Φλαμίνγκο:το πουλί της αγάπης

Γιώτα
0

Χειμωνιάτικο παράδοξο...στο χιλιάδων τετραγωνικά ζωολογικό πάρκο της Κολωνίας,στη Γερμανία.Παράδοξο, γιατί το συνήθως μουντό,κρύο χειμερινό τοπίο του Οκτώβρη ,έδωσε την θέση του σε μια υπέροχη ελληνική ,καλοκαιρινή μέρα!

Φλαμίνγκος!Εκατοντάδες ρόζ φλαμίνγκος,στο όριο του Ζωολογικού με τον Βοτανικό Πάρκο...

Σαν ένα τεράστιο νούφαρο που δεν θέλεις να το αγγίξεις,μην χαλάσεις την αρμονία του σύμπαντος του....

Σαν νυφούλες ντυμένες με ρόζ νυφικά,έτοιμες να χορέψουν τον πιο ερωτικό χορό....

Μου'μοιασαν τόσο ευτυχισμένα!

Παρατήρησα την συνάθροιση τους αυτή,σιωπηλή,προσπαθώντας να εναρμονιστώ με τα συναισθήματα τους ,να συντονιστώ με τους ψιθύρους τους,ν'ακούσω τις συνομιλίες τους...

Κάποτε είχα διαβάσει πως είναι τα πουλιά της αγάπης.. Και πως κάπου,θαρρώ στην Ινδία,κεντούν Φλαμίνγκο στο πάπλωμα της νύφης γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Όμορφα,περήφανα...έμεινα να τα παρατηρώ μαγεμένη....χάρηκα την χαμηλή τους πτήση και...πρώτη φορά θέλησα να μάθω γιατί το χρώμα τους είναι ρόζ (ο φίλος που με συνόδευε,για να μου λύσει την απορία μου είπε πως τα Φλαμίνγκος είναι γκέι!)

ΣΗΜ:.Η ασταξανθίνη είναι η κόκκινη χρωστική που δίνει το ροζ-κόκκινο χρώμα στο σολωμό, τις γαρίδες και τα φλαμίνγκο. Από χημική άποψη, είναι παρόμοια με το β-καροτένιο (στα καρότα) και τη βιταμίνη Α. Είναι μέρος του συνόλου των καροτενοειδών.

Η ασταξανθίνη παρασκευάζεται από διάφορα είδη πλαγκτού και άλγεων. Αυτές τρώγονται από πολλά υδρόβια είδη, συμπεριλαμβανομένων και των οστρακοειδών. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι γαρίδες, οι οποίες αποθηκεύουν τη χρωστική ουσία στο κέλυφος. Γι' αυτό άλλωστε είναι ροζ-κόκκινες στο εξωτερικό. Τα οστρακοειδή όμως με τη σειρα τους τρώγονται από ψάρια (σολωμός, πέστροφα) ή πουλιά (φλαμίνγκο,κόκκινη ίβις). Αυτά αποθηκεύουν επίσης τη χρωστική στο δέρμα τους και στο λιπώδη ιστό. Έτσι, εξαιτίας αυτού ,αποκτούν το ρόζ ή κόκκινο χρώμα τους.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !