Γιατί γαυγίζουν τα σκυλιά;
Οκτωβρίου 29, 2009
0
Τα σκυλιά γαυγίζουν όταν συμβαίνει κάτι παράξενο και να είναι σε επαγρύπνηση. Στην άγρια φύση το γαύγισμα λέει στα κουτάβια να κρυφτούν και καλεί τα ενήλικα σε δράση. Στο σπίτι, ο σκύλος μας μπορεί να γαυγίσει σε μας ή στον διαρρήκτη. Το γαύγισμα είναι σινιάλο ότι κάτι συμβαίνει, όταν η νέα άφιξη εντοπιστεί, είτε ένας χαιρετισμός θα συμβεί ή μια επίθεση. Ένας ατρόμητος σκύλος που έχει πρόθεση να επιτεθεί είναι σιωπηλός. Δεν χάνει χρόνο να γαυγίσει, που ηχεί τον συναγερμό. Απλώς βιάζεται και δαγκώνει. Από την άλλη, ένα σκύλος που θέλει να φύγει θα είναι επίσης σιωπηλός καθώς θα τρέξει μακριά. Ένα πιο κοινό συμβάν είναι όταν ο σκύλος δεν είναι αρκετά σίγουρος – νοιώθει λίγο φόβο ενώ σκάφτεται την επίθεση. Αυτό το σκυλί θα ουρλιάξει και θα μαζέψει τα χείλη του για να αποκαλύψει τα δόντια του. Είναι η απόχρωση του φόβου που μετατρέπει μια σιωπηλή επίθεση σε ένα γρύλισμα. Η παρόρμηση να επιτεθεί εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα σκυλί που θα παίξει μαζί μας!
Αν ο σκύλος είναι πιο φοβισμένος, εναλλακτικά θα γαυγίσει με γρυλίσματα. Εάν ο φόβος αποκτήσει το πάνω χέρι, το γρύλισμα θα σταματήσει, θα αντικατασταθεί με δυνατό γαύγισμα, είτε μέχρι η απειλητική κατάσταση σταματήσει ή φτάσουν οι ενισχύσεις.
Προφανώς, το γαύγισμα εξελίχτηκε κατά τη διαδικασία εξημέρωσης του σκύλου. Οι λύκοι γαυγίζουν, αλλά όχι τόσο δυνατά όσο οι σκύλοι, αν και μπορούν να μάθουν να γαυγίζουν πιο δυνατά αν ζουν γύρω από κατοικίδια σκυλιά. Θεωρείται πιθανό ότι οι άνθρωποι που εκτρέφουν τα δυνατότερα κουτάβια για την δημιουργία καλύτερων σκύλων φύλαξης. Όλα τα σκυλιά γαυγίζουν, εκτός από τα Basenji, που εκτράφηκαν χιλιάδες χρόνια πριν σαν σιωπηλό σκυλί κυνηγίου. πηγή