκύλου έξω από το δωμάτιο της γάτας. Έτσι ο σκύλος θα συνδυάσει την ύπαρξη της γάτας με κάτι καλό. (Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι είναι και το φαγητό καλό!)

Βήμα τέταρτο: Όταν πλέον το νέο κατοικίδιο έχει συνηθίσει το δωμάτιό του, αφήστε το ελεύθερο για να εξερευνήσει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Να έρθει σιγά-σιγά σε επαφή με τον προϋπάρχον συγκάτοικό του και να παρατηρήσετε τις πρώτες τους αντιδράσεις.

Βήμα πέμπτο: Να είστε βέβαια και εσείς μπροστά στην πρώτη τους επαφή. Κρατήστε τον σκύλο με μία αλυσίδα προς αποφυγή συρράξεων. Αφήστε όμως τη γάτα ελεύθερη. Αν κρατάτε τη γάτα στην αγκαλιά σας είναι πιθανό να σας γρατσουνίσει. Λύστε, όμως, το σκύλο αν τον δείτε φιλικά προσκείμενο.

Βήμα έκτο
: Μην τους αφήσετε όμως μαζί και μόνους με την πρώτη. Συνεχίστε να τους κρατάτε λίγο χώρια και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία συχνά για μερικές μέρες μέχρι να συνηθίσουν πλήρως το ένα το άλλο. Δωροδοκήστε το σκύλο με μία λιχουδιά για την καλή του συμπεριφορά και δείξτε του με χάδια ότι τον εκτιμάτε. Το κυριότερο είναι να μην νιώσει ότι χάνει την κυρίαρχη θέση που κατέχει στο σπίτι και την καρδιά σας από μία μικρή και πονηρή γατούλα.

Βήμα έβδομο: Αφιερώστε μία ήσυχη και ασφαλή περιοχή του σπιτιού αποκλειστικά στη γάτα σας για να μπορεί να αποδράσει εκεί όταν θα νιώθει την ανάγκη. Βασικό είναι εξάλλου να κρατάτε σε μεγάλη απόσταση τα μπολ του φαγητού και του νερού των δύο ζώων. Το φαγητό αποτελεί συχνότατα το μήλον της έριδος των καυγάδων τους.

in2life.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !