Δεινόσαυρος που ενδεχομένως είναι πρόγονος των σύγχρονων πτηνών

Γιώτα
0

Απολιθωμένος δεινόσαυρος της τάξης των θηριόποδων, ηλικίας 155 εκατομμυρίων ετών και καλυμμένος με πούπουλα και τέσσερα φτερά (αντί δύο), ανακαλύφθηκε στην Κίνα, όπως ανακοινώθηκε από τον διάσημο Κινέζο παλαιοντολόγο Ξινγκ Ξου και συναδέλφους του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Αρχικά εντoπίστηκε στην επαρχία Λιανίνγκ (βορειοανατολική Κίνα), σε ένα γεωλογικό στρώμα της ιουρασικής περιόδου, ένα κομμάτι απολιθώματος και εν συνεχεία ένας απολιθωμένος δεινόσαυρος του είδους αγχιόρνις, ηλικίας 151-161 εκατομμυρίων ετών. Έως σήμερα, ως πρόγονος των σύγχρονων πτηνών, παρά το γεγονός ότι διέθετε πολλά χαρακτηριστικά ερπετού, θεωρείτο ο αρχαιοπτέρυξ, που ανακαλύφθηκε στο Σόλνχοφεν της Γερμανίας (ηλικίας μικρότερης των 150 εκατομμυρίων ετών). Αυτό ανατρέπει τα έως πρότινος δεδομένα, καθώς το είδος που ανακαλύφθηκε είναι αρχαιότερο.
Ο αγχιόρνις κατατάσσεται στην οικογένεια των τρωοδοντίδων, που είναι θηριόποδα συγγενικά των πτηνών. Έως σήμερα η απουσία φτερώματος στους δεινόσαυρους, που ήταν παλαιότεροι του αρχαιοπτέρυγου, αποτελούσε το "χαμένο κρίκο" στην εξελικτική αλυσίδα.
Η ανακάλυψη του Λιμόσαυρου, ενός άλλου δεινόσαυρου που ανακοίνωσε ο Ξινγκ Ξου τον Ιούνιο, ηλικίας 155 εκατομμυρίων ετών, ενδέχεται να αποτελεί εξίσου πρόγονο των σύγχρονων πτηνών, καθώς είχε αναπτύξει δάχτυλα παρόμοια με αυτά των πτηνών.



Συντάκτης-Μαρίνα Κουτσούμπα
www.cosmo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !