Κατσαρίδα

Γιώτα
0

Η κατσαρίδα είναι έντομο που ανήκει στην τάξη των Blattodea. Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδας που ταξινομούνται σε 6 βασικές οικογένειες ανά τον κόσμο.

Περιγραφή

Έχει μαύρο γυαλιστερό χρώμα και φτερά, ανεπτυγμένα σε μερικά είδη. Λέγεται επιστημονικά βλάττη, ενώ άλλες ονομασίες της είναι βρομομαμούνα και μαυρομαμούνα. Πολλές φορές αρκετά είδη έχουν παραλλαγές στο μέγεθος αλλά και στο χρώμα από ελαφρύ ερυθρό έως μαύρο ενώ σε μερικά είδη υπάρχει περίπτωση να εντοπιστούν λευκές κηλίδες.

Γεωγραφική εξάπλωση

Η γεωγραφική της εξάπλωση είναι παγκόσμια με εξαίρεση τις περιοχές των πόλων και των υψομέτρων πάνω από τα 2.000 μέτρα.

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση της από τον άνθρωπο γίνεται συνήθως με τη χρήση εντομοκτόνων, ωστόσο συχνά αναπτύσσουν ανοσία ενάντια στα χημικά.

Συμπεριφορά

Η κατσαρίδα δεν είναι γενικά κοινωνικό έντομο. Ωστόσο, ρομποτικές κατσαρίδες που συμπεριφέρονται και μυρίζουν όπως οι αληθινές εντάχθηκαν αρμονικά σε μια κοινότητα εντόμων σε εργαστήριο στο Βέλγιο, όπως ανακοινώθηκε από επιστήμονες το Νοέμβριο του 2007.
Επίσης, το 2008 Ρώσοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τα έντομα αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι πιο ανθεκτικά όταν έχουν συλληφθεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ευτράπελα

Το γεγονός ότι αποτελεί έντομο που φοβίζει πολύ κόσμο αλλά και ότι είναι βλαβερή και συνδέεται συχνά με τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής σε έναν τόπο, εξηγεί κάπως μερικά αστεία περιστατικά στα οποία εμπλέκονται κατσαρίδες. Στο Τουρκμενιστάν, η εμφάνιση μιας κατσαρίδας στους τηλεοπτικούς δέκτες στη διάρκεια ζωντανού προγράμματος ήταν αρκετή για να απολυθούν τριάντα εργαζόμενοι με εντολή του Προέδρου Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ. πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !