Πάνθηρας

Γιώτα
0

Ο πάνθηρας είναι σαρκοφάγο θηλαστικό ζώο που ανήκει στις αιλουρίδες. Το κοινό είδος του πάνθηρα είναι ο Panthera pardus, η κοινή λεοπάρδαλη.

Το ζώο έχει μήκος κοντά στα 2,4 μέτρα, με την ουρά να καταλαμβάνει τα 90 εκ. Ζυγίζει γύρω στα 68 κιλά ( τα θηλυκά λίγο λιγότερο ) . Έχει σχετικά μικρό κεφάλι, τα δόντια του όμως είναι κοφτερά, για να σκίζουν την σάρκα του θύματος. Τρέχει γρήγορα, κάνοντας άλματα μήκους 5 μέτρων.

Το τρίχωμα των πανθήρων μπορεί να έχει δύο χρώματα: να είναι μαύρο (τα άτομα αυτού του είδους είναι γνωστοί σαν μαύροι πάνθηρες, ή πάνθηρες σκέτο), ή σκούρο κίτρινο, με μαύρες κηλίδες που στο κέντρο τους έχουν κίτρινο. Τα άτομα αυτά είναι οι γνωστές λεοπαρδάλεις.


Ο πάνθηρας ζευγαρώνει όλη την διάρκεια του χρόνου. Η εγκυμοσύνη διαρκεί γύρω στις 100 μέρες, και στο τέλος το θηλυκό γεννάει 3 μικρά, τα οποία αρχικά είναι τυφλά. Τα μικρά μένουν με τους γονείς τους μέχρι να ενηλικιωθούν. Ο πάνθηρας είχε κυνηγηθεί πολύ από το άνθρωπο για την όμορφή του γούνα, αλλά τώρα προστατεύεται με ειδικούς νόμους. Ζει στην Αφρική και στην Ν. Ασία. Στo ίδιo γένος με τον πάνθηρα ανήκει το λιοντάρι (Panthera leo) και η τίγρη (Panthera tigris).el.wikipedia.org

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !