ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ, αστυνομικοι σκυλοι φυλαξης προσωπων και πραγματων

Γιώτα
0

Οι σκύλοι φύλαξης ανθρώπων και πραγμάτων είναι ράτσας MALINOIS ή GERMAN SHEPHERD και επιλέγονται ανάμεσα σε δεκάδες άλλους με κριτήρια τα οποία αφορούν κυρίως τον χαρακτήρα τους και λιγότερο την εξωτερική τους εμφάνιση. Οι σκύλοι αυτοί, θα πρέπει να είναι κοινωνικοί, σταθερού χαρακτήρα, με σωστή σωματική κατασκευή. Θα πρέπει να τους διακρίνει γενναιότητα και μαχητικότητα, χωρίς βέβαια να είναι ιδιαίτερα επιθετικοί.
Οι συνοδοί των αστυνομικών σκύλων, είναι εθελοντές φιλόζωοι αστυνομικοί, οι οποίοι επιλέγονται από επιτροπή που αποτελείται από Αστυνομικό Διευθυντή, Ψυχολόγο και Εκπαιδευτή. Η εκπαίδευσή τους διαρκεί 4 μήνες τουλάχιστον και “παντρεύονται” για την υπόλοιπη υπηρεσιακή ζωή του σκύλου που διαρκεί έως 8 χρόνια. Ο σκύλος είναι αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού και ζει μαζί με αυτή και στον ίδιο ρυθμό.
Στην Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν 15 τέτοιοι σκύλοι και δύνανται να χρησιμοποιούνται:

ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΣΚΟΠΟΙ
· αναζήτηση, εντοπισμός, εύρεση ατόμων παγιδευμένων σε ερείπια (σεισμοί – κατολισθήσεις).
· αναζήτηση – ανεύρεση χαμένων ατόμων σε δασώδεις περιοχές.
· Αναζήτηση – ανεύρεση αντικειμένων που δεν ανήκουν στο χώρο (εμπρηστικοί μηχανισμοί στα δάση καθώς και πειστήρια εγκλημάτων).

ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
· συνοδεύουν επικίνδυνους κρατουμένους στις πεζές μετακινήσεις τους.
· ακινητοποιούν κρατούμενο που αποπειράται να αποδράσει.
· ακινητοποιούν τρίτους που για οποιοδήποτε λόγο προσπαθούν να προσεγγίσουν κρατουμένους.
· αναλαμβάνουν την φύλαξη συλληφθέντων, σε ανοικτό χώρο και σε ειδικές περιπτώσεις μόνο, για τον αναγκαίο χρόνο άφιξης μέσου μεταφοράς τους ή της αναγκαίας δύναμης, για την φύλαξή τους και όχι περισσότερο από 1 ώρα.
· αναζητούν και ακινητοποιούν αποδράσαντα κρατούμενο σε αγροτική – δασώδη περιοχή.
· συνοδεύουν τα ειδικά οχήματα μεταγωγής κρατουμένων, όταν μετάγονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι κακοποιοί και υπάρχουν ενδείξεις απόπειρας απόδρασης, προς αποτροπή αυτής ή ακινητοποίηση αυτών που θα αποδράσουν.
· συνοδεύουν οχήματα απέλασης λαθρομεταναστών και επεμβαίνουν σε περίπτωση συμπλοκής ή απόπειρα απόδρασης.
· συνδράμουν στην σύλληψη κακοποιού που βρίσκεται οχυρωμένος μέσα σε κτίριο.
· αποτρέπουν την προσέγγιση θεατών στον αγωνιστικό χώρο κάθε είδους γηπέδων.
· προστατεύουν διαιτητές, αθλητές κ.λ.π. παράγοντες κατά την είσοδο – έξοδο, στον αγωνιστικό χώρο, από άμεσες επιθέσεις.
· εκτελούν κάθε άλλο καθήκον που θα τους ανατεθεί και καλύπτεται από την εκπαίδευση που έχουν λάβει.
Οι αστυνομικοί σκύλοι φύλαξης προσώπων και πραγμάτων, θεωρούνται όπλο του αστυνομικού συνοδού και είναι ισχυρότερο της αστυνομικής ράβδου και υποδεέστερο του πιστολιού ή περιστρόφου και σαν τέτοιο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Οι ράτσες που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία είναι, GERMAN SHEPHERD, LABRADOR, MALINOIS, GOLDEN RETRIEVER.
Για την επιλογή των συνοδών και των σκύλων καθώς και για την διαβίωσή τους, ισχύουν ότι και για τα σκυλιά Φύλαξης Προσώπων και Πραγμάτων.
Η εκπαίδευση των συνοδών και των σκύλων, διαρκεί 3 μήνες. Υπάρχουν 11 σκύλοι που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ναρκωτικών.

Οι ράτσες που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία είναι οι ίδιες που χρησιμοποιούνται και για τα ναρκωτικά.
Για την επιλογή σκύλων και συνοδών καθώς και για την συμβίωσή τους, ισχύουν ότι και για τα παραπάνω. Υπάρχουν 46 σκύλοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση εκρηκτικών μηχανισμών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !