Η κόμπρα

Γιώτα
0

Κοινή ονομασία δηλητηριωδών φιδιών της οικογένειας των ελαπινών της τάξης των λεπιδωτών.
1. Περιγραφή: Η κόμπρα ζει στις θερμές χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Το σώμα της, που φτάνει τα 2 μ., είναι σχεδόν κυλινδρικό και σκεπάζεται με φολίδες. Το κεφάλι της σκεπάζεται επίσης με φολίδες, είναι πολύ μικρό και έχει σχήμα τετραγώνου. Η κοιλιά της είναι κάπως διογκωμένη και η ουρά της κοντή και μυτερή. Το δέρμα της έχει διάφορες αποχρώσεις από το κόκκινο μέχρι το καστανό και το κιτρινωπό. Όλες γενικά οι κόμπρες έχουν ιοβόλα άγκιστρα στο μπροστινό μέρος της άνω σιαγόνας, που μ` αυτά εκτοξεύουν το δηλητήριό τους, όταν θέλουν να αμυνθούν. Αν ερεθιστούν από τον άνθρωπο, γίνονται πολύ επικίνδυνες, γιατί το δηλητήριό τους είναι θανατηφόρο. Πολλές χιλιάδες ανθρώπων κάθε χρόνο στις Ινδίες βρίσκουν το θάνατο από το θανατηφόρο δάγκωμά τους.
Οι κόμπρες τρέφονται με σαύρες, ποντίκια, βατράχους, σκουλήκια, μικρά θηλαστικά κ.ά., που τα κυνηγούν κυρίως τη νύχτα.


2. Είδη: Υπάρχουν 12 είδη κόμπρας, από τα οποία κυριότερα είναι:
Η νάια ή νάγια ("διοπτροφόρα κόμπρα"), που, όταν επιτίθεται, σηκώνει το μπροστινό μέρος του σώματός της και φουσκώνει το λαιμό της σε σχήμα κουκούλας, οπότε σχηματίζονται πάνω του σχήματα σαν διόπτρες, απ` όπου και πήρε τ` όνομά της.
Η διοπτροφόρα κόμπρα ζει στις Ινδίες, στη Βιρμανία και στην Ινδοκίνα και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τους ανθρώπους και τα ζώα των περιοχών αυτών. Για την εξόντωσή της παίρνονται δραστικά μέτρα, όμως το είδος αυτό της κόμπρας δεν εξαφανίζεται, γιατί το προστατεύουν οι κάτοικοι που του αποδίδουν θεϊκές ιδιότητες. Η νάγια η διοπτροφόρα λέγεται και "νάγια η σκιρτώσα" ή "νάγια η ορχούμενη", επειδή της αρέσει πολύ η μουσική και ιδιαίτερα από φλάουτο, οπότε εκτελεί διάφορες κινήσεις, δίνοντας την εντύπωση πως χορεύει. Αυτή την ιδιότητά της χρησιμοποιούν στις Ινδίες μερικοί γόητες φιδιών που τις βάζουν και χορεύουν στις γιορτές και στα πανηγύρια για κερδοσκοπικούς σκοπούς.


Στην Αίγυπτο ζει η "αιγυπτιακή κόμπρα", που φουσκώνει το λαιμό της, αλλά δεν έχει διόπτρες. Λένε πως αυτό το φίδι χρησιμοποίησε η Κλεοπάτρα για να δώσει τέρμα στη ζωή της. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν ιερό ζώο, γι` αυτό παρίσταναν τους θεούς με κεφάλια νάγιας.
Ένα άλλο είδος που ζει στη Κεντρ. και Ν Αφρική και φτάνει τα 2 μ., είναι η "μελανόλευκη κόμπρα", η οποία ρίχνει από μεγάλη απόσταση το δηλητήριό της στα μάτια του θύματος.
Τέλος η "βασιλική κόμπρα", που ζει στην Ταϊλάνδη μέχρι τα νησιά της Σούνδης, έχει μήκος 5-6 μ. και γίνεται πολύ επικίνδυνη και στα μεγάλα ζώα ακόμα.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !