Ηγέτης ή Αφεντικό;

Γιώτα
0

Καθημερινά όλοι ακούμε ότι θα πρέπει να δείξεις στο σκυλί ποιος είναι το αφεντικό, να μην σου πάρει τον αέρα κτλ. Η λέξη αφεντικό χρησιμοποιείται λανθασμένα, για να μεταφράσει την αγγλική λέξη: Leader. Η σωστή μετάφραση της λέξης Leader όμως, είναι Ηγέτης.
Τι σημαίνει ηγέτης όμως και τι σημαίνει αφεντικό? Είναι τo ίδιο? Δυστυχώς όχι. Αφεντικό είναι κάθε ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης, η οποία μπορεί και να φαλίρει εξαιτίας του, άρα δεν αποφασίζει πάντα το σωστό, αλλά έχει απλώς την δικαιοδοσία να αποφασίζει. Ηγέτης από την άλλη μεριά, θεωρείται αυτός που εμπνέει τον κόσμο, να δράσει για ένα κοινό υπέροχο σκοπό και να τον ακολουθήσει, κι ας μην έχει την δικαιοδοσία να αποφασίζει και συνήθως τα καταφέρνει. Αν δεν τα καταφέρει ο ίδιος, τα καταφέρνουν εκείνοι που τον ακολούθησαν, όταν πια εκείνος έχει φύγει, και δεν τον ξεχνάνε ποτέ(πχ: Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ) !!! Η διαφορά λοιπόν είναι τεράστια! Δεν νομίζω να τρέφετε όλοι τέτοιου είδους συναισθήματα για το αφεντικό σας!!! Οι περισσότεροι απλώς φοβάστε να αντιμιλήσετε και φυσικά δεν τρελαίνεστε από την χαρά σας που τον ακολουθείτε! Αν βρίσκατε κάποιο καλύτερο αφεντικό, πιθανώς να εγκαταλείπατε το τωρινό σας, το οποίο έχετε βαρεθεί να βρίζετε, πίσω από την πλάτη του και περιμένετε πότε θα φύγει για να χαλαρώσετε και να σταματήσετε να δουλεύετε.
Αν όμως το αφεντικό σας έχει χαρακτηριστικά ηγέτη, τότε δουλεύετε χωρίς να είναι εκεί αυτός και σε κάθε δυσκολία τρέχετε να τον συμβουλευτείτε, όπως θα κάνατε με ένα μέντορα, ή ένα δάσκαλο που σέβεστε και ακολουθείτε τις διδαχές του! Καταλήγουμε λοιπόν στο παρακάτω:

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ - ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΦΕΝΤΙΚΟ»

Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τα σκυλιά! Τον ηγέτη τον σέβονται, ενώ το αφεντικό, που προσομοιάζει με δικτάτορα, τον φοβούνται! Ο σεβασμός κερδίζεται, ενώ ο φόβος καλλιεργείται! Σκεφτείτε το! Και στις δύο περιπτώσεις, τα σκυλιά σας θα εκτελούν τις εντολές σας. Η διαφορά έγκειται στο γιατί εκτελούν και τι συνεπάγεται αυτό για τον κηδεμόνα τους και την σχέση τους μαζί του, καθώς και για την ψυχολογία τους, η οποία επηρεάζει και την ασφάλεια του περίγυρου τους.
Όταν το σκυλί εκτελεί επειδή φοβάται (τον πνίχτη, ή τις φωνές κτλ), τότε οι εντολές θα του φαίνονται αγγαρεία και στην πρώτη ευκαιρία θα θέλει να σταματήσει να εκτελεί. Επίσης, η σχέση του με τον κηδεμόνα θα είναι αυτή που έχει ο υπάλληλος με το αφεντικό του. Δεν νομίζω ότι αρέσει συνειδητά σε κάποιον να είναι το αφεντικό που το βρίζουν πίσω από την πλάτη του και χλευάζουν τις αποφάσεις του. Επίσης, δεν πιστεύω ότι συνειδητά θα ήθελε κάποιος να δημιουργήσει τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί η καταπίεση στους ανθρώπους, και στο σκύλο του, γιατί το ζώο, δαγκώνει κιόλας, καταστρέφει από το άγχος, φεύγει, κτλ
Η ηγεσία είναι το σημαντικότερο πράγμα στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το νόμο Parreto, για το 80% των προβλημάτων μίας επιχείρησης, ευθύνεται το 20% των ανθρώπων της, δηλαδή τα ανώτατα στελέχη της και αυτό είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστούμε ότι αυτοί παίρνουν όλες τις αποφάσεις. Αντίστοιχα, για το 80% των προβλημάτων των σκύλων φταίει το «αφεντικό» τους. Ποιος λοιπόν πρέπει να εκπαιδευτεί?? Ο σκύλος ή εμείς???
Η κλασσική εκπαίδευση σκύλων (με την χρήση διάφορων καλυμμένων μορφών βίας) καλλιεργεί το φόβο του σκύλου για επιβίωση, για να σας κάνει το αφεντικό του σκύλου, χωρίς να εκπαιδεύει σχεδόν καθόλου εσάς, για το πώς να συμπεριφέρεστε καθημερινά στο σκύλο σας! Εστιάζεται στο να εκτελεί ο σκύλος τα βασικά, λόγω φόβου.
Η θετική εκπαίδευση σκύλων εστιάζεται στο πως εσείς πρέπει να συμπεριφέρεστε στο σκύλο, ώστε να σας βοηθήσει να κερδίσετε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη του σκύλου, για να γίνετε ο ηγέτης του, που θα θέλει με λατρεία να ακολουθεί και θα το χαίρεται, εκτελώντας μέχρι και τα πιο τρελά τρυκ!
Εξαρτάται καθαρά από εσάς να διαλέξετε ποια φιλοσοφία από τις δύο θα ακολουθήσετε:

Ηγέτης ή Αφεντικό?

Ξεκινήστε την Θετική εκπαίδευση σκύλων και ανακαλύψτε πώς να κερδίσετε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του σκύλου σας, ώστε να είστε ο ηγέτης του. Δεν βαρεθήκατε τα…. «αφεντικά»??
της Εύης Κανδρή (θετκή εκπαιδεύτρια σκύλων)

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !