ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ

Γιώτα
0

ΔΑΓΚΩΜΑ ΣΚΥΛΟΥ
Ακόμα και ο σκύλος ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου μπορεί να γίνει επικίνδυνος το ίδιο και το δάγκωμά του. Συνήθως ο σκύλος δε δαγκώνει το αφεντικό του ή τα άτομα που γνωρίζει εκτός αν τον έχουν εκπαιδεύσει για φύλακα οπότε και επιτίθεται. Αν πάλι το αφεντικό θελήσει να χωρίσει το σκύλο του από κάποιο........προσωπικό λογαριασμό που έχει με άλλον, τότε το πιθανότερο είναι ο σκύλος του να του υποδείξει με μια ωραία δαγκωνιά το "κάνε πέρα".
Αν όμως ένα σκυλί δαγκώνει αδιάκριτα και χωρίς λόγο, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να είναι υδρόφοβο, δηλ. λυσσασμένο και πρέπει να υποβληθεί σε παρακολούθηση από κτηνίατρο. Παρ' όλη τη φιλικότητάς τους, καλό είναι να φυλαγόμαστε από άγνωστα ή αδέσποτα σκυλιά. Οι σοβαρότερες επιπτώσεις μιας "σκυλίσιας δαγκωματιάς" είναι : η λύσσα, ο τέτανος. Οφείλουμε να ενεργήσουμε ως εξής:
αν παρ'όλο το δάγκωμα, δεν υπάρξει κανένας τραυματισμός, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος
αν υπάρξει κάποια επιφανειακή γρατζουνιά ή πληγή, να πλυθούμε καλά με σαπούνι και νερό μαζί, με κάποιο αντισηπτικό. Να μην τρίψουμε όμως την πληγή ή την περιοχή της για να μην εισχωρήσει από τους επιδερμικούς πόρους το σάλιο στο δέρμα και στον οργανισμό.
να απολυμάνουμε την περιοχή και την πληγή με οινόπνευμα , ιώδιο, μερκουροχρώμιο.
να εξεταστούμε από τον γιατρό που θα αποφασίσει αν πρέπει να γίνει και άλλη ενέργεια ( πλύση με αντιλυσσικό ορό ή θεραπεία για την πρόληψη μιας μόλυνσης). Αν δεν είμαστε εμβολιασμένοι κατά του τετάνου, καλό είναι να εμβολιαστούμε.
να μην σκοτώσουμε το σκυλί που μας δάγκωσε, αλλά να το υποδείξουμε στον κτηνίατρο που θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

ΔΑΓΚΩΜΑ ΓΑΤΑΣ
Και τα μικρά χαριτωμένα αιλουροειδή βρίσκονται και αυτά " στο εδώλιο του κατηγορουμένου" μαζί με τα άλλα ζώα σε ότι αφορά τον τέτανο. Οι γάτες πέρα από το δάγκωμα, γρατζουνάνε και μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια της γάτας. Είναι μια ήπια μόλυνση των γαγγλίων. Στο σημείο της πληγής δημιουργείται ένας κόμπος με κοκκίνισμα της γύρω περιοχής. Πολλές φορές ο κόμπος γίνεται φουσκάλα που σκεπάζεται με κρούστα.
Μερικές φορές, μετά την υποχώρηση αυτών των εκδηλώσεων, παρουσιάζεται μια τοπική λεμφαδενίτιδα που μπορεί να είναι ασήμαντη ή να διαπυηθεί, οπότε χρειάζεται μια μικρή χειρουργική επέμβαση για να βγει το πύο. Σ' αυτήν την περίπτωση υπάρχει πυρετός. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας.
Πάντως η συμπεριφορά μας ύστερα από δάγκωμα γάτας πρέπει να είναι ή ίδια με εκείνη που έχει σχέση με τον σκύλο στις πιο πάνω οδηγίες περιποίησης της πληγής.
www.interpet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !