ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑ

Γιώτα
0

ΟΙ ιδιοκτήτες που η σκύλα τους έχει μόλις γεννήσει πρέπει πρώτα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τόσο με τη διατροφή της μητέρας όσο και με αυτή των κουταβιών.

Κουταβάκια ηλικίας 0 έως 13 ημερών ΤΡΩΩ-ΚΟΙΜΑΜΑΙ-ΧΟΥΧΟΥΛΙΑΖΩ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ Της ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ
Μετά τη γέννηση τους τα μωρά έρχονται σε ένα περιβάλλον οι συνθήκες του οποίου πολλές φορές δεν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την επιβίωση τους. Τα μωρά κινδυνεύουν από υποθερμία και υπογλυκαιμία. Κύριο λοιπόν μέλημα σας είναι η θερμοκρασία και η υγρασία του δωματίου να είναι τέτοια, ώστε τα μωρά και η μητέρα να βρίσκονται σε ένα ζεστό και ευνοϊκό περιβάλλον, προστατευμένα από ρεύματα και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.
Αμέσως μετά τη γέννηση τους τα κουταβάκια κατευθύνονται στο σώμα της μητέρας τους προκειμένου να προστατευθούν, να ζεσταθούν και να βρουν τροφή. Όταν η σκύλα ξαπλώσει τα μωρά από ένστικτο ανακαλύπτουν πολύ γρήγορα τις θηλές αλλά και τα μυστικά του θηλασμού. Τα κουταβάκια αυτής της ηλικίας δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να κοιμούνται και να τρώνε. Όταν ξυπνάνε κλαίνε και ψάχνουν απεγνωσμένα τη θηλή για θηλασμό. Μόλις χορτάσουν ξανακοιμούνται. Ο ύπνος ενός υγιειούς κουταβιού δεν είναι ποτέ βαθύς και ήσυχος. Οπότε μην ανησυχήσετε αν τα μωρά στον ύπνο τους κάνουν κάποιο ανεπαίσθητο θόρυβο. Τα μωρά κλαίνε επίσης όταν απομακρύνονται από την τοκετοομάδα.

Κουταβάκια ηλικίας 13 ημερών έως και την ηλικία των τριών εβδομάδων
ΤΡΩΩ - ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΔΑΓΚΩΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΒΛΕΠΩ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΧΟΥΧΟΥΛΙΑΖΩ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ Της ΜΑΜΑΣ
Στην ηλικία των 13 ημερών περίπου τα κουταβάκια ανοίγουν τα μάτια τους και έτσι είναι ικανά να ανταποκρίνονται πλέον στα οπτικά ερεθίσματα Πλέον δεν κλαίνε συνεχόμενα όταν πεινάνε ή όταν απομακρύνονται από την τοκετοομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παίζουν μεταξύ τους δαγκώνοντας και κυνηγώντας το ένα το άλλο. Η έκφυση του πρώτου οδόντος διαφαίνεται κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας. Είναι πολύ πιθανόν κατά τη περίοδο αυτή να κριθεί απαραίτητη η χορήγηση συμπληρώματος γάλακτος έτσι ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Κουταβάκια ηλικίας 3 εβδομάδων

ΤΡΩΩ ΔΑΓΚΩΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ - ΒΛΕΠΩ ΚΑΛΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ Της ΜΑΜΑΣ
Στην ηλικία αυτή τα μωρά είναι σε θέση να βλέπουν και να ακούν και αντιδρούν καλύτερα στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Τα σκυλάκια βγάζουν όλο και περισσότερα δοντάκια και η μητέρα αρχίζει να δυσανασχετεί με τη διαδικασία του θηλασμού.
Ο απογαλακτισμός είναι μια διαδικασία που χρειάζεται προσοχή και πρέπει να γίνεται σταδιακά. Στην ηλικία των 3 με 4 εβδομάδων τα μωρά πρέπει να ενθαρρύνονται έτσι ώστε να τρώνε λίγη ποσότητα μαλακής τροφής, Συνίσταται να τρώνε κομματάκια βραστού κοτόπουλου ή γαλοπούλας. Από τις βιομηχανοποιημένου τύπου τροφές μπορεί να δοθεί κονσέρβα ή ξηρά τροφή καλά ποτισμένη με χλιαρό νερό. Πρέπει η τροφή που θα διαλέξετε να είναι υψηλής ποιότητας και βέβαια να προσέχεται να είναι για puppies. Όσο περνάνε οι ημέρες η ποσότητα της τροφής που θα δώσετε θα πρέπει να αυξάνεται έτσι ώστε να μειώνεται η ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν και συνεπώς και αυτή που παράγει η σκύλα. Η σταδιακή μετάβαση από το μητρικό γάλα στη υγρή και μετά στη στερεή τροφή πρέπει να γίνει με προσοχή έτσι ώστε να αποφευχθεί όσο είναι δυνατόν η δημιουργία πεπτικών διαταραχών στο μωρό και η μαστίτιδα στη μητέρα.
ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΟΥΝ
Ρουμελιώτη Καλλιόπη
Κτηνίατρος
www.vetmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !