Διάφορες συμβουλές για τον νέο μας φίλο.

Γιώτα
0

1 .Ποιό είναι το καταλληλότερο μέρος μέσα στο σπίτι μας, για την υποδοχή του νέου μας φίλου?
Το ιδανικό σημείο είναι ένας χώρος ήσυχος,ζεστός και εύκολα να κρατηθεί καθαρός.Δεν είναι σωστό να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας,η στα πόδια σας στο πάτωμα. ¨΄Ισως η γκρίνια των πρώτων 48-72 ωρών να είναι κουραστική ,οπότε τις ώρες που πρέπει και σεις να ξεκουραστείτε καλό είναι ένα σχετικά σκοτεινό δωμάτιο να επιστρατευθεί για την φιλοξενία του.
2. Πώς θα το σταματήσω να γκρινιάζει?
Οι πρώτες 48-72 ώρες θα είναι λίγο δύσκολες .Νέες μυρωδιές ,καινούργιοι χώροι ,πανύψηλα όντα που το χαιδολογούν όλη την ώρα,ο αποχωρισμός απο την μητέρα του και τ'αδέλφια του είναι καλές δικαιολογίες για την γκρίνια του.Προσπαθήστε με ήρεμες κινήσεις,χωρίς φωνές να το κάνετε να αισθανθεί ευπρόσδεκτο.Στο σημείο που θα διανυκτερευσει και θα το κάνει φωλιά του,μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ραδιοφωνάκι που θα «μουρμουράει» για να του κρατά συντροφιά.
Κάντε υπομονή γύρω στα 20-30 λεπτά ,κάνοντας ησυχία και μη λυγίζοντας στο κλάμα του.Πολύ γρήγορα αυτός ο χρόνος θα μειωθεί.
3. Τί να περιμένω οτι θα συμβεί στον χώρο του?
Γής Μαδιάμ.Τα κουτάβια έχουν τεράστια διάθεση για εξερεύνηση.¨Ολα θα τα αναποδογυρίσει,όλα θα τα γευτεί,όλα θα τα σαλιώσει,όλα θα τα κατουρήσει μαζί με τα συνοδευτικά.Γι αυτό φροντίστε ο χώρος του να έχει ελάχιστα πράγματα ώστε οι ζημίες να ελαχιστοποιηθούν.Στρώστε τον χώρο του με εφημερίδες η φροντίστε να πλενεται εύκολα ,αλλά και ο εξαερισμός του να είναι τέλειος.
4.Πώς πρέπει να το ταίζω,και τί?
Η σωστή διατροφή του κατοικιδίου ξεκινά απο τις πρώτες κιόλας ώρες της υιοθεσίας του.Μιά πλήρης ,ισορροπημένη και κατάλληλη για την ηλικία και την φυλή του τροφή είναι το ουσιαστικότερο που μπορείτε να του προσφέρετε.
Υπάρχουν δύο τρόποι διατροφής.
• Κατά βούληση διατροφή.....
• Προγραμματισμένα γεύματα...
Στην πρώτη περίπτωση γεμίζουμε το πιατάκι του με άφθονη τροφή και το μπώλ του με αρκετό νερό.Τα μειονεκτήματα αυτης της μεθόδου είναι οτι δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε πόσο τρώει μέγεθος σημαντικο ιδίως τον πρώτο καιρό,αλλά και «λερώνει» συνέχεια, και ανεξέλεγκτα.
Με την δεύτερη μέθοδο μπορεί να χρειαζόμαστε πιο πολύ χρόνο αλλά ξέρουμε και πόσο τρώει και πότε θα λερώσει και αν νιώθει καλά η όχι.
5.Ποιά ποσότητα πρέπει να ταίζω?
Η ποσότητα της τροφής ορίζεται απο την ηλικία ,την φυλή και την κατάσταση της υγείας του κατοικιδίου σας.
Για παράδειγμα ένα Μολλοσάκι χρειάζεται 100 γραμμάρια επί 3-4 γεύματα την ημέρα ανάλογα με το βάρος του τροφής για γιγαντόσωμες φυλές και την τρώει μέχρι 18 μηνών.
Αντίθετα ένα Μαλτεζάκι χρειάζεται 20-30 γραμμάρια σε 2-3 γεύματα την ημέρα για μικρόσωμες φυλές μέχρι 8 μηνών.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνενοηθήτε με τον γιατρό σας για την διατροφή του δικού σας κατοικιδίου.
6. Γιατί με δαγκώνει συνέχεια?
Τα περισσότερα κουτάβια περνούν τα πάντα από το στόμα τους. Αλλάζουν όμως και τα δόντια τους, οπότε λόγω του πόνου που νιώθουν θέλουν συνέχεια να δαγκώνουν.
Συνήθως η διαδικασία ολοκληρώνεται τον 4 ο -5 ο μήνα της ηλικίας τους, γι αυτό χρειάζονται την υπομονή σας.
7. Πότε και ποιά είναι τα εμβόλια που πρέπει να γίνουν?
Τα εμβόλια ξεκινούν απο τον 2 ο συνήθως μήνα και ολοκληρώνονται σε 8 -12 εβδομάδες.Οι ασθένειες για τις οποίες εμβολιάζεται είναι ο Παρβοιός (Τύφος), η νόσος του Carre (Μόρβα),η Ηπατίτιδα ,η Λεπτοσπείρωση και η Λύσσα.Υπάρχουν και εμβόλια για την Παραινφλουένζα και τον Κορωναιό που μπορεί να κριθούν απαραίτητα.
8.Πότε μπορεί ο σκύλος μου να βγεί βόλτα?
Ο σκύλος σας ΔΕΝ πρέπει να έρθει σε επαφή με άλλον σκύλο , εμβολιασμένο η ανεμβολίαστο, τουλαχιστον πριν συμπληρωθούν 7 ημέρες απο την επανάληψη του εμβολίου για τον Τύφο και την Μόρβα. Έτσι αν το πρώτο εμβόλιο γίνει δύο μηνών τότε έξω μπορεί να βγεί 7 ημέρες πρίν να κλείσει τους τρείς ή μετά απο τρείς εβδομάδες.
9.Πότε και πόσες φορές πρέπει να πάρει αποπαρασίτωση?

Στην αρχή ο σκύλος πρέπει να πάρει ανάλογα με το σχήμα και το φάρμακο 3-4 φορές σκεύασμα για τα σκουλήκια κάθε 7-10 ημέρες.
Μετά και εφ όρου ζωής θα πρέπει να παίρνει κάθε 3 μήνες φάρμακο , που θα καλύψει το κατοικίδιο μεταξύ των άλλων και για τον εχινόκοκκο και το τοξόπλασμα.
10. Τί γίνεται με τα εξωπαράσιτα?

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε κάθε μήνα απο Μάρτιο ως και Οκτώβριο να χρησιμοποιούμε ιδιοσκευάσματα για τους ψύλλους, τσιμπούρια,σκνίπες κλπ.
Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες επικινδυνες για το κατοικίδιο σας όπως Ερλιχίωση,Λεισμανιωση.Ηπατοζωονόσο κ.α.

www.yourvet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !