ΦΛΩΡΟΣ (Carduelis chloris)

Γιώτα
0


Στην Ελλάδα μας, τη χώρα όπου η ορνιθοπανίδα μετρά περισσότερα από 400 είδη πουλιών λίγα είναι αυτά που ο λαός γνωρίζει και θαυμάζει για την ομορφιά και το τραγούδι τους. Μέσα σε αυτά ξεχωριστή θέση έχει ο γνωστός μας Φλώρος.

Ο Φλώρος είναι είδος του γένους (carduelis) και είναι εξαπλωμένος στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης από την Ιρλανδία μέχρι τα Ουράλια όρη, και από τη Σκανδιναβία έως τη βορειοανατολική Αφρική, το Ισραήλ και τη βόρεια Περσία. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όπως συμβαίνει και με άλλα συγγενικά με το Φλώρο είδη, στις νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης το μέγεθός τους είναι μικρότερο από τα αντίστοιχα πουλιά που ζουν στο Βορρά αλλά έχουν εντονότερο χρωματισμό. Οι διαφορές αυτές κλιμακώνονται σταδιακά από Βορρά προς Νότο δηλαδή όσο Βορειότερα ζουν τα κοπάδια των Φλώρων, τόσο μεγαλύτερο μέγεθος έχουν αλλά και τόσο πιο άτονα χρώματα διαθέτουν.
 Περήφανο και αρχοντικό πουλί ο Φλώρος μπορεί να μην διαθέτει τη ποικιλία των χρωμάτων άλλων πουλιών όπως η Καρδερίνα, αλλά το έντονο κιτρινοπράσινο φτέρωμα με τη λαδί απόχρωση, το τέλειο σε σχήμα σώμα, το γεμάτο δύναμη ράμφος και το αγέρωχο παρουσιαστικό του δεν άφησε χρόνια τώρα ασυγκίνητους τους ΄΄ξοβεργάδες΄΄ της χώρας μας. Χιλιάδες οι λάτρεις του Φλώρου στην Ελλάδα συναγωνίζονται στις αλάνες και σε γνωστά στέκια για το ποιος έχει το καλύτερο ΄΄πουλί΄΄ με τα καλύτερα ΄΄μπιζαρίσματα ΄΄ και τη φωνή που ξεχωρίζει. Τα θηλυκά, έχουν σκουρότερο χρωματισμό με περισσότερο καφέ-γκρίζο και υστερούν σημαντικά στο κιτρινοπράσινο χρωματισμό των αρσενικών. Τα νέα Φλώρια, τα ΄΄φετεινάρια΄΄ όπως τα αποκαλούν πριν αποκτήσουν το κανονικό τους πτέρωμα είναι γκρίζα με διακριτικές μαύρες κηλίδες στο στήθος και μοιάζουν περισσότερο με θηλυκά. Στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορούν να διακινηθούν στο εμπόριο Φλώροι που αποδεδειγμένα έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία και φέρουν δακτυλίδι κλειστού τύπου σύμφωνα με τη νομοθεσία για τη προστασία της άγριας πανίδας.
Τα Φλώρια είναι ανθεκτικά πουλιά, διατηρούνται ικανοποιητικά στην αιχμαλωσία και ζευγαρώνουν πολύ εύκολα. Το γεγονός αυτό βοήθησε να παραχθούν αρκετές χρωματικές μεταλλάξεις όπως ο αχάτης, το καφέ, το παστέλ, το κανελί, το σατινέ και το διασημότερο ίσως όλων το λουτίνο που χαρακτηρίζεται από το αποκλειστικά κίτρινο χρώμα του πτερώματος και τα κόκκινα μάτια του.
Τα Φλώρια ζευγαρώνουν σε ευρύχωρα κλουβιά αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα έχουμε στις κλούβες διαστάσεων μήκους δυο μέτρων, πλάτους ενός, και ύψους δυο μέτρων για κάθε ζευγάρι. Για το χτίσιμο της φωλιάς προσφέρουμε ίνες κοκκοφοίνικα, λεπτές ρίζες, βρύα, λεπτά ξερά χόρτα (όλα σε μήκος 5-6 εκατοστά), και για την εσωτερική επένδυση μαλλί κατσίκας η αγελάδας. Στο εμπόριο σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία υλικών φωλιάς που καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις. Το βαμβάκι παρά το γεγονός ότι αρέσει στα Φλώρια θα πρέπει να αποφεύγεται επειδή μπερδεύεται στα πόδια τους. Μια συνηθισμένη φωλιά Φλώρου περιέχει 5 αυγά που εκκολάπτονται σε 13 ημέρες. Σε περίπτωση που οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλές υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει η εκκόλαψη 1-2 ημέρες. Παρά το γεγονός ότι τα Φλώρια που ζευγαρώνουν είναι γενικά ήρεμα πουλιά, δεν πρέπει να επεμβαίνουμε συχνά στο χώρο τους και η παρουσία μας την εποχή αυτή να είναι όσο το δυνατό διακριτικότερη προκειμένου να μειώσουμε τη πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη φωλιά. Τα τσόφλια στο πάτωμα θα προδώσουν την εκκόλαψη των νεοσσών και αφού περάσουν 5-6 ημέρες από τη μέρα αυτή δακτυλιδώνονται με το σωστό σε διάμετρο δακτυλίδι, (2,9mm).


Φλώρος ΑχάτηςΦλώρος Λουτίνο






Για τη διατροφή των Φλώρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλη ποικιλία σπόρων και χορταρικών, αλλά οι απαιτήσεις αυξάνονται τον καιρό του ζευγαρώματος όπου η αυγοτροφή και οι μουσκεμένοι σπόροι έχουν το πρώτο λόγο. Η εποχή αυτή είναι κατάλληλη για να προσφέρουμε στους γονείς μεταξύ των άλλων και σκουλήκια (Mealworms) που είναι σημαντική πηγή ζωικών πρωτεϊνών για τους νεοσσούς. Οι περισσότεροι Φλώροι δεν τα καταναλώνουν άλλη εποχή του χρόνου αλλά την εποχή ανάπτυξης των νεοσσών προθυμοποιούνται να τα δεχτούν στο διαιτολόγιο τους Για να καλύψουμε τις ανάγκες σε ασβέστιο μπορούμε εκτός των άλλων να προσφέρουμε και κόκαλο σουπιάς. Αυτή η φυσική πηγή ασβεστίου που περιέχει και άλλα χρήσιμα στοιχεία δεν πρέπει να λείπει από κανένα κλουβί όλο το χρόνο. Ειδικότερα την εποχή του ζευγαρώματος οι θηλυκές καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για τη δημιουργία του κελύφους των αυγών και την ανάπτυξη των νεοσσών.

Ένα πρόβλημα στην εκτροφή των Φλώρων είναι η αρκετά υψηλή θνησιμότητα που παρουσιάζεται στους νεοσσούς αφού εγκαταλείψουν τη φωλιά και κατά τη διάρκεια της αλλαγής του πτερώματος. Τα πουλιά χάνουν βάρος ενώ τρωνε κανονικά. Το αδυνάτισμα μπορεί να οφείλεται όχι απαραίτητα σε μία μόνο αιτία, αλλά σε μία ποικιλία παραγόντων όπως το διατροφικό stress η σε κάποια μόλυνση από παθογόνους οργανισμούς που μπορεί να διαφέρουν κατά περίπτωση. Η συνηθέστερη μόλυνση είναι η κοκκιδίωση που οφείλεται σε μικροσκοπικά παρασιτικά πρωτόζωα. Αυτά, περνούν στα νεαρά πουλιά με τις ωοκύστες δηλαδή αυγά των παράσιτων που υπάρχουν στα περιττώματα των ενήλικων πουλιών που ζουν στον ίδιο χώρο. Με δεδομένο όμως τον τρόπο που μολύνονται τα πουλιά, αυστηρά μέτρα υγιεινής σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή ελαχιστοποιούν τα προβλήματα.
Σημαντική προϋπόθεση για πετυχημένη εκτροφή χωρίς απώλειες είναι η οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή να συνδυάζεται με το συχνό καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων και των κλουβιών που ζουν τα πουλιά. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε διάρκεια παραμονή των νεοσσών στον ίδιο χώρο με τους γονείς τον καιρό του απογαλακτισμού μειώνει σημαντικά το κίνδυνο του διατροφικού stress και των συνεπειών του. Υπάρχουν και άλλα είδη συγγενικά με το Φλώρο που εμφανίζονται κατά καιρούς στο εμπόριο όπως ο Φλώρος Ιμαλαΐων (Carduelis spinoides), ο Σινικός Φλώρος (Carduelis sinica) και ο μαυροκέφαλος (Carduelis abigua). Η φροντίδα τους δεν διαφέρει από αυτή των δικών μας Φλώρων. Τα Φλώρια είναι σκληρά και ανθεκτικά πουλιά, μπορούν να κρατηθούν σε εξωτερικούς χώρους αλλά χρειάζονται κάποια επί μέρους προστασία σε περιοχές που εκδηλώνονται ακραίες θερμοκρασίες. πηγή

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !