ΕΝΥΔΡΕΙΟ: Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ

Γιώτα
0

Αφού ολοκληρωθούν όλες οι προπαρασκευαστικές μας ενέργειες, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τον εξοπλισμό του ενυδρείου. Τα σημαντικότερα εξαρτήματα που χρειαζόμαστε είναι :

ΘΕΡΜΑΝΤΗΡΑΣ (θερμοστάτης): Ένα από τα πλέον βασικά όργανα του ενυδρείου είναι ο θερμοστάτης, ο οποίος διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του νερού. Προτιμότερο είναι να αγοράζουμε αξιόπιστους θερμοστάτες, παρά αμφιβόλου ποιότητας με το δέλεαρ της οικονομικής τιμής. Στο φυσικό περιβάλλον, οι συνθήκες θερμοκρασίας ποικίλουν ανάλογα με το είδος των ψαριών. Ωστόσο, όλα τα είδη έχουν την δυνατότητα να προσαρμοστούν πολύ καλά σε θερμοκρασίες μεταξύ 23 και 28 º C.

Η θερμοκρασία στο θερμόμετρο πρέπει να παρακολουθείται γιατί οι απότομες διακυμάνσεις της, είναι καταστροφικές για τα ψάρια.

Στα ενυδρεία έχουν δοκιμαστεί και καθιερωθεί οι ραβδοειδείς θερμαντήρες, που είναι πλήρως υδατοστεγανοί και ανθεκτικοί (ακόμα και στο θαλασσινό νερό). Η τοποθέτηση πρέπει να γίνει έτσι, ώστε ο θερμαντήρας να περιβάλλεται καλά από νερό, για να μπορεί να το θερμαίνει ομοιόμορφα.

Η απαιτούμενη ισχύς σε χώρους που δεν θερμαίνονται ιδιαίτερα, είναι περίπου 1,5 watt ανά λίτρο νερού. Σε ζεστό χώρο αρκεί 1 watt ανά λίτρο νερού. Προτιμότερο είναι να επιλεγεί ένας θερμαντήρας μεγαλύτερης ισχύος από τις ανάγκες του χώρου μας, γιατί δεν επιβαρύνει την κατανάλωση ρεύματος, ενώ μπορεί να μας παρέχει εφεδρική ισχύ (π.χ. όταν δεν λειτουργεί η θέρμανση της κατοικίας).

ΜΕΣΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ : Ο φωτισμός είναι σημαντικός σε κάθε ενυδρείο, γιατί όχι μόνο βοηθά στην ανάπτυξη των υδροβίων φυτών, αλλά τονίζει και τα χρώματα των ψαριών. Ωστόσο, δεν συστήνεται ο φυσικός φωτισμός, γιατί το φως του ήλιου ενισχύει την ανάπτυξη της άλγης. Η διάρκεια του φωτισμού πρέπει να είναι 12-13 ώρες ημερησίως. Προτιμότερες είναι οι λάμπες φθορισμού (σε σχέση με αυτές της πυρακτώσεως) διότι παράγουν περισσότερο φως ανά watt και λιγότερη θερμοκρα-σία, ενώ και η ποιότητα του φωτισμού στο περιβάλλον του ενυδρείου είναι καλύτερη.

Η συνηθισμένη ισχύς φωτισμού είναι περίπου 1 watt ανά 2 λίτρα νερού. Σε μεγάλα ενυδρεία (με βάθος νερού περισσότερο από 60 εκατοστά) χρησιμοποιούνται και λαμπτήρες ατμών υδραργύρου.

ΦΙΛΤΡΑ : Υπάρχουν πολλά και διάφορα φίλτρα που μπορούν να παρέχουν στο νερό επαρκή καθαρισμό, όπως : φίλτρα εξωτερικά, εσωτερικά, γωνιακά, βυθού ή με σφουγγάρι.

Με τα παραπάνω φίλτρα μπορούν να επιτευχθούν τρεις τύποι φιλτραρίσματος : μηχανικός, χημικός και βιολογικός. Ο βιολογικός καθαρισμός επιτυγχάνεται κυρίως με τα φίλτρα βυθού, ενώ ο χημικός και μηχανικός καθαρισμός επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση υλικών (όπως ενεργός άνθρακας, πολυεστερικός βάμβακας κλπ.) στους υπόλοιπους τύπους φίλτρων. Καλό είναι να συνυπάρχουν και οι τρεις τύποι καθαρισμού στο ενυδρείο. Ανεξάρτητα από την τελική επιλογή του φίλτρου, είναι βασικό να τα τοποθετήσουμε σε σημεία που μπορούμε να τα φτάνουμε εύκολα και εξασφαλίζοντας την σωστή λειτουργία τους (για παράδειγμα τα φίλτρα βυθού πρέπει να τοποθετούνται χαμηλά στον πυθμένα, αλλά πάνω από το στρώμα των χαλικιών).

ΧΑΛΙΚΙ : Πρόκειται για το υλικό που θα αποτελέσει τον βυθό του ενυδρείουκαι ο βυθός είναι η βάση για την επιτυχή φροντίδα των ψαριών και των φυτών. Προσφέρει μεγάλη επιφάνεια επικοισμού στα απαραίτητα βακτηρίδια που διασπούν τις βλαπτικές ουσίες, ενώ παρέχει στήριξη και στα φυτά. Υπάρχουν πολλοί τύποι ειδικών χαλικιών σε ποικίλους και όμορφους χρωματισμούς. Το χαλίκι θα πρέπει να είναι σκουρόχρωμο και σε καμία περίπτωση ολόλευκο, γιατί αυτό εκνευρίζει τα ψάρια και τους δημιουργεί άγχος. Τέλος, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί αιχμηρό χαλίκι, γιατί τα ψάρια που συνηθίζουν να ακουμπούν στο βυθό θα τραυματιστούν. Πριν την τοποθέτηση των χαλικιών στο ενυδρείο, πρέπει να γίνει καθαρισμός τους με σκέτο νερό και για αρκετές φορές (και εδώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν απορρυπαντικές ουσίες). Το στρώμα των χαλικιών πρέπει να φθάνει τα 4-6 εκατοστά από τον πυθμένα του ενυδρείου.

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ : Η διακόσμηση του ενυδρείου είναι απαραίτητη τόσο για την βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος από την εμφάνισή του, όσο και γιατί η ύπαρξη διαφόρων υλικών μέσα στο νερό δημιουργεί ενδιαφέρον στα φιλοξενούμενα ψάρια. Πριν καταλήξει κανείς στην διακόσμηση του ενυδρείου του, θα πρέπει να έχει υπόψη τα ακόλουθα :

Πρέπει να υπάρχουν αρκετές κρυψώνες για τα ψάρια. Ιδιαίτερα αγαπητές είναι οι σπηλιές, οι οποίες κατασκευάζονται πολύ εύκολα με πλακέ πέτρες ή πέτρες με τρύπες.

Τα μεγάλα φυτά πρέπει να τοποθετούνται στο πίσω μέρος του ενυδρείου, διαφορετικά κρύβουν τη θέα. Στο μπροστινό μέρος πρέπει να τοποθετούνται φυτά που δεν μεγαλώνουν πολύ και φυτά που σχηματίζουν χλόη.

Με κατάλληλα υλικά διακόσμησης μπορούν να καλυφθούν οι συσκευές του ενυδρείου (φίλτρο κλπ.) έτσι ώστε η παρουσία τους να είναι πολύ διακριτική.

Πρέπει να υπάρχει μια αρκετά ελεύθερη ζώνη ως χώρος κολύμβησης για τα ζωηρά ψάρια.

Η επιλογή των διακοσμητικών υλικών είναι θέμα προσωπικού γούστου, αλλά θα πρέπει να ακολουθεί και ορισμένες βασικές αρχές. Έτσι, θα πρέπει τα υλικά να αγοράζονται από ειδικά καταστήματα και να είναι κατάλληλα για χρήση σε ενυδρεία. Σκοπός μας πρέπει να είναι η προστασία των ψαριών αλλά και των εγκαταστάσεων του ενυδρείου μας. Για παράδειγμα, θαλασσινά όστρακα, χαλίκια από την παραλία ή πέτρες, μπορούν να βλάψουν ανεπανόρθωτα το ενυδρείο.

Οι πέτρες που θα επιλεγούν (προτιμότερα υλικά : γρανίτης και βασάλτης) θα πρέπει να πλυθούν πολύ καλά με βραστό νερό. Όταν τοποθετηθούν στο ενυδρείο πρέπει να σταθεροποιούνται ή καλύτερα να κολλιούνται στα σημεία επαφής τους με σιλικόνη ειδικού τύπου ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όταν τις ακουμπούν τα ψάρια. πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !