Ο τρόπος που εποικοινωνούν τα σκυλάκια μας., Λίγα λόγια για την γλώσσα του σώματος.

Γιώτα
0

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως επικοινωνεί ο σκυλάκος μαζί μας; Με ποιο τρόπο λαμβάνει τα μηνύματα μας και με ποιο τρόπο τα εκπέμπει; Πως επικοινωνούν δυο άγνωστοι σκύλοι μεταξύ τους;

Πολλοί ιδιοκτήτες νομίζουν ότι όταν ο αγαπημένος τους φίλος γαβγίζει με ένα δυο ή και περισσότερα ΓΑΒ κάτι θέλει να τους πει και υπάρχουν ήδη κατατεθειμένες διάφορες ερμηνείες του ενός ΓΑΒ των δυο ΓΑΒ κλπ.

Η αλήθεια είναι ότι η μονή γλώσσα που καταλαβαίνει ο σκύλος είναι η γλώσσα του σώματος. Αναφέρω εδώ ότι το θέμα αυτό αποτελεί ένα τεράστιο θέμα που δεν γίνεται να παρουσιαστεί ακόμα και εάν έγραφα ένα βιβλίο...

Από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του ο Παπουλάκος μας μαθαίνει από την μητέρα του αυτή την γλώσσα του σώματος. Τι μαθαίνει τόσο καλά που ακόμα και όταν είναι κουτάβι είναι ικανός όχι μόνο να την εκπέμπει άλλα και να την διαβάζει πάνω σε κάποιο άλλο άτομο του είδους του η ακόμα και σε εμάς. Η μοναδική του αυτή ικανότητα του δίνει την δυνατότητα να αντιλαμβάνεται πότε κάποιος πλησιάζει απειλητικά και πότε κάποιος θέλει να τον μαλώσει. Πότε η μητέρα θέλει να τον μαλώσει. Πότε έχει κάνει κάτι λάθος και η ομήγυρη του τον αποπαίρνει. Επίσης έχει μάθει πως να ζητά πράγματα και έχει μάθει να μεταδίδει μηνύματα στους άλλους σκύλους για την υγειά του, για την διάθεση του, της θέση του στην ιεραρχία της αγέλης, την διάθεση του να αλλάξει αυτή την θέση (κυριαρχία), ή την διάθεση του να κρατήσει την θέση του μέσα σε μια αγέλη -σχέση.
Ακόμα μέσω αυτής δίνει πληροφορίες σε κάποιο άλλο σκύλο σχετικά με το φύλο, την ηλικία του την σεξουαλική του διάθεση. Μέσω αυτής γίνεται το φλερτάρισμα όπως και μέσω αυτής αποφεύγονται οι μάχες μεταξύ των σκύλων από παρεξηγήσεις. Τέλος η γλώσσα αυτή είναι σημαντική στο κυνήγι όπου μια αγέλη σκύλων θα πρέπει να επικοινωνεί και να συνεργάζεται άψογα .

Φανταστείτε τώρα πόσες λέξεις θέλουμε εμείς οι άνθρωποι για να περιγράψουμε όλα αυτά ή ένα από αυτά τα θέματα . Όλες αυτές τις λέξεις λοιπόν ο σκύλος μας τις μεταδίδει μέσω της γλώσσας του σώματος.

Καθώς αυτός είναι μόνος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ σκύλων σε όλο τον κόσμο αντιλαμβανόμαστε ότι είναι γλώσσα διεθνής πράγμα που σημάνει ότι η γλώσσα αυτή είναι κοινή για όλα τα σκυλιά ανεξάρτητα από φυλή και ανεξάρτητα από την χώρα προέλευσης η γέννησης τους.
Ο σκύλος μας λοιπόν είναι ειδικός στο να εκπέμπει πληροφορίες και μηνύματα σε αυτή την γλώσσα άλλα επίσης είναι ειδικός στο να διαβάζει τα μηνύματα που εκπέμπουμε εμείς σε αυτή την γλώσσα
Τα μηνύματα που εκπέμπουμε εμείς προς τον σκύλο είναι πάρα πολλά, καθώς αυτή η γλώσσα αποτέλεσε την πρωταρχική μας γλώσσα ως είδος και υπήρχε σε χρήση πολύ πριν εμείς οι άνθρωποι αρχίσουμε να επικοινωνούμε με φθόγγους και ήχους.
Αναρωτηθήκατε πότε το πως ο σκύλος μας αντιλαμβάνεται τον φόβο ή την ταραχή ενός περαστικού; ή ακόμα πως αντιλαμβάνεται το φόβο κάποιου ατόμου;
Ο λαός μας λέει ότι ο σκύλος αντιλαμβάνεται εκείνον που φοβάται.
Όλα αυτά τα μηνύματα ο σκύλος μας τα συλλαμβάνει καθώς τα εκπέμπει ασυναίσθητα το κορμί μας στην γλώσσα του σώματος.
Σε πολλά σημεία αυτή η γλώσσα είναι κοινή για όλα τα είδη και εδώ είναι το παράδειγμα του φόβου που ανέφερα παραπάνω καθώς ο φόβος είναι ένα κοινό συναίσθημα για όλα τα έμβια όντα.
Ο φόβος λοιπόν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα, και ποιο συγκεκριμένα η θέα ενός εξαγριωμένου ή επιθετικού σκύλου φύλακα προκαλεί περίπου τα ίδια συμπτώματα σε όλα τα είδη Αυτά περίπου είναι ως εξής: Ακούσια σύσπαση του κορμιού , ταχυκαρδία νευρικές κινήσεις του σώματος και των ματιών, ταραχή, ίσως πανικόβλητο τρέξιμο και άλλα κατά περίπτωση.
Ο σκύλος λοιπόν είναι ειδικός τόσο στον τρόπο που την εκπέμπει όσο και στον τρόπο που την διαβάζει σε κάποιον άλλο σκύλο ή άνθρωπο. Η εξειδίκευση του σε αυτό το τομέα αγγίζει το τέλειο.
Η δυνατότητα μας τώρα, να την αντιληφθούμε ως μέσω επικοινωνίας υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους και ουσιαστικά πρόκειται για μια γλώσσα που χρησιμοποιούμε άλλα έχουμε χάσει εν μέρει την δυνατότητα να την αντιλαμβανόμαστε . Το μόνο που χρειάζεται είναι εξάσκηση μέσα από την επαφή με τον σκύλο μας.
Δυο πολύ σημαντικά σημεία
Καθώς ο σκύλος εντάσσεται στην οικογένεια μας αρχίζει ένα επικοινωνεί μαζί μας με την μονή γλώσσα που γνωρίζει.
Θεωρεί ότι εμείς είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε τα μηνύματα που μας στέλνει. Για την ακρίβεια θεωρεί αυτονόητο ότι εμείς καταλαβαίνουμε την γλώσσα του.
Καθώς λοιπόν η ανάγκη του σκύλου να ανήκει κάπου τον οδηγεί να θέλει να είναι μέλος της ομάδας μας της οικογενείας μας (της αγέλης μας για τον ίδιο) γίνεται αντιληπτό ότι η έλλειψη επικοινωνίας από αδυναμία μας να κατανοήσουμε την γλώσσα που χρησιμοποιεί ο σκυλάκος είναι η κύρια αίτια δημιουργίας προβλημάτων
Τα περισσότερα προβλήματα λοιπόν σε μια σχέση ανθρώπου-σκύλου προέρχονται από έλλειψη συνεννόησης ή από παρεξήγηση των μηνυμάτων που μας δίνει ο σκύλος.
Για την ακρίβεια.. Όλες οι τραγωδίες στην σχέση σκύλου ανθρώπου ανά τους αιώνες οφείλονται σε αυτή την έλλειψη επικοινωνίας. Από την αποτυχία στο κυνήγι ως την εμφάνιση επιθετικότητας σε κάποια στιγμή σε μέχρι τότε οικεία πρόσωπα. Η ανυπακοή ή η “ξαφνική” έκφραση βίας από την πλευρά του .

Πολύ σημαντικό λοιπόν για όλους τις ιδιοκτήτες, είναι να μάθουν την γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν τα σκυλιά, και ακόμα ποιο σημαντικό είναι να μην χωρίζουμε τα σκυλάκια πολύ νωρίς από την μητέρα τους καθώς δεν προφταίνουμε να μάθουν αυτή την γλώσσα καλά .
Έτσι λοιπόν από εδώ και πέρα όταν κάποιος σας πει ότι τα σκυλάκια που χωρίζονται από την μητέρα του πολύ νωρίς γίνονται ευερέθιστα και αντικοινωνικά, θα ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει για τα σκυλιά αυτά ότι δεν έχουν κατανοήσει και δεν χρησιμοποιούν σωστά την γλώσσα του σώματος
Αυτό συμβαίνει γιατί χωρίστηκαν μικρά από την μητέρα τους πριν μάθουν την πλήρη και σωστή χρήση αυτής της γλώσσας
Έτσι γίνονται νευρικά και ευερέθιστα καθώς πέφτουν συνεχώς σε λάθη που οδηγούν σε αρνητικές εμπειρίες.
Τι ποιο φυσικό λοιπόν από το να εμφανίζουν τάσης απομόνωσης αντικοινωνική συμπεριφορά άλλα και ένα σωρό άλλα προβλήματα;

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !