Χιμπατζής

G.S
0



Είναι πίθηκος που ανήκει στην οικογένεια των Ανθρωποειδών και τρωγλοδυτιδών. Η ράχη του αποτελείται από 13 σπονδύλους καθώς και από 13 ζευγάρια πλευρών. Από αυτήν την άποψη διαφέρει από το άλλο μεγάλο είδος των ανθρωποειδών τον ουραγκοτάγκο, που έχει μόνο 12 ζευγάρια πλευρών και 12 σπονδύλους. Επίσης διαφέρει κι από το άλλο γνωστό είδος πιθήκων, το γορίλα. Είναι μικρότερος στο ανάστημα από τον τελευταίο κι έχει πιο λεπτό κεφάλι και λαιμό καθώς και λιγότερο μακρύ κρανίο από αυτόν. Τα μπροστινά μέλη του είναι πολύ μακριά και τον βοηθούν στην αναρρίχηση πάνω στα δέντρα, που ζει ως επί το πλείστον. Τα πτερύγια των αφτιών του χιμπαντζή είναι αρκετά μεγάλα και δεν εφάπτονται στο κρανίο. Το δέρμα του είναι μαύρο και το σώμα του ολόκληρο, εκτός από τις παλάμες, τα πέλματα και ένα μέρος του προσώπου, σκεπάζεται από πυκνό τρίχωμα. Τα μάτια του είναι μικρά μέσα σε βαθιές κόγχες, το στόμα του μεγάλο με μεγάλα γερά δόντια και λεπτά χείλη. Το μήκος ενός χιμπαντζή φτάνει ως τα 1,50 μ. και το ύψος στον αρσενικό 1,50 μ., ενώ στη θηλυκιά 1,35 μ.
Τρέφεται ο χιμπαντζής με διάφορα φυτά και καρπούς. Η θηλυκιά γεννά ένα μικρό, μετά από κάθε εγκυμοσύνη της που κρατά εννιά μήνες. Η ανώτερη ηλικία στην οποία μπορούν να φτάσουν είναι 45 - 50 χρονών.
Οι χιμπαντζήδες ζουν στα δάση της Κεντρικής Αφρικής και κύρια στις οροσειρές της Σιέρα Λεόνε, στη Χρυσή Ακτή, στο Κογκό. Είναι κοινωνικότατο ζώο και ζει σε ομάδες 30 - 40 ατόμων. Ο τόπος διαμονής τους δεν είναι μόνιμος, αλλά βρίσκονται σε διαρκή μετακίνηση.
Από όλους τους πίθηκους ο χιμπαντζής είναι ο πιο έξυπνος διανοητικά, εξημερώνεται εύκολα κι είναι περιζήτητος στους ζωολογικούς κήπους.
www.live-pedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !