YORKSHIRE TERRIER

Γιώτα
0

Ύψος: 23cm
Βάρος: έως 3kg
Χώρα Προέλευσης: Μ.Βρετανία

Από τις δημοφιλέστερες φυλές σκύλων και για πολλά χρόνια συνώνυμο του «σκύλου σαλονιού» το yorkshire κάθε άλλο παρά... σαλονάτος είναι καθώς δημιουργήθηκε απο τους άγγλους ανθρακωρύχους με στόχο να μειώσει τους πληθυσμούς των ποντικών στα ανθρακωρυχεία - φανταστείτε το σοκ τόσων και τόσων κυριών καλών οικογενειών όταν το ανακαλύψουν!
Η ιστορία
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση των Yorkshire Τerrier. Η μία αναφέρει ότι προέρχονται από Σκωτσέζους μετανάστες που τον έφεραν στην Αγγλία στα μέσα του 19ου αιώνα. Η άλλη πως δημιουργήθηκε από άγγλους ανθρακωρύχους στις αρχές του 1800, προκειμένου να βοηθήσει στη συρρίκνωση ή και εξάλειψη του αριθμού των ποντικών στα ανθρακωρυχεία.
Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή - που είναι και η επικρατέστερη - το Yorkshire προήλθε από διασταυρώσεις Dandie Dinmont, Skye Terrier, Toy Terrier και Maltese. Στην αρχή η νέα αυτή φυλή ονομαζόταν Σκοτσέζικο Τεριέ και το χρησιμοποιούσαν οι ανθρακωρύχοι σε «μονομαχίες» με αρουραίους. Δεν άργησε όμως, εξαιτίας του μεγέθους και της προσωπικότητάς του, να γίνει ο αχώριστος σύντροφος των κυριών της υψηλής κοινωνίας, τις οποίες συνόδευε μέσα στις τσάντες τους ή απλά, στην αγκαλιά τους.
Η εμφάνιση
Πρόκειται για ένα ζωηρό σκυλί που ξεχωρίζει χάρη στον πανέμορφο, μπλέ και χρυσό μανδύα του. Τα κουτάβια γεννιούνται μαύρα, με καφέ σημάδια και μόνο όταν γίνουν ενός έτους αποκτούν το χαρακτηριστικό μανδύα τους. Επίσης χαρακτηριστική είναι η μικρή, μαύρη μύτη που ξεχωρίζει στο μικρό και γλυκό κεφάλι του.
Ο χαρακτήρας
Όπως όλα τα Τεριέ, είναι κεφάτο, πρόθυμο για παιχνίδι, ενεργητικό και με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης θαρραλέο και έξυπνο, απαιτητικό και ανεξάρτητο. Έχει ανάγκη την ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορεί να αντιδράσει απότομα - και βίαια - αν φοβηθεί ή ξαφνιαστεί.
Παρά το μέγεθός του - που το κάνει να μοιάζει με παιχνίδι - το Yorkshire Terrier δεν είναι παιχνίδι, απλώς ένα μικρόσωμο Τεριέ. Δεν αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο για μικρά σε ηλικία, απρόσεχτα παιδιά αλλά μπορεί να συντροφεύσει άνετα στο παιχνίδι μεγαλύτερα και συνειδητοποιημένα παιδιά. Αρκετά επιφυλακτικός με τους ξένους, αναζητά την ανθρώπινη συντροφιά αλλά από άτομα του δικού του περιβάλλοντος. Γίνεται συχνά επιθετικός με τους άλλους σκύλους και σε καμιά περίπτωση να μην τον εμπιστεύεστε με άλλα κατοικίδια.
Κάνει για μένα;
Επειδή και στους σκύλους το μέγεθος μετράει, τα κιλά και η σωματική διάπλαση ενός Yorkie καθιστούν για πολλούς καθοριστικό παράγοντα στην απόκτησή του. Μη φανταστείτε όμως πως θα έχετε έναν... αόρατο σύντροφο γιατί, όσο μπόι του λείπει, τόση φασαρία μπορεί να κάνει - και κυριολεκτικά, γιατί γαβγίζει αρκετά όταν αντιληφθεί ξένη παρουσία. Εξαιτίας του χαρακτηριστικού του αυτού, θεωρείται και κατάλληλος «φύλακας», περισσότερο φυσικά με την έννοια της προειδοποίησης παρά της καταστολής.
Μέσα στο σπίτι είναι συνήθως υπερδραστήριος αν και δεν έχει ανάγκη από μεγάλη καθημερινή άσκηση, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για τη ζωή στο διαμέρισμα.
Γενικά είναι κατάλληλος για άπειρους ιδιοκτήτες, με την προϋπόθεση πως θα έχουν συνειδητοποιήσει πως αποκτούν ένα Τεριέ κι όχι έναν τυχαίο σκύλο.
Ζει γύρω στα 12 με 15 χρόνια και προτιμά τα θερμά κλίματα και τους ζεστούς γενικά χώρους.

το περιοδικό του σύγχρονου σκύλου

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !