Κροταλίας

G.S
0

Είναι το όνομα που έχουν πολλά από τα δηλητηριώδη φίδια, που ανήκουν στην οικογένεια των κροταλιδών, της τάξης των λεπιδωτών. Όλα έχουν μεγάλα και κοίλα δόντια στο μπροστινό μέρος της πάνω σιαγόνας, όπως περίπου κι οι οχιές.
Το όνομα το πήραν γιατί στην ουρά τους έχουν 5 - 6 δακτυλίδια, που παράγουν έναν υπόκωφο αλλά και ισχυρό κρότο. Οι κροταλίες ζουν στη Β. και Ν. Αμερική. Αποτελούν τα πιο επικίνδυνα φίδια της Αμερικής και το μήκος τους είναι μεταξύ 1 - 2,5 μ.
Μέσα στα στόμα τους υπάρχει ένα βαθούλωμα, που στο βάθος του υπάρχει μια μεμβράνη με άπειρο πλήθος από ελεύθερα νευρικά κύτταρα. Το γεγονός αυτό απασχόλησε, για μεγάλο διάστημα τους επιστήμονες, που προσπαθούσαν να βρουν σε τι χρησιμεύουν τα νεύρα αυτά. Παρατηρήθηκε ότι οι κροταλίες είναι πολύ ευαίσθητοι κι αντιλαμβάνονται αμέσως αν κάπου κοντά τους υπάρχει φωτιά κι όταν ακόμη δεν τη βλέπουν καθόλου.
Το 1937, οι Κ. Νoble και Α. Schmidt έκαναν το εξής πείραμα. Αφού έκλεισαν τα μάτια, το στόμα, τη γλώσσα και τη μύτη του φιδιού, του έβαλαν μπροστά του μια μικρή ηλεκτρική λάμπα, που την άναψαν και ζεστάθηκε για λίγο. Κατόπιν άφησαν το φίδι όπως το είχαν ετοιμάσει και παρατήρησαν ότι, χωρίς να χάσει το στόχο του ούτε μια φορά, δάγκωσε επανειλημμένα τη λάμπα. Τελικά αποδείχτηκε ότι τα κύτταρα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα στην αλλαγή θερμοκρασίας και βοηθούν το
φίδι να προσδιορίζει τη νύχτα κάθε ζώο που πλησιάζει κοντά του ή που βρίσκεται σε μια ορισμένη απόσταση. Ακόμη, ότι τα όργανα αυτά είναι τόσο ευαίσθητα, που είναι δυνατό να προσδιορίσει αμέσως κάθε ζώο που βρίσκεται σε απόσταση απ' το κεφάλι του δύο περίπου μέτρα και που η θερμοκρασία του σώματος του είναι μόνο μισό βαθμό πάνω από τη θερμοκρασία που έχει ο αέρας.
Οι κροταλίες ανήκουν στην κατηγορία των φιδιών που γεννούν ζωντανά τα μικρά τους. Αυτό σημαίνει ότι για ένα διάστημα τα θηλυκά επωάζουν τ' αβγά τους μέσα στην κοιλιά τους.
Μερικά από τα σπουδαιότερα είδη των κροταλιών είναι τα παρακάτω:
Crotalus Adamanteus. Έχει μήκος 2,5 μέτρα, ζυγίζει πάνω από 10 κιλά και γεννά 8 - 12 ζωντανά μικρά.
Crotalus Durissus: Φτάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο. Από όλους τους κροταλίες έχει το ισχυρότερο
δηλητήριο.
Crotalus Viridis ή πράσινος κροταλίας που έχει μήκος 1,8 μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κροταλίας αυτός χτυπάει πολύ δυνατά τα κρόταλα που έχει στην ουρά του, που πολλές φορές σπάζουν. πηγή-livepedia

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !