Γενικές συμβουλές και οδηγίες για την ασφαλή συνύπαρξη με τα ζώα σας

G.S
0

1. Διατηρείτε τα ζώα σας υγιή και καθαρά. (Τα άρρωστα ζώα μπορεί πιο εύκολα να διασπείρουν λοιμώξεις με τα κόπρανά τους, τα ούρα ή τα σάλια τους).
2. Εάν ένα ζώο είναι άρρωστο (έχει διάρροια, βήχα, φτερνίζεται, έχει απώλεια της όρεξης ή του βάρους του) πρέπει να έρθετε σε επαφή με τον κτηνίατρό σας.
3. Να είστε σίγουροι ότι όλα τα εμβόλια είναι σε ισχύ και δεν έχουν λήξει.
4. Τα ζώο σας πρέπει να βρίσκεται κάτω από συνεχή έλεγχο των εξωπαρασίτων (ψύλλων και τσιμπουριών) και των ενδωπαρασίτων (εχινόκοκκος κλπ).
5. Εάν πάρετε καινούργιο ζώο πρέπει πρώτα να εξετασθεί από τον κτηνίατρό σας.
6. Μην υιοθετείτε πιθήκους, εξωτικά ή άγρια ζώα γενικότερα. Αυτά τα ζώα μπορεί να σας δαγκώσουν πιο εύκολα ή μπορεί να μεταφέρουν σπάνιες μεν αλλά επικίνδυνες αρρώστιες.
7. Διατηρείτε το χώρο που μένει και τρωει το ζώο καθαρό. Τα σκεύη φαγητού να είναι πάντα καθαρά.
8. Μην αφήνετε τα ζώα να πίνουν νερό από την τουαλέτα.
9. Ποτέ να μην τρωνε ωμά ή άψητα κρέατα και αυγά ή απαστερίωτο γάλα. Τα ζώα μπορεί να προσβληθούν από ζωοανθρωπονόσους (νόσους που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο) όταν τρωνε ωμές τροφές (π.χ. ή τοξοπλάσμωση στις γάτες).
10. Γενικά περιορίζετε τα ζώα μέσα στο σπίτι και όταν βγαίνουν να βγαίνουν με λουρί.
11. Κάνετε στειρώσεις στα ζώα (αρσενικά και θηλυκά). Η στείρωση αποτρέπει τα ζώα από τις περιπλανήσεις στους δρόμους για αναζήτηση ερωτικού συντρόφου. Η περιπλάνηση στους δρόμους αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσει το ζώο σας κάποιο μεταδοτικό νόσημα και ειδικότερα κάποια ζωοανθρωπονόσο. Εξ άλλου οι στειρώσεις είναι ο μόνος τρόπος για τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των ζώων ιδιαίτερα των αδέσποτων.
12. Πλένετε τα χέρια σας με νερό και σαπούνι μετά την επαφή με το ζώο σας, ειδικότερα πριν το φαγητό ή το κάπνισμα.
13. Καθαρίστε αμέσως εμέσματα, ούρα ή κόπρανα χρησιμοποιώντας ένα απολυμαντικό και πλύνετε καλά τα χέρια σας. Η χρήση στην περίπτωση αυτή πλαστικών γαντιών μιας χρήσης είναι ότι καλύτερο και παρέχει έξτρα προστασία.
14. Διατηρείτε τα νύχια των ζώων σας κοντά ούτως ώστε να εκμηδενίζετε τον κίνδυνο γρατσουνιών. Στην περίπτωση που σας γρατσουνίσει το ζώο σας ξεπλύνετε καλά με σαπούνι και νερό και απλώστε ένα αντισηπτικό (διάλυμα ή κρέμα). Στην περίπτωση που η περιοχή κοκκινίσει ή αρχίσει να παράγει κάποιο υγρό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
15. Εάν δαγκωθείτε από ένα ζώο ξεπλύνετε την περιοχή καλά με νερό και σαπούνι και απλώστε ένα αντισηπτικό. Εάν παρουσιαστεί υγρασία στην πληγή, καντήλα, διόγκωση ή πόνος ή δεν ξέρετε αν το ζώο είναι εμβολιασμένο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.
16. Στις περιπτώσεις που πρέπει να απουσιάσετε για τακτικούς ιατρικούς ελέγχους ή όταν επειγόντως και έκτακτα πρέπει να εισαχθείτε στο νοσοκομείο για να μην στρεσάρεστε την τελευταία στιγμή, θα πρέπει έγκαιρα να έχετε μεριμνήσει για τη φροντίδα του ζώου σας σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα πρέπει να έχετε επιλέξει κάποιον άνθρωπο της εμπιστοσύνης σας ή κάποια πανσιόν και πάλι της εμπιστοσύνης σας και να έχετε τακτοποιήσει τα θέματα αυτά. Ιδιαίτερες οδηγίες

Α) Για τους ιδιοκτήτες σκύλων: έλεγχος κάθε 6 μήνες για την λεϊσμανίαση

Β) Για του ιδιοκτήτες γατιών: το κουτί με την άμμο υγιεινής για τις γάτες να βρίσκεται μακριά από την κουζίνα και την τραπεζαρία. Η άμμος εάν είναι δυνατό να καθαρίζεται από άλλο άτομο ή εάν αυτό είναι αδύνατο να φοράτε γάντια μιας χρήσης. Η άμμος να αλλάζεται καθημερινά γιατί το τοξόπλασμα που διασπείρεται στο περιβάλλον με τα κόπρανα της γάτας χρειάζεται 48 ώρες για να γίνει μαλόνουσα μορφή. Ο ιός της επίκτητης ανοσοκαταστολής της γάτας (FIV) δεν έχει φανεί ότι προσβάλει τον άνθρωπο και ο ιός της επίκτητης ανοσοκαταστολής του ανθρώπου (HIV) δεν έχει φανεί να προσβάλει τη γάτα. Παρ' όλα αυτά καλό είναι να γίνεται ετήσιος έλεγχος στη γάτα σας για το ιό της επίκτητης ανοσοκαταστολής και για τον ιό της λευχαιμίας.

Γ) Για του ιδιοκτήτες πουλιών: Μην έχετε τα κλουβιά των πουλιών στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία. Έχετε κλουβιά που να πλένονται και να απολυμαίνονται εύκολα. Φοράτε γάντια όταν καθαρίζετε τα κλουβιά. Τα πουλιά που αγοράζετε να προέρχονται από εκτροφεία και όχι από σύλληψη από φύση. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για εξετάσεις (Chlamydia, Salmonella, Campylobacter & Giardia) Και όλα αυτά γιατί η πρόληψη είναι καλύτερή από τη θεραπεία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !