Φροντίζοντας ορφανά γατάκια

Γιώτα
0

Όπως όλα τα μωρά, τα νεογέννητα γατάκια για να επιβιώσουν εξαρτώνται αποκλειστικά από την μάνα τους. Και όπως σε όλες τις περιπτώσεις, η μητρική φροντίδα είναι πολύ δύσκολο να υποκατασταθεί. Παρ όλα αυτά , σε κάποιες περιπτώσεις , είναι απαραίτητο να αναλάβετε εσείς αυτόν τον ρόλο.

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αναθρέψετε εσείς τα νεογέννητα;

Όταν η μάνα δεν υπάρχει ή είναι πολύ άρρωστη και δεν μπορεί να φροντίσει τα μικρά της ,όπως και όταν τα νεογέννητα είναι πολλά και το γάλα της μάνας τους δεν επαρκεί. Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι σαφώς πιο εύκολα – μια που το μόνο που χρειάζεται να κάνετε εσείς είναι να προσφέρετε κάποια συμπληρωματικά γεύματα με το ειδικό γάλα – υποκατάστατο του γάλακτος της γάτας.

Τι πρέπει να ξέρετε;

Μπορεί το κλάμα τους να ακούγεται δυνατά όμως τα νεογέννητα γατάκια είναι στην πραγματικότητα πολύ ευάλωτα. Ο οργανισμός τους δεν έχει παρακαταθήκες και για να τα κρατήσετε στη ζωή , δεν αρκεί να τα ταΐζετε. Πρέπει να τα προφυλάσσετε από μικρόβια, να τα κρατάτε ζεστά και να υποβοηθάτε την λειτουργία του εντέρου, κάνοντας τους μετά τα γεύματα ένα ελαφρό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς. Τα γατάκια που έχουν θηλάσει κάποιες μέρες από την μάνα τους είναι σε πιο πλεονεκτική θέση αφού με το πρώτο μητρικό γάλα έχουν πάρει και τα απαραίτητα αντισώματα που τα προστατεύουν. Τα υπόλοιπα δεν έχουν καθόλου άμυνα – γεγονός που τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα.

Διατροφή

Το γάλα της αγελάδας δεν έχει ίδια σύνθεση με το γάλα της γάτας – είναι πολύ πιο πτωχό σε πρωτεΐνες και λιπαρά και δεν καλύπτει τις ανάγκες των νεογέννητων. Φροντίστε να προμηθευθείτε το ειδικό γάλα – υποκατάστατο γάλακτος γάτας, σε σκόνη. Η διάλυση του γίνεται ανάλογα με την ηλικία των μικρών ( θα βρείτε τις σχετικές οδηγίες στην συσκευασία). Για να το διαλύσετε χρησιμοποιείστε νερό σε θερμοκρασία 36-37,5 ο C. Για να αποφύγετε λοιμώξεις ,τις πρώτες εβδομάδες είναι προτιμότερο να βράζετε το νερό πριν το χρησιμοποιήσετε.
Ο καλύτερος τρόπος για να ταΐσετε τα γατάκια είναι τα ειδικά μπιμπερό. Θα τα βρείτε, όπως και το γάλα στα εξειδικευμένα καταστήματα ( pet shops). Για να εξασφαλίσετε το σωστό τάϊσμα , είναι πολύ σημαντικό πριν χρησιμοποιήσετε το μπιμπερό να ελέγξτε την τρύπα της θηλής. Αν κρατώντας το μπιμπερό ανάποδα, το γάλα τρέχει χωρίς να πιέζετε το μπουκάλι, η τρύπα είναι πολύ μεγάλη και κινδυνεύετε να πνίξετε το γατάκι. Αντίστοιχα, αν για να περάσει μια σταγόνα γάλα πρέπει να πιέσετε πολύ το μπουκάλι , η τρύπα είναι πολύ μικρή - το γατάκι θα κουραστεί αμέσως και δεν θα μπορέσει να φάει. Το σωστό μέγεθος είναι αυτό που με μια μέτρια πίεση στο μπουκάλι ,επιτρέπει στο γάλα να περνά . Έτσι το γατάκι μπορεί να τρώει, ικανοποιώντας σωστά το ένστικτο του θηλασμού , χωρίς να πνίγεται. Αν παρ όλα αυτά στην διάρκεια του ταΐσματος, το γατάκι αρχίζει να βήχει , θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως.
Αν δεν έχετε μπιμπερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σταγονόμετρο ή μια πλαστική σύριγγα – αρκεί να έχετε υπόψη σας πως και οι δύο αυτές πρακτικές είναι αρκετά επικίνδυνες και απαιτούν εμπειρία για να μπορέσετε να χορηγήσετε ακριβώς την ποσότητα του γάλακτος που θέλετε.
Ο αριθμός των γευμάτων εξαρτάται από την ηλικία των μικρών. Ως γενικό κανόνα , να ξέρετε πως μέχρι τις 2 εβδομάδες τα γατάκια πρέπει να τρώνε κάθε 2 ½ –3 ώρες όλο το 24ωρο ενώ από τις 2 – 4 εβδομάδες , τα μεσοδιαστήματα μπορούν να γίνουν 3 ½ - 5 ώρες. Στην διάρκεια των 2 πρώτων εβδομάδων είναι πολύ σημαντικό να είστε συνεπείς με τις ώρες των γευμάτων – διαφορετικά τα γατάκια θα αρχίσουν ενστικτωδώς να κινούνται ψάχνοντας για την θηλή της μάνας τους, θα κουραστούν και δεν θα έχουν δυνάμεις για να φάνε.

Το κατάλληλο περιβάλλον

Η θερμοκρασία του σώματος των νεογέννητων πέφτει πολύ γρήγορα και ο οργανισμός τους δεν έχει ακόμα αναπτύξει την ικανότητα της θερμορύθμισης. Για να διατηρήσουν το σώμα τους στην κατάλληλη θερμοκρασία εξαρτώνται αποκλειστικά από την θερμοκρασία του χώρου – χωρίς υπερβολή γι αυτή την ευαίσθητη περίοδο, η ζέστη είναι εξίσου σημαντική με την τροφή.
Αν τα γατάκια είναι μαζί με την μάνα τους παίρνουν από το σώμα της και την μεταξύ τους επαφή την ζέστη που χρειάζονται. Αν, όμως, είναι μόνα, θα πρέπει να φροντίσετε εσείς γι αυτό, τοποθετώντας τα σε ένα κουτί , στρωμένο με μαλακό ύφασμα που θα διατηρείτε πάντοτε στεγνό. Την πρώτη εβδομάδα ηλικίας η θερμοκρασία της «φωλιάς» πρέπει να διατηρείται στους 29,4 – 32 ο C. Καθώς οι μέρες περνούν, η θερμοκρασία σταδιακά πρέπει να μειώνεται – στο τέλος του 1ου μήνα οι 22 ο C, είναι αρκετοί. Για να εξασφαλίσετε την σωστή θερμοκρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμοφόρα, ηλεκτρική κουβέρτα ή μια ειδική λάμπα που θα προμηθευθείτε από ένα pet shop.

Η λειτουργία του εντέρου

Τα αντανακλαστικά της ούρησης και της αφόδευσης δεν λειτουργούν τις πρώτες εβδομάδες χωρίς βοήθεια. Για να διεγείρετε την λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, λίγη ώρα μετά τα γεύματα, κάντε ένα ελαφρό μασάζ στην κοιλιά και την γεννητική περιοχή χρησιμοποιώντας ένα καθαρό και μαλακό ύφασμα. Όταν τα γατάκια συμπληρώσουν τις 3 εβδομάδες ηλικίας μπορείτε να αρχίσετε σιγά σιγά να τα εξοικειώνετε με ένα μικρό, χαμηλό δοχείο γεμάτο με άμμο υγιεινής.

Ψυχική ανάπτυξη

Τα γατάκια που έχουν ανατραφεί από ανθρώπους σε πλήρη απομόνωση από άλλες γάτες , έχει αποδειχθεί πως αποκτούν μια ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση. Είναι νευρικά, απαιτητικά , συχνά με έντονες επιθετικές τάσεις και έχουν μειωμένη ικανότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους και ζώα. Αντίθετα, τα υιοθετημένα γατάκια που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν κι άλλες γάτες, επηρεάζονται πολύ λιγότερο ίσως γιατί παρατηρώντας τις, αποκτούν αυτοπεποίθηση και καθαρότερη αίσθηση της ταυτότητας τους.
πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !