ΓΙΑΤΡΕ! ΓΕΝΝΑΕΙ!

Γιώτα
0

Πριν όμως φτάσουμε εκεί διαβάστε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε και να κάνετε για να έχει η σκύλα σας μια εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές.
Αν η σκύλα σας δεν είναι στειρωμένη, είναι λογικό ότι είναι πολύ πιθανό να εγκυμονήσει. Αλλά αυτό θα το ξέρετε προφανώς… και για να διαβάζετε το εν λόγω άρθρο, μάλλον κάποιο πολύ σοβαρό λόγο θα έχετε για να θέλετε να συμβεί. Πριν αρχίσουμε πάντως να εξηγούμε τα «τεχνικά» της εγκυμοσύνης σκεφτείτε καλά το «γιατί» να συμβεί, καθώς και το πού θα δώσετε τα κουτάβια όταν γεννηθούν.
Η ανατομία μιας εγκυμοσύνης
Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 57-69 ημέρες από την ημέρα που η σκύλα θα ζευγαρώσει. Ο κτηνίατρος θα την επιβεβαιώσει στις 3 εβδομάδες. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της σκύλας κατά τη σύλληψη δεν είναι άμεσα ορατές, όπως μας εξήγησε η κτηνίατρος κυρία Σαμαρτζή.
Το πρώτο ορατό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι η μεγέθυνση του αιδοίου. Από την 5η εβδομάδα η εγκυμοσύνη είναι περισσότερο εμφανής, οι ρόγες αποκτούν ένα σκούρο ροζ χρώμα, η μέση δείχνει πιο χοντρή και τα πίσω άκρα στέκουν πιο ανοιχτά.
Αφού επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, η σκυλίτσα θα μειώσει τις δραστηριότητές της και θα προτιμά να ξαπλώνει και να ξεκουράζεται. Η όρεξή της θα αλλάξει και μπορεί να κάνει εμετούς.
Κατά την 45η ημέρα, η σκύλα θα πρέπει να εξεταστεί από τον/την κτηνίατρο. Ο σκελετός των εμβρύων θα είναι πια ορατός στην ακτινογραφία και ο κοιλιακός υπέρηχος θα δείξει τον αριθμό τους. Ο αριθμός τους βεβαίως μπορεί να διαπιστωθεί και στον υπέρηχο από την καρδιά των εμβρύων που ακούγεται από την 25η μέρα.

Όχι! Ούτε η σκύλα τρώει για δύο!
Το καλύτερο από όλα είναι να ζητήσετε από τον/την κτηνίατρο να ορίσει τη διατροφή της. Για την ιστορία πάντως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η τροφή της θα πρέπει να είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο, ενώ θα λαμβάνει περισσότερες πρωτεΐνες και λίπος. Μην της δώσετε πάντως από μόνοι σας συμπληρώματα ασβεστίου γιατί πιθανά να της προκαλέσουν μεταβολικές διαταραχές. Τα γεύματα που θα λαμβάνει μπορούν να χωρίζονται και να δίνονται πολλές φορές ημερησίως, μαζί με αρκετό, πάντα φρέσκο νερό καθώς οι απαιτήσεις της σε υγρά είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δύο εβδομάδες πριν τον τοκετό, μπορείτε να της δίνετε κοτόπουλο (χωρίς πέτσες), μοσχάρι, συκώτι και αυγά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι μικρές βόλτες είναι ό,τι καλύτερο.

Στις μέρες της…
Λίγες ημέρες πριν από τον τοκετό, κάντε της μπάνιο, καθαρίστε τα δόντια της και κόψτε της τα νύχια έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο καθαρά για να μην περάσει κάποια μόλυνση στα κουτάβια. Καλύτερα να κόψετε το τρίχωμα γύρω από τους μαστούς και το αιδοίο και να καθαρίστε καλά την περιοχή.

Πως την καθαρίζουμε
Οι ρόγες και οι μαστοί καθαρίζονται με betadine scrub. Λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό, η καθαριότητα της περιοχής θα πρέπει να είναι καθημερινή και να γίνεται με χλιαρό νερό και μαλακιά πετσέτα. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στη σκλήρυνση των μαστών της σκύλας, έτσι ώστε ο Θηλασμός να είναι για εκείνη λιγότερο οδυνηρό τις πρώτες μέρες. Σε όλες αυτές τις κινήσεις αλλά και όταν καθαρίζετε την κοιλιά της, προσπαθήστε να το κάνετε με πολύ απαλές κινήσεις.

Η φωλιά της
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να μένει σε ένα χώρο άνετο και ήσυχο στον οποίο θα αισθάνεται ασφάλεια να γεννήσει τα κουτάβια της. Δημιουργήστε της, στρώνοντας εφημερίδες, κουβέρτες ή μαλακά χαλάκια και παλιές πετσέτες ένα, τέτοιο, δικό της χώρο, για να συνηθίσει και να αισθάνεται οικεία, και προσέξτε ο χώρος αυτός να είναι μακριά από θόρυβο και να εμποδίζει τα κουτάβια, όταν ξεθαρέψουν να βγουν έξω από αυτόν. Φροντίστε τέλος, να έχει κοντά επιπλέον θέρμανση γιατί τα νεογέννητα κουτάβια χρειάζονται πάρα πολύ ζέστη.

Τοκετός
Η ώρα αυτή προαναγγέλλεται με τη θερμοκρασία της σκύλας. Όταν αυτή πέσει στους 38 βαθμούς Κελσίου, ο τοκετός θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Το πρώτο του στάδιο διαρκεί 6-24 ώρες. Στην αρχή σπάνε τα νερά, δημιουργώντας μια λιμνούλα. Η σκύλα κινείται διαρκώς και λαχανιάζει χωρίς να το θέλει, εξαιτίας των συσπάσεων, τρέμει, σκάβει και μπορεί να κάνει εμετό. Μπορείτε να νιώσετε τις πρώτες συσπάσεις αν βάλετε την παλάμη σας στα πλευρά της. Στην αρχή οι συσπάσεις έρχονται κάθε 10 λεπτά και κρατούν 30 δευτερόλεπτα.
Το δεύτερο στάδιο αρχίζει με την πρώτη εξωθητική συστολή. Η σκύλα κάνει κυκλικές κινήσεις ή μπορεί να ξαπλώσει. Οι συσπάσεις στο στάδιο αυτό κάνουν την εμφάνισή τους κάθε 8-10 λεπτά, γίνονται συχνότερες και διαρκούν περισσότερο μέχρι που θα έρχονται κάθε λεπτό και θα διαρκούν για ένα λεπτό. Πριν από το πρώτο κουτάβι βγαίνει ένας σκουρόχρωμος σάκος με υγρό. Το κουτάβι που θα προβάλει αμέσως μετά, είναι τυλιγμένο σε μια μεμβράνη γεμάτη με υγρό. Η σκύλα θα σκίσει το σάκο για να απελευθερώσει το κουτάβι, να το γλείψει, να το καθαρίσει και να το στεγνώσει. Αν όμως δε σκίσει το σάκο, θα πρέπει να το κάνετε εσείς. Αν πάλι η σκύλα δυσκολεύεται να εξωθήσει το κουτάβι, με κάθε της εξωθητική κίνηση προσπαθήστε να τραβάτε το κουτάβι, χωρίς όμως να βάλετε πολύ δύναμη. Σκουπίζουμε τον αμνιακό σάκο στην περιοχή του ακρορρηνίου και του στόματος για να ελευθερώσουμε την αναπνευστική οδό, φροντίζοντας όπως μας εξηγεί η κτηνίατρος κυρία Σαμαρτζή να έχουμε καθαρά χέρια και καθαρά πανιά.
Το τρίτο στάδιο είναι μια επόμενη εξωθητική συστολή με την οποία βγαίνει ο πλακούντας – ένα κομμάτι ιστού που μοιάζει με συκώτι. Η σκύλα τον τρώει και προσπαθεί να καθαρίσει τα υγρά που έχουν ξεφύγει κατά τη διάρκεια της γέννας του κουταβιού. Εάν ο πλακούντας παραμένει ενωμένος με το κουτάβι και αν ο ομφάλιος λώρος δεν κοπεί από τη σκύλα, μπορείτε να τον κόψετε εσείς με τα δάχτυλά σας ή με ένα ψαλίδι, 3,5 με 5 πόντους μακριά από το κουτάβι προσέχοντας να μην τραβήξετε το τοίχωμα από το στομάχι του κουταβιού. Φροντίστε να έχετε καθαρά χέρια και φορέστε και γάντια κατά τη διάρκεια της βοήθειας.

Στο μάτι του κυκλώνα
Μετά από κάθε γέννα υπάρχει ένα διάστημα ηρεμίας στο οποίο οι μυς γίνονται πάλι ελαστικοί και ετοιμάζονται για νέες συσπάσεις. Το κάθε κουτάβι γεννιέται μετά από 45-60 λεπτά και ύστερα από 10-30 λεπτά σπρωξίματος. Η σκύλα μπορεί να κοπιάσει για 4 ώρες και να μην ξεκουραστεί καθόλου ενδιάμεσα στις γέννες. Μετά το τέλος της γέννας, η σκύλα θα αρχίσει να ταΐζει τα κουτάβια της.

Ψυχολογία
Κατά τη διάρκεια του τοκετού η μητέρα μπορεί να γίνει νευρική λόγω του αισθήματος υπερπροστατευτικότητας που αποκτά για τη νέα οικογένεια. Οποιαδήποτε επιθετικότητα όμως, θα της περάσει σύντομα. Είναι καλύτερο να αφήσετε τη σκύλα σας να γεννήσει μόνη της και να επέμβετε όταν πραγματικά χρειάζεται βοήθεια. Ακόμα και η παρουσία σας όμως μπορεί να αποτελέσει βοήθεια, όταν η σκύλα κλαίει από πόνο ή ανησυχεί. Καθησυχάστε τη λοιπόν, δείχνοντάς της ότι είστε εκεί για να τη βοηθήσετε, ενώ φροντίστε να είστε σε διαρκή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας, με τον οποίο η συνεργασία θα πρέπει, ειδικά τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης, να είναι ιδιαίτερα στενή, έτσι ώστε να διαπιστωθεί εγκαίρως κάθε περίπτωση δυστοκίας.

Μάνα είναι μόνο μια
Μετά την εγκυμοσύνη η σκύλα χάνει πολύ τρίχωμα και γι αυτό χρειάζεται καλό βούρτσισμα. Ο επόμενος οίστρος θα πρέπει να έρθει 4-7 μήνες μετά τη γέννα. Αν θέλετε να τη στειρώσετε (κάντε το!) μετά τη γέννα και πριν τον επόμενο οίστρο, φροντίστε να αφήστε να περάσει όσο διάστημα χρειάζεται έτσι ώστε να είναι γερά τα κουταβάκια.

Η ώρα της κρίσης
Έχετε πρόχειρα σε κάποια γωνία υλικά όπως:
Καθαρές πετσέτες
Μία πλαστική λεκάνη
Αντιβακτηριακό
Ψαλίδι
Οδοντικό νήμα
Μπατονέτες
Βαμβάκι
Χειρουργικά γάντια
Ζυγαριά
Χαρτί και μολύβι

το περιοδικό του σύγχρονου σκύλου

www.interpet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !