ΠΑΓΚ-Ένας μεγάλος σκύλος σε μικρή συσκευασία

Γιώτα
0

ύψος: αρσενικός: 30-36cm θηλυκό: 25-30cm
Βάρος: αρσενικός: 6-9
kg
θηλυκό: 6-8
kg
περιοχή προέλευσης: Κίνα
αρχικός προορισμός: συντροφιά

Ένα ακόμη από τα... δώρα της ανατολής, το μικρόσωμο Παγκ αποτελεί για πολλούς την «απόλυτη» επιλογή για σκύλο συντροφιάς. Η... μυστηριώδης ανατολή έχει χαρίσει στοδυτικό κόσμο μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες φυλές σκύλων. Από τα Θιβετιανά Μαστίφ και τα Τσόου Τσόου, ως τα Λάσα Άπσο, τα Σιχ Τζου και τα Ακίτα.
Όμως τα πιο διάσημα και αξιαγάπητα σε όλο τον κόσμο από αυτά, είναι τα Πάγκ, ένας μικροκαμωμένος, λίγο αστείος στην όψη σύντροφος, με την ψυχή όμως σκύλου με πολλές φορές το μπόι του.
Η προέλευσή τους χάνεται κάπου στα βάθη των αιώνων, με παρελθόν τουλάχιστον 1000 ετών καθώς χρησιμοποιήθηκαν ως σκυλιά συντροφιάς των βασιλικών οικογενειών για πολλές εκατοντάδες χρόνια. Οι αυτοκράτορες της Κίνας έδειχναν ξεχωριστή εκτίμηση στα σκυλιά αυτά, τα οποία είχαν τους δικούς τους προσωπικούς υπηρέτες, τα δικά τους διαμερίσματα και ταξίδευαν σε ειδικά διαμορφωμένες άμαξες.
Όμως ο καιρός περνούσε, το εμπόριο έφερνε τις χώρες πιο κοντά και μαζί τα «προϊόντα» τους. Και τα σκυλιά ήταν ανάμεσα στα αγαπημένα είδη των πλούσιων ευρωπαίων εμπόρων.
Έτσι λοιπόν, κάπου γύρω στο 17ο αιώνα, Ολλανδοί έμποροι έφεραν τα πρώτα Παγκ στην Ολλανδία για να καταλήξουν από κει, φυσικά, στην Αγγλία.
Όταν ο Γουίλιαμ Γ' έφτασε στην Αγγλία το 1688 για να διεκδικήσει το θρόνο, είχε ήδη αρκετά Παγκ μαζί του, όλα με πορτοκαλί φιόγκους, σύμβολο της Βουλής της Ολλανδίας. Οι Βρετανοί αμέσως αγάπησαν τα χαριτωμένα αυτά πλάσματα και μόλις 100 χρόνια αργότερα ήταν ήδη τα αγαπημένα σκυλιά της βασίλισσας Βικτώριας αλλά και της Ζοζεφίνας της Γαλλίας. Σχεδόν τότε ήταν που η βασίλισσα απαγόρευσε την κοπή των αυτιών για τα Παγκ, κάτι που στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες φυλές (η κοπή αυτιών είναι πλέον παράνομη στην Αγγλία για όλες τις φυλές).

Τα Παγκ σήμερα
Οι Βρετανοί ονόμασαν τα πρώτα Παγκ «Ολλανδικά Μαστίφ», προφανώς ως κομπλιμέντο προς τα εξαιρετικά αυτά σκυλιά τα οποία, αν και μικρά σε μέγεθος, είχαν όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου - σε όλα - σκύλου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως στα χαρακτηριστικά της φυλής αναφέρεται ως ένας σκύλος ο οποίος «προσφέρει πολλά σε μικρή... συσκευασία».
Μορφολογικά το Παγκ είναι γεροδεμένο, μυώδες, συμμετρικό χωρίς ποτέ να πρέπει να γίνεται παχύ ή πολύ αδύνατο.
Το κεφάλι και η ουρά παραμένουν φυσικά το... σήμα κατατεθέν της φυλής. Ειδικά το πρόσωπο, έχει συνήθως μια έκφραση που μπορεί να εκληφθεί ως θλίψη ή και σοφία. Το κρανίο είναι επίπεδο ανάμεσα στα αυτιά και μοιάζει εντελώς τετράγωνο όταν το κοιτάζεις από μπροστά. Τα σαγόνια είναι δυνατά και τα αυτιά διπλωμένα.
Η ουρά καταλήγει να διπλώνει σε μία ή περισσότερες μπούκλες.
Το δέρμα είναι χαλαρό χωρίς όμως να κάνει πτυχώσεις, εκτός από την περιοχή του κεφαλιού. Το τρίχωμά του είναι κοντό, διπλό με ένα λεπτό υπόστρωμα και γυαλιστερό εξωτερικό. Τα χρώματα μπορεί να είναι μαύρο, ασημί και φαιό βερυκοκί. Σε όλες τις αποχρώσεις υπάρχει μαύρη μάσκα και μαύρα αφτιά, καθώς και μια μαύρη γραμμή κατά μήκος της ράχης ως την ουρά. Ένα μαύρο σημάδι στο κεφάλι ή στα μάγουλα είναι αποδεκτό αλλά όχι και το θαμπό χρώμα στο τρίχωμα που συνήθως προκύπτει από το ζευγάρωμα μαύρων με φαιά Πάγκ, κάτι που αποφεύγεται αυστηρά από οποιονδήποτε σοβαρό εκτροφέα.
Το Παγκ πρέπει να αποτελεί έκφραση δύναμης, με έντονα σχηματισμένους μύες, ίσια πόδια και δυναμική στάση.


O χαρακτήρας
Ο χαρακτήρας του είναι σταθερός και προβλέψιμος, με φιλική διάθεση και προθυμία για παιχνίδι και... γνωριμίες. Αγαπάει ιδιαίτερα τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που δεν έχουν παιδιά. Δεν είναι ιδιαίτερα ενεργητικό ζώο, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι κατάλληλο για ζωή στο διαμέρισμα.
Τα Παγκ είναι εύκολα στην εκπαίδευση και συνήθως καλά με τους ξένους, αλλά γενικά θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε προσέγγιση ξένου προσώπου.

Κάνει για μένα;
Τα Παγκ είναι υπέροχα ζώα αλλά, η ολοδική τους ιστοσελίδα
http://www.pugvillage.com, προσπάθησε να συγκεντρώσει κάποιους λόγους που ίσως σας αποτρέψουν από την επιλογή της φυλής αυτής:
- Υγεία: είναι επιρρεπή σε αρκετά γενετικά προβλήματα υγείας και, στατιστικά, θα χρειαστούν μεγαλύτερη κτηνιατρική φροντίδα από το μέσο σκύλο.
- Τριχόπτωση: παρά το μικρό μέγεθος και το κοντό τρίχωμα, χάνουν πολλή τρίχα και θα τη βρίσκετε παντού, ακόμα και σε χώρους που ο σκύλος σας δεν έχει επισκεφθεί ποτέ!
- Λέρωμα: δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να τους μάθετε να ΜΗ λερώνουν μέσα. Ισχύει και εδώ ο γενικός κανόνας που θέλει τα πιο μεγαλόσωμα ζώα να «κρατιούνται» ευκολότερα, μέχρι την ώρα της βόλτας. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε από 3 έως 12 μήνες μέχρι να πείσετε το, αρκετά πεισματάρικο, Παγκάκι σας να μη λερώνει στο χαλί.
- Είναι κολλιτσίδες: λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά. Θα βρίσκεται κολλημένο επάνω σας διαρκώς και θα σας ακολουθεί παντού, κάτι που μπορεί να αποβεί εκνευριστικό για αρκετούς ιδιοκτήτες, μακροπρόθεσμα.
- Αθλητισμός: δεν πιάνουν μπαλάκια στον αέρα. Είναι ζώα χαμηλής ενέργειας. Κοιμούνται πολύ, με σύντομες εκρήξεις ενέργειας. Δε θα μπορεί να σας ακολουθεί στο τζόγκινγκ, πιθανότατα δε θα σκεφτεί καν να τρέξει για το μπαλάκι. Αν είστε αθλητικοί τύποι και αποζητάτε τη συμμετοχή του σκύλου στις δραστηριότητές σας, τα Παγκ δεν κάνουν.
- Σκύλοι εσωτερικού χώρου: δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία. Τέτοιος καιρός μπορεί να επιφέρει άμεσα καθώς και χρόνια προβλήματα υγείας στη φυλή - από θερμοπληξία μέχρι βλάβη ζωτικών οργάνων. Αν δεν έχετε κλιματισμό, ξεχάστε τα Παγκ.
- Φροντίδα: χρειάζονται συχνό βούρτσισμα για να περιοριστεί το μάδημα, καθάρισμα ανάμεσα στις δίπλες του προσώπου και συχνό κόψιμο των νυχιών που μεγαλώνουν ιδιαίτερα γρήγορα.

Διάσημα αφεντικά Παγκ & ...
Επειδή είναι χαριτωμένα, μικρόσωμα και, εύκολα, στη μεταφορά πολλοί διάσημοι επιλέγουν Παγκ: Ο Μπίλι Τζόελ έχει τη Φιονούλα, ο Μίκυ Ρουρκ τον Ραφαέλ, η Πόλα Αμπντούλ την Παγκι Σου. η Τζέσικα Αλμπα τον Σιντ και η Τόρι Σπέλινγκ τη Μίμι. Ο Βαλεντίνο δεν αρκείται στην παρέα ενός μόνο Παγκ. Τον πετύχαμε πέρσι στο Πόρτο Χέλι με τέσσερα. Άλλοι διάσημοι ιδιοκτήτες Παγκ είναι ο Τζωρτζ Κλούνι, ο Αντι Γουόρχολ, η Πάρις Χίλτον, ο Τόμι Χίλφιγκερ, η Ιωσηφίνα, η Βασίλισσα Βικτωρία και ο Βασιλιάς Γουίλιαμ Γ' της Αγγλίας


το περιοδικό του σύγχρονου σκύλου
www.interpet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !