Home » » Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ

Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ


Μυρίζει το στόμα του; Μην το παραμελείτε. Πίσω από την κακοσμία ίσως κρύβεται κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας.
Η δυσοσμία του στόματος ενός σκύλου μπορεί να είναι αποκρουστική είναι όμως και χρήσιμη, γιατί ίσως αποτελέσει το σύμπτωμα που θα μας «πονηρέψει» ότι κάτι πάει στραβά στον οργανισμό του. Η κακοσμία είναι το συχνότερο σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων.
Πού μπορεί να οφείλεται και τι μπορεί να κρύβει;
1. Τροφή που μένει μέσα στο στόμα ή
ανάμεσα στα δόντια ή τρυγίο ή πλάκα
2. Περιοδοντική νόσος
3. Αποστήματα δοντιών
4. Φλεγμονές που σχετίζονται με την παρατεταμένη λήψη φαρμάκων
5. Δερματίτιδα των χειλέων
6. Τραύματα από ξένο σώμα ή φλεγμονή των σιελογόνων αδένων
7. Συστηματικά νοσήματα όπως ο διαβήτης ή η νεφρική ανεπάρκεια
8. Νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος
9. Κακές συνήθειες όπως η πολυφαγία, η δυσπεψία και η κοπροφαγία
10. Νεοπλασίες καλοήθεις ή χειρότερες

Είναι φανερό, ότι αυτό που απλώς μας κάνει να στρέφουμε το κεφάλι από την αναπνοή του μπορεί να σημαίνει πολλά για την υγεία του.

Πώς γίνεται ο έλεγχος;
Ο γιατρός σας θα κάνει πλήρη έλεγχο της στοματικής κοιλότητας για να βρει την αιτία της δυσοσμίας. Μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό και συχνό, όπως το να έχει σφηνώσει κάποιο κόκαλο ανάμεσα στα δόντια, ως κάτι πολύπλοκο όπως νεοπλασίες που ίσως αποβούν μοιραίες.
• Μπορεί να χρειαστεί ο βιοχημικός έλεγχος για τη διαπίστωση της καλής λειτουργίας πεπτικού και ουροποιητικού.
• Μπορεί να χρειαστεί ακτινολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί η ακεραιότητα δοντιών και οστών.
• Μπορεί να χρειαστεί καλλιέργεια για την απομόνωση κάποιου μικροβίου ή κυτταρολογικός έλεγχος για την
ταυτοποίηση της ανωμαλίας ιστών του στόματος.

Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί η βοήθειά σας και, πιθανότατα, και η αναισθησία του ζώου γιατί τις περισσότερες φορές θα πονά και θα φοβάται. Μην ξεχνάτε, ότι ο κτηνίατρος δεν είναι θηριοδαμαστής ούτε γητευτής τετράποδων, οπότε η συνεργασία σας είναι απαραίτητη. Πολλές φορές καταστάσεις απλές, όπως η πυώδης δερματίτιδα των χειλέων, μας υποχρεώνουν σε αναισθησία όταν οι ιδιοκτήτες φοβούνται ή δε συνεργάζονται στην επισκόπηση του στόματος του σκύλου.
Γιατί δεν πρέπει να παραμελούμε τη φροντίδα των δοντιών του;
Η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι ούτε μόδα ούτε πολυτέλεια. Στοιχίζει τα μισά χρήματα από ότι η περιποίηση του ανθρώπινου στόματος, έστω και αν χρειάζεται αναισθησία. Εξασφαλίζει μια υγιή ζωή για το κατοικίδιο και αποφεύγετε την όχληση από τη μυρωδιά του. Τα δόντια για το σκύλο ή τη γάτα είναι εξίσου ζωτικής σημασία όπως και για μας. Αν τα παραμελήσουμε, πέρα από τη δυσοσμία, γίνονται σιγά σιγά καφέ και μετά ανάγλυφα. Τα ούλα υποχωρούν και στο τέλος τα δόντια πέφτουν. Το κατοικίδιο αναγκάζεται να «κατεβάζει» την τροφή του αμάσητη, με επακόλουθο, στομαχικά προβλήματα. Εμείς το αποφεύγουμε, λόγω της κακοσμίας, και εκείνο «ξύνει» το στόμα από τον πόνο. Η στοματική υγιεινή λοιπόν είναι θεμελιώδης και μπορεί γρήγορα να μας αποκαλύψει παθολογικές καταστάσεις, που εξελίσσονται χωρίς άλλα συμπτώματα παρά μόνο την κακοσμία του στόματος.

Γιώργος Ηλιόπουλος
Κτηνίατρος
www.interpet.gr
Share this article :