ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Γιώτα
0

ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1. Η όρεξη των ψαριών αυξομειώνεται ανάλογα με την θερμοκρασία: Αν ένα ψάρι το συντηρούμε στους 21C και το ίδιο ψάρι το βάλουμε στους 27C βαθμούς Κελσίου, δεν θα έχει την ίδια όρεξη. 2. Όταν δεν χρησιμοποιείτε τροφή υψηλής ποιότητας είναι καλό να την ενισχύετε με προσθήκη βιταμινών. 3. Ταϊζετε σε μικρές μερίδες 2 με 3 φορές την ημέρα.

Πόσα ψάρια χωρούν στο ενυδρείο μου? Ως κανόνας ισχύει :1 εκατοστό ψαριού ανά λίτρο νερού. Ένα ενυδρείο 100 λίτρων προσφέρει λοιπόν αρκετό χώρο για περίπου 20 ψαριά με μήκος 5 cm το καθένα .

ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ Όταν ένα ψάρι βρεθεί νεκρό μέσα σε ένα ενυδρείο, είναι πολύ πιθανό να το καταβροχθίσουν γρήγορα οι συγγενείς του. Αυτή η πράξη μπορεί να έχει πολύ βαριές συνέπειες: το ψάρι που θα φαγωθεί μπορεί να είναι ακόμη φορέας των μικροβίων που το έχουν σκοτώσει. Στην περίπτωση αυτή, η μόλυνση των κανιβαλικών ψαριών είναι άμεση. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποσύρουμε τα ψόφια ψάρια αμέσως μόλις αντιληφθούμε την απώλεια.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ 1.Όταν το χρώμα του νερού είναι πράσινο υποδηλώνει την παρουσία φυτοπλαγκτόν(μικροσκοπική άλγη που αιωρείται μέσα στο νερό). 2.Όταν το χρώμα του νερού είναι κίτρινο δείχνει υπερβολική παρουσία νιτρικών αλάτων και οργανικών υλών που οφείλεται σε ανεπαρκείς αλλαγές του νερού ή σε υπερβολικό τάισμα των ψαριών. 3.Όταν το χρώμα του νερού πάρει μια γκρίζα μορφή τότε αυτό δείχνει την ανάπτυξη βακτηριδίων που συνδέονται με τη μαζική παρουσία οργανικών υλών, που οφείλεται γενικά σε υπερβολικό τάισμα των ψαριών.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ Προσοχή κατά την προσθήκη νέων φυτών στο ενυδρείο. Τα φυτά είναι συχνά φορείς σαλιγκαριών. Τα μελανοειδή σαλιγκάρια γεννούν μικρά. Έτσι, δεν μπορούν να μπουν κατά λάθος στο ενυδρείο. Αντίθετα, τα planorbes(πλανορμπς) γεννούν αυγά τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα σε μικρές κύστες και δεν είναι πάντα ορατά πάνω στα φυτά που μόλις αγοράσατε. Για να μη βάλετε λοιπόν σαλιγκάρια τέτοιου είδους στο ενυδρείο σας χωρίς να το θέλετε, βυθίζετε τα φυτά που μόλις αγοράσατε σε διάλυμα στύψης (ένα κουταλάκι του γλυκού για 1 λίτρο νερού) επί δέκα λεπτά. Κατόπιν, τα ξεπλένετε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό, πριν τα φυτέψετε στο ενυδρείο σας.

Ασθενειες Εξoφθαλμίαση/Pop-eye (Exophthalmus) Το μάτι προεξέχει από την κόγχη του λόγω της συσσώρευσης υγρών πίσω από το μάτι. Συνήθως προκύπτει ως αντίδραση σε κάποια βακτηριδιακή μόλυνση. Επίσης, το ίδιο το μάτι μπορεί να εμφανίζεται πρησμένο, και μπορεί να περιέχει υγρά. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως σε συνδυασμό με Dropsy ή παράσιτα. Λόγω κακής διατροφής και περαιτέρω βακτηριδιακών μολύνσεων, μπορεί να προκληθεί σοβαρή βλάβη στα εσωτερικά όργανα, σε συνδυασμό με την εξoφθαλμίαση. Σάπισμα των πτερυγίων και της ουράς (Fin- and tailrot) Ο εκφυλισμός των πτερυγίων και της ουράς (νέκρωση) συχνά συνοδεύεται από την εμφάνιση βακτηριδιακών μολύνσεων. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που παρατηρείται σε περίπτωση τέτοιων μολύνσεων. Μερικές φορές μπορεί να είναι σημάδι περαιτέρω βακτηριδιακής μόλυνσης, η οποία έχει προκληθεί από κάποια παρασιτική μόλυνση (π.χ. Ich, Costia, skinflukes). Βακτηριαδιακή μόλυνση στα βράγχια (Bacterial gill infection) Μία βακτηριδιακή μόλυνση των βραγχίων μπορεί να προκληθεί σε συνδυασμό με άλλες μολύνσεις αυτού του είδους, όπως η Columnaris, Aeromonas ή Pseudomonas. Μόλυνση στα βράγχια μπορεί επίσης να προκύψει σε περίπτωση που ο ιστός των βραγχίων έχει καταστραφεί λόγω άσχημων συνθηκών του νερού ή λόγω υπερβολικά υψηλού ή χαμηλού pH κ.ο.κ. Το μολυσμένο ψάρι παρουσιάζει προβλήματα αναπνοής, όπως κολύμπι κοντά στην επιφάνεια ψάχνοντας οξυγόνο, ή γρήγορη αναπνοή. Αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα ζημιάς στα κύτταρα των βραγχίων εξαιτίας των παθογόνων βακτηριδίων. Θεραπεία: Το σάπισμα των πτερυγίων και της ουράς, η εξoφθαλμίαση και οι βακτηριδιακές μολύνσεις των βραγχίων μπορούν να θεραπευτούν με μια πληθώρα αντι-μικροβιακών φαρμάκων όπως τα Tetracycline, Neomycine, Nitrofurazone, Nifurpirinol, Furaltadone ή Quinolones. Η χρήση του κάθε φαρμάκου εξαρτάται από τον τύπο των βακτηριδίων που έχουν προσβάλλει τα ψάρια, ενώ θα πρέπει κανείς πρώτα να συμβουλεύεται το petshop, το οποίο εμπιστεύεται ή κάποιον κτηνίατρο. πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !