ΤΟ "ΚΑΤΩ / ΞΑΠΛΑ" ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ

Γιώτα
0

Τα σκυλιά ξαπλώνουν για να ξεκουράζονται. Όταν τους δοθεί η επιλογή χώρου, ας πούμε στο σπίτι, θα διαλέξουν μέρη όπου νοιώθουν περισσότερο άνετα. Αυτό μπορεί να είναι σε μια "σπηλιά/φωλιά" (κάτω από το κρεβάτι, τραπέζι κ.λ.π.), μπορεί να είναι σε πάνω στα πλακάκια όπου είναι ωραία και δροσερά, ή στο χαλάκι δίπλα από το τζάκι όπου είναι μαλακά και ζεστά. Μπορεί να είναι στο διάδρομο ή στο άνοιγμα της πόρτας όπου όλος ο κόσμος περνάει, στο σκυλόσπιτο ή πάνω στο καναπέ / πολυθρόνα / κρεβάτι.
Φανταστείτε! Να είσαστε ξαπλωμένος αναπαυτικά και ταυτόχρονα να είσαστε ο τροχονόμος που ελέγχει όλη την κυκλοφορία. Είναι φυσιολογικό για τα σκυλιά να επιλέγουν το χώρο ξαπλώματος / ανάπαυσης βάσει της άνεσης αλλά και της στρατηγηκότητάς του. Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα. Ειδικά τα σκυλιά που δεν έχουν αρκετή πνευματική και σωματική εργασία τείνουν να το "παίζουν" περισσότερο "τροχονόμοι" από το κατάλληλο πόστο/χώρο.
Στα σκυλιά τους αρέσει να είναι με άλλα σκυλιά. Τους αρέσει επίσης να είναι με τους ανθρώπους που τα φροντίζουν, αρκεί να τους φέρονται σωστά. Αν οι "γονείς" (ιδιοκτήτες) τους αρχίζουν να είναι (όπως το αντιλαμβάνεται ο σκύλος) απρόβλεπτοι, να τους πιάνουν τα νεύρα, να κάνουν περίεργα πράγματα σε αυτά (π.χ. να τους κόβουν τα αυτιά, ουρές), τότε μπορεί το σκυλί να επιλέγει έναν χώρο πιο απόμερο για να γλυτώνει από το "τρελό και επικύνδυνο" αφεντικό. Επίσης όταν είναι κουρασμένα μπορεί επίσης να επιλέξουν ένα πιο ήσυχο μέρος για ξεκούραση.
Το σλόγκαν "Αφήστε τα σκυλιά που κοιμούνται ήσυχα" είναι γενικά μια πολύ χρήσημη συμβουλή. Δεν υπάρχει λόγος να διακόπτομαι απότομα τον ύπνο τους.
Μην ξυπνάτε ένα σκυλί που "τινάζεται", ανοιγοκλέινει τα μάτια του κατά τον ύπνο του. Μπορεί να του χαλάσετε ένα υπέροχο όνειρο που σίγουρα η διακοπή θα το ενοχλήσει. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν το σκυλί σας είναι έτοιμο για ξύπνημα, απλώς πλησιάστε σε κάποια απόσταση (4-5 μέτρα) και προσέξτε αν σηκώσει το κεφάλι του να σας κοιτάξει. Αν το κάνει, είναι έτοιμος να ασχοληθεί μαζί σας.
Είναι μεγάλη υπόθεση να προσφέρετε στο σκύλο σας ένα χώρο όπου μπορεί να ξαπλώνει και να κοιμάται ανενόχλητος αλλά και ταυτόχρονα να του αρέσει.
Για παράδειγμα ένα μέρος στην κουζίνα, όπου η οικογένεια περνάει κάποιες ώρες την ημέρα. Μπορούμε να "σηματοδοτήσουμε" αυτά τα μέρη με το να βάλουμε το κρεβατάκι του, την κουβέρτα του. Κάτι που να μπορούμε να το μεταφέρουμε και σε άλλα δωμάτια ή στις διακοπές. Το σκυλί γρήορα καταλαβαίνει ότι είναι ο δικός του χώρος ανάπαυσης και από μόνο του ξαπλώνει εκεί.
Γενικώς τέτοιοι κατάλληλοι χώροι είναι κάτω από το τραπέζοι (αρκεί να μην δέχεται κλωστές), κοντά στο γραφείο, δίπλα από μια καρέκλα, σε μια γωνιά όπου δεν ενοχλεί, δίπλα από το κρεβάτι μας.
Σχεδόν όλα τα σκυλιά κοιμούνται περισσότερο από τους ενήλικους ανθρώπους. Όταν καλύπτουμε τις πραγματικές ανάγκες τους, συμπερολαμβανομένου της σωματικής και πνευματικής άσκησης, και τα κρατάμε υγιή και περιποιημένα, και είμαστε και καλοί μαζί τους, αντί να τα κτυπάμε και να τους φωνάζουμε, θα διαλέξουν από μόνα τους να είναι μαζί μας. Και είναι υπέροχη παρέα με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό.
Έχοντας εκπαιδεύσει το σκυλί σας να ξαπλώνει και να παραμένει ήρεμο στο κατάλληλο χώρο του σπιτιού σας, εξασφαλίζετε σε μεγάλο βαθμό μια αρμονική μοιρασιά του χώρου και του χρόνου σας με τον καλύτερό σας φίλο. Μπείτε στον κόπο να του μάθετε πως να συμπεριφέρεται σωστά και ξαπλώστε άνετα στον καναπέ σας και χαρείτε την συντροφιά του.
StarDogs Positive Training
Γιάννης Αραχωβίτης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Μέλος του APDT#66102 (USA) & PDTE
Τηλ. 210-60 29 053 (νεος αριθ. τηλ) - Κιν. 6945 954 564
www.dogtraining.gr info@dogtraining.gr
www.stardogs.gr info@stardogs.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !