Ο πιτσιλωτός σπίνος

Γιώτα
0

Ορισμένα πουλιά μαθαίνουν να τραγουδούν όπως τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν
Ο πιτσιλωτός σπίνος είναι από τα πτηνά που μαθαίνουν το τραγούδι τους
Οι νεοσσοί σε πολλά είδη πτηνών μαθαίνουν να κελαηδούν ξεκινώντας με ασυνάρτητους ήχους, όπως τα μωρά πρέπει να πειραματιστούν για μήνες πριν καταφέρουν να αρθρώσουν την πρώτη λέξη.

Η τελευταία έρευνα ίσως προσφέρει στοιχεία για την εκμάθηση της γλώσσας στον άνθρωπο. «Τα νεαρά πτηνά μαθαίνουν τα τραγούδια τους σε μια σειρά από στάδια. Αρχίζουν όπως οι άνθρωποι, με ακατάληπτους ήχους» σχολίασε ο Μάικλ Φι του MIT, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό Science.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε με τον πιτσιλωτό σπίνο (Taeniopygia guttata), ένα πτηνό που μαθαίνει το τραγούδι του. Κάθε αρσενικό χρησιμοποιεί ένα μοναδικό κελάηδισμα, το οποίο σταδιακά μαθαίνουν και οι γιοι του, με μικρές παραλλαγές.

Τα ευρήματα των πειραμάτων πιθανώς δεν ισχύουν για άλλα είδη πτηνών, στα οποία το κελάιδισμα είναι γενετικά προγραμματισμένο στον εγκέφαλο και παραμένει πάντα το ίδιο.

Η ομάδα του Δρ Φι μελέτησε νεοσσούς χρησιμοποιώντας μια πειραματική διάταξη που δείχνει την ενεργοποίηση ακόμα και μεμονωμένων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Η μάθηση του τραγουδιού αποδεικνύεται αρκετά περίπλοκη διαδικασία.

Μια περιοχή του εγκεφάλου των πτηνών που ονομάζεται LMAN χρησιμοποιείται την περίοδο μάθησης, τις πρώτες 30 με 45 ημέρες μετά την εκκόλαψη. Όταν το πουλί έχει πια μάθει το ενήλικο τραγούδι του, η περιοχή LMAN παραμένει ανενεργή, ενώ αντίθετα ενεργοποείται το ανώτερο φωνητικό κέντρο, HVC.

«Στα πτηνά, η φάση πειραματισμού τελειώνει όταν η μάθηση είναι πλήρης. Εμείς οι άνθρωποι, όμως, μπορούμε πάντα να απευθυνθούμε στο ανθρώπινο αντίστοιχο του LMAN, τον πρωμετωπιαίο φλοιό, για να είμαστε καινοτόμοι και να μάθουμε καινούργια πράγματα» σημείωσε ο Δρ Φι.

Newsroom ΔΟΛ

πηγή

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !