AIREDALE TERRIER

Γιώτα
0



Ύψος: 58-61cm (αρσενικά) / 59-59cm (θηλυκά)
Βάρος: 20
kg (περίπου)
Το Airedale είναι το μεγαλύτερο από τα Τεριέ και μια από τις πιο παλιές φυλές σκύλων. Είναι ένας «σοβαρός» σκύλος, ενεργητικός και μυώδης, φιλικός και σίγουρος για τον εαυτό του, έτοιμος να χειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, πως έχει χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία ως στρατιωτικός και αστυνομικός σκύλος.
Η ιστορία
Η φυλή πρωτοεμφανίζεται το 1850, από εκτροφείς του Γιόρκσαϊρ, στην κοιλάδα του
Aire. Ο στόχος των εκτροφέων ήταν η δημιουργία ενός σκύλου ευκίνητου και σκληροτράχηλου, που θα μπορούσε να κυνηγάει βίδρες και τρωκτικά. Τα Airedale Terrier αναγνωρίστηκαν από το Kennel Club το 1886. Αργότερα, στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία ως ταχυδρομικά σκυλιά αλλά και ως φύλακες.
Η εμφάνιση
Το κεφάλι και τα αυτιά έχουν το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, με τα αφτιά να είναι σε λίγο πιο σκούρα απόχρωση. Τα πλευρά και η πλάτη του είναι συνήθως μαύρα ή σκούρα γκρι, ενώ επίσης καφέ είναι το στέρνο.
Το τρίχωμα είναι το χαρακτηριστικό κοντό, σκληρό των Τεριέ, το οποίο όμως, αν και δε φαίνεται, απαιτεί αρκετή περιποίηση – καλό βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα - κι επαγγελματικό γκρούμινγκ δύο με τρεις φορές το χρόνο.

Ο χαρακτήρας
Το χαρακτηριστικό της φυλής είναι το δυνατό, περήφανο παράστημα και η έτοιμη για τα πάντα έκφρασή του. Υποδηλώνει κάθε φορά τα συναισθήματά του με την έκφραση των ματιών, τη μετακίνηση των αφτιών και το σήκωμα της ουράς. Είναι εξωστρεφής, σίγουρος για τον εαυτό του, φιλικός και έξυπνος. Με το χαρακτηριστικό θάρρος που το διακρίνει, το γρήγορο και αέρινο
Airedale Terrier, είναι πάντα σε εγρήγορση. Ο χαρακτήρας του είναι αρκετά κυριαρχικός και, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός με τα άλλα σκυλιά, δεν πρόκειται να υποχωρήσει αν κάποιος τον προκαλέσει – και λίγα σκυλιά θα τολμήσουν να το κάνουν!
Είναι επίσης εξαιρετικός κολυμβητής και μπορεί να κυνηγήσει με επιτυχία ακόμα και πάπιες. Έχει επίσης έμφυτο το ένστικτο της προστασίας του αφεντικού και του χώρου του.
Όπως όλα τα κυριαρχικά σκυλιά, έτσι και τα
Airedale Terrier, απαιτούν σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, επιμονή και υπομονή από το αφεντικό τους, που πρέπει να τους φέρεται με αγάπη αλλά και αυστηρότητα ταυτόχρονα, διαχωρίζοντας τα όρια της σχέσης τους. Είναι πεισματάρικα σαν όλα τα Τεριέ.
Αν πρόκειται να μένει σε σπίτι έχει ανάγκη από καθημερινή άσκηση και μεγάλες βόλτες δυο φορές την ημέρα.
Ως σκύλος εργασίας, έχει υπηρετήσει με επιτυχία –και συνεχίζει να υπηρετεί– τον στρατό και την αστυνομία και μπορεί να γίνει ένας θαυμάσιος σκύλος-φύλακας.

Κάνει για μένα;
Όπως όλα τα Τεριέ, τα
Airedale απαιτούν συνειδητοποιημένα αφεντικά, που θα γνωρίζουν και θα σέβονται τις δυνατότητες και το έντονο ταπεραμέντο του σκύλου αλλά, ταυτόχρονα, θα μπορούν πάντα να διατηρούν το «πάνω χέρι». Χρειάζονται κοινωνικοποίηση από νωρίς, ιδιαίτερα με τα άλλα σκυλιά και φυσικά καθημερινή και έντονη άσκηση για να εκτονώνουν την αστείρευτη ενεργητικότητά τους. Είναι ταυτόχρονα σύντροφοι στη βόλτα και στο παιχνίδι και καλοί φύλακες και προστάτες του αφεντικού τους με μέγεθος και σωματοδομή που υποδηλώνει τη δύναμή τους αλλά και φανατικοί κυνηγοί τρωκτικών.
Ένα όμορφο και ολοκληρωμένο ως χαρακτήρας σκυλί αλλά που απαιτεί προσοχή στην ανατροφή του (είναι εύκολο να γίνει κακομαθημένο) και συνεχή δράση.




το περιοδικό του σύγχρονου σκύλου
www.interpet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !