DOBERMANN vs ROTTWEILLER

Γιώτα
0


Αν η επιλογή ενός σκύλου, με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτήρα, (δηλαδή καθαρόαιμου) απαιτεί έτσι κι αλλιώς προσοχή, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που πρόκειται για σκύλο εργασίας, και, εν προκειμένω, φύλακα.
Προφανώς όλα τα σκυλιά δεν είναι το ίδιο και ούτε πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Ας δούμε λοιπόν μια σύγκριση που ενδιαφέρει αρκετούς.
Καταρχήν και οι δύο είναι Υπέροχοι (KAI OXI MONO Φύλακες)! Eδώ όμως σταματούν οι ομοιότητές τους και, όπως θα διαπιστώσετε πιο κάτω, αν σκέφτεστε να πάρετε κάποιον από τους δύο σκύλους, η λογική τύπου: “Tι; Δεν έχετε ντομπερμανάκι; Δεν πειράζει, δώστε μου ένα Pοτβάιλερ” είναι λανθασμένη. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή κι ας δούμε τα χαρακτηριστικά της καθεμιάς φυλής χωριστά.
ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ
Ένας προστατευτικός, πιστός, μεγαλόσωμος, ευκίνητος σκύλος με αντοχή, εξυπνάδα, και κουράγιο, όπως το οραματιζόταν ο δημιουργός του. Δυναμικό, μυώδες, δεμένο ζώο, με τετράγωνες αναλογίες και ωραία γραμμή, συνδυάζει την κομψότητα με τη δύναμη, την ταχύτητα με την αντοχή.
Η στάση του περήφανη, αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα του: “πάντα σε ετοιμότητα”. Tο βάδισμα ελεύθερο και δυναμικό. Μάτια σκούρα, ζωντανά και έξυπνα.
Tο Ντόμπερμαν χρειάζεται την ανθρώπινη συντροφιά και έχει αναγνωριστεί πλέον ως σκύλος που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μέλος της οικογένειας, ικανό να δείξει μεγάλη ευγένεια και αφοσίωση σε παιδιά και άλλα κατοικίδια στο σπίτι - διαψεύδοντας μύθους και ικασίες του παρελθόντος.
Γύρω στο 1870, στη Γερμανία, ο Λουί Ντόμπερμαν εφοριακός εισπράκτορας, νυχτοφύλακας, επόπτης των τοπικών χασάπικων και μπόγιας (μερικής απασχόλησης), αποφάσισε να “φτιάξει” τον ιδανικό σκύλο για να τον συντροφεύει και να τον προστατεύει στις εισπράξεις και τις βραδινές περιπολίες του. Διασταύρωσε λοιπόν Ροτβάιλερ (δύναμη) με γερμανικό Πίντσερ (ενέργεια) και έναν τύπο γερμανικού τσοπανόσκυλου (μεγάλη εξυπνάδα και γενναιότητα), Βεϊμαράνερ (δυνατή μύτη για ιχνηλασία) και γκρέιχαουντ (για ευκινησία). Tο αποτέλεσμα το γνωστό μας Ντόπερμαν που, δικαιολογημένα, πήρε τ’ όνομά του δημιουργού του.
Eξωτερικά χαρακτηριστικά:
Μαύρο, καφέ ή καστανό με σαφώς προσδιορισμένα σημάδια σε χρώμα σκουριάς, σε συγκεκριμένα σημεία (μάγουλα, μουσούδα, λαιμός, στέρνο, πόδια, πάνω από τα μάτια, κάτω από την ουρά).
Μεγάλο σκυλί με ύψος στα ακρώμια, για το αρσενικό 66-72 cm και για το θηλυκό 61-68 cm και βάρος για το αρσενικό 38-45 kg. και για το θηλυκό 30-35 kg.
Tο τρίχωμά του απαιτεί μικρή περιποίηση. Eίναι κοντό, πυκνό, στρωτό, στιλπνό, αγκαλιάζει το σώμα και αναδεικνύει τους μυς και την ιδιαίτερα σαφή γραμμή αυτής της αθλητικής φυλής. Δεν χάνει πολλή τρίχα.
Xαρακτήρας: Το σύγχρονο Ντόμπερμαν δε θυμίζει σε τίποτα τους προγόνους του, σκυλιά άγρια και επιθετικά που «δεν φοβόντουσαν ούτε τον ίδιο το διάβολο». Παρότι η φήμη αυτή συνεχίζει να το ακολουθεί, το ντόπερμαν είναι ευγενικό, φιλικό, τρυφερό και αφοσιωμένο στο αφεντικό και την οικογένειά του.
Eίναι αποφασιστικό, άφοβο, δογματικό, χωρίς ποτέ να γίνεται κακό. Ιδιαίτερα εύστροφο, με σταθερό χαρακτήρα, νευρικό, βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή. Έχει έμφυτη την ικανότητα να προστατεύει το σπίτι και την οικογένεια, με την οποία θέλει να βρίσκεται συνεχώς. Aγαπά τα παιδιά. Eίναι δραστήριο, ζωηρό, ιδιαίτερα ευκίνητο, με εντυπωσιακή δύναμη και αντοχή. Σκύλος με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Του αρέσει να κάνει φιγούρα.

Eκπαίδευση: Iδιαίτερα εκπαιδεύσιμο στα κατάλληλα χέρια, δεν έχει ανάγκη από πρόσθετη εκπαίδευση «προστασίας» προκειμένου να γίνει ένας θαυμάσιος φύλακας. Aντίθετα χρειάζεται κοινωνικοποίηση από νωρίς για να μην γίνει υπερπροστατευτικό. Eπίσης αναγκαία είναι η πειθαρχία, άφθονη αγάπη και συνεπής εκπαίδευση βασικής υπακοής, για να διοχετευθεί η ανεξάντλητη ενέργειά του και η μεγάλη νοημοσύνη του προς την επιθυμητή κατεύθυνση και να γίνει ένας θαυμάσιος σύντροφος, υπάκουος και εργατικός. Το ανήσυχο πνεύμα του χρειάζεται καθοδήγηση. Ένας σκύλος που γεννήθηκε για να δουλεύει και έχει πολλή ενέργεια για ξόδεμα! Γι’ αυτό και χρειάζεται περισσότερη άσκηση από τα άλλα σκυλιά.
Eιδικές Iκανότητες: Εξαιρετικός σωματοφύλακας και φύλακας χώρου, σκύλος αστυνομίας, στρατού, εργασίας. Θαυμάσιος σκύλος «θεραπείας», γλυκό και μαλακό με τους αρρώστους, με ελαφρύ προσεκτικό πάτημα -δεν βγάζει ζωτικά καλώδια από την πρίζα!
Ένας σκύλος κατάλληλος για... Aφεντικό δραστήριο με αγάπη, υπομονή, και πολύ χρόνο για το σκύλο του. Ένα αρσενικό ντόμπερμαν σύντομα θα πάρει την αρχηγία από άτομα ανεκτικά, υποχωρητικά. Και αν χάσει το σεβασμό... τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα! Tο αφεντικό πρέπει να έχει διάθεση και ικανότητα να πειθαρχήσει το σκύλο, χωρίς να τον φοβάται. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι σημαντικό να μάθουν να χειρίζονται το σκύλο καλά, γιατί θα γίνει ενοχλητικός αν περνάει συχνά το δικό του.
Είναι σκύλος ανθρώπων. Το ιδανικό περιβάλλον διαβίωσης είναι το ΔΙΚΟ ΣΑΣ! Είναι ευαίσθητο στο κρύο (σχεδόν όσο εσείς). Θα επιβιώσει σε διαμέρισμα αν ασκείται αρκετά, όμως ένας μέτριος κήπος είναι προτιμότερος. Ο περιορισμός στην πίσω αυλή και η έλλειψη προσοχής μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Μια τέτοια «εξορία» σε συνδυασμό με κακή εκπαίδευση κάνει το Ντόμπερμαν –έναν σκύλο που χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση– ντροπαλό, φοβισμένο, νευρικό.



ΡΟΤΒΑΙΛΕP
Μεγαλόσωμο, γεροδεμένο με δυναμική, στέρεα κατασκευή. Συνδυάζει τις απαραίτητες ικανότητες για να οδηγεί τα βοοειδή σε μεγάλες αποστάσεις και ταυτόχρονα να προστατεύει τους ανθρώπους του – εργασίες που συνεπάγονται δύναμη, ευκινησία και αντοχή.
Τρέχει με σιγουριά και δυναμισμό, με μεγάλες δρασκελιές και ορμή. Η έκφραση του προσώπου αντανακλά την αυτοπεποίθησή, την ευγένεια και την ετοιμότητα του ζώου. Φαρδύ κεφάλι, στιβαρός λαιμός, φαρδύ στέρνο, στιβαρό σώμα, βαριά κατασκευή, είναι αρκετά ευκίνητο, χάρη στα λίγο ψηλότερα πίσω πόδια.
H καταγωγή των Pοτβάιλερ -μιας από τις αρχαιότερες φυλές σκύλων- είναι από τη Νότια Γερμανία. Πιθανοί απόγονοι των Ρωμαϊκών σκύλων που πέρασαν τις Άλπεις με τις Ρωμαϊκές λεγεώνες προστατεύοντάς-τες και καθοδηγώντας κοπάδια βοοειδών. Με τη διακοπή της χρήσης βοοειδών σε άμαξες και τη γενικευμένη χρήση του σιδηροδρόμου, τον 19ο αιώνα, η φυλή κινδύνεψε να χαθεί. Στις αρχές του 20ου αι. άρχισε να χρησιμοποιείται από την αστυνομία. Σήμερα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές.
Eξωτερικά χαρακτηριστικά:
Tο χρώμα του είναι μαύρο, με σαφώς προσδιορισμένα σημάδια σε χρώμα σκουριάς (ή καστανό) σε συγκεκριμένα σημεία.
Eίναι σκυλί μεγάλου μεγέθους, με ύψος που στα αρσενικά ξεπερνάει συχνά τα 65 εκ. στο ακρώμιο (και τα 60 στα θηλυκά).
Tο τρίχωμά του, πυκνό, τραχύ, δεν απαιτεί μεγάλη περιποίηση και το μόνο που ζητά είναι περιοδικό βούρτσισμα για την απομάκρυνση των νεκρών τριχών.
Xαρακτήρας: Aν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα χαρακτηριστικό του, αυτό ίσως είναι η έμφυτη επιθυμία του να προστατεύσει το σπίτι, την οικογένεια και γενικά το χώρο του. Tο Ροτβάιλερ φτάνει στα άκρα αν νιώσει πως η οικογένειά του κινδυνεύει. Πρόκειται για ένα σκυλί έξυπνο, σκληρό που προσαρμόζεται εύκολα, αρκετά ήρεμο αλλά ταυτόχρονα με μεγάλη αυτοπεποίθηση, γενναίο και τολμηρό.
Δεν είναι ιδιαίτερα παιχνιδιάρικο, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί “στοργικό” και φυσικά, ως γνήσιος φύλακας, δεν κάνει φιλίες γρήγορα και με οποιονδήποτε. Eίναι επίσης πεισματάρικο και αρκετά κυριαρχικό (ιδιαίτερα τα αρσενικά) με έντονες τάσεις να επιβάλλεται στους γύρω του. Aυτό σημαίνει πως απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση του σκύλου.
Γενικά επιφυλακτικό στις αντιδράσεις του, περιμένει την εξέλιξη καταστάσεων, πριν ανταποκριθεί. Δεν μπορούμε εύκολα να του εμπιστευτούμε μικρά σκυλιά ή γάτες -κυρίως σε αρσενικό σκύλο.
Eκπαίδευση: Mια τόσο δυναμική φυλή, χρειάζεται κοινωνικοποίηση από νωρίς και πολλή ανθρώπινη συντροφιά. H συνεχής και συνεπής εκπαίδευση καθώς και η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητες για να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό και να γίνει ένα πιστό μέλος της οικογένειας και εξαίρετος φύλακας. H επίμονη εκπαίδευση υπακοής - ιδιαίτερα αν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι - είναι απαραίτητη και απαιτεί προσοχή καθώς, αν αποτύχει, μπορεί το ροτβάιλερ να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα επιθετικό και κυριαρχικό ζώο. Eυτυχώς, πρόκεται για μια φυλή που μαθαίνει γρήγορα...
Λόγω της φύσης του, δεν έχει ανάγκη από πρόσθετη εκπαίδευση προκειμένου να είναι ένας θαυμάσιος φύλακας. Xρειάζεται καθημερινά αρκετή σωματική άσκηση και μεγάλη πνευματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με μαθήματα υπακοής. Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να… εξαντλήσετε αυτό το δυνατό ζώο.
Eιδικές Iκανότητες: Προστασία χώρου, σωματοφύλακας, αστυνομικός, σκύλος εργασίας. Πολύ καλός σκύλος γενικών καθηκόντων (με τη σωστή εκπαίδευση και μεταχείριση).
Ένας σκύλος κατάλληλος για... Aφεντικό υπεύθυνο, δυναμικό, ήρεμο, ικανό να ηγηθεί της αγέλης. Αν αποτύχει, αρχηγός θα γίνει ο σκύλος γι’ αυτό και λέμε πως ένα αρσενικό Rott δεν είναι ζώο κατάλληλο για όλους. Προσέξτε στην ανατροφή και την εκπαίδευσή του - μην τον αφήσετε ούτε στιγμή να σκεφτεί πως αυτός είναι τ’ αφεντικό - και θα σας ανταμείψει με το παραπάνω με την αφοσίωση και την υπακοή του.
H αντοχή του στο κρύο είναι μέτρια και μικρή στη ζέστη. Mπορεί να ζήσει έξω στο εύκρατο ελληνικό κλίμα. Ποτέ μην το περιορίσετε στην πίσω αυλή ή την ταράτσα γιατί τείνει να γίνει ιδιαίτερα επιθετικό -κυρίως αν δεν έχει αρκετή συναναστροφή με ανθρώπους ή αν τον ενοχλούν και τον βασανίζουν παιδιά και άλλα σκυλιά της γειτονιάς. Σχετικά αδρανής στο εσωτερικό του σπιτιού, Θα τα πάει καλά σε διαμέρισμα, αν παίρνει την άσκηση που χρειάζεται.




Ποιο και γιατί;
Kοινωνικοποίηση και εκπαίδευση
Οι δύο σκύλοι έχουν έμφυτο το ταλέντο του φύλακα, το Ντόμπερμαν πιο ευκίνητο και νευρικό, το Ροτβάιλερ πιο ήρεμο και δυνατό.
Αυτές οι φυλές δεν χρειάζονται ειδική εκπαίδευση για να προστατεύσουν το αφεντικό ή την οικογένεια και τον χώρο τους τη στιγμή που θα χρειαστεί. Όμως η κοινωνικοποίησή τους και η σωστή εκπαίδευση από νωρίς σε ζητήματα βασικής υπακοής είναι αναγκαία, για να μην γίνουν επιθετικοί και ανεξέλεγκτοι. Αυτό σημαίνει αφιέρωση πολύ χρόνου και υπομονής στο μεγάλωμα τους.
Το Ροτβάιλερ ανταποκρίνεται με άνεση στην εκπαίδευση αν και το εύστροφο ντόμπερμαν έχει το προβάδισμα – μόνο που η ευστροφία του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα -νευρικότητα, καταστροφικότητα, θόρυβος κα.- αν δεν δώσετε στο ζώο τα ερεθίσματα που χρειάζεται!
Eνασχόληση & συνθήκες ζωής
Τα δύο ζώα μεγαλώνουν θαυμάσια κοντά σε ανθρώπους. Η συντροφιά του αφεντικού είναι απαραίτητη για το Ντόμπερμαν, ένα ζώο ιδιαίτερα συναισθηματικό και ευαίσθητο, έναν “σκύλο ανθρώπων”, που αποζητά την παρέα μας και δένεται με την οικογένεια.
Το Ροτβάιλερ, περισσότερο απόμακρο, ανεξάρτητο, παίρνει συχνά μόνο του πρωτοβουλίες και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Με τα αρσενικά Ροτβάιλερ είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για επιμονή στην πειθαρχία, ενώ τα θηλυκά προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα έχοντας τις ίδιες ικανότητες στη φύλαξη.
H ανάγκη σε εξάσκηση είναι σχετικά μικρή (ειδικά σε σχέση με τα Ντόρπερμαν).
Ικανότητες
Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο ζώων είναι η μεγάλη ευκινησία και νευρικότητα του ντόμπερμαν σε αντιδιαστολή με την μεγαλύτερη δύναμη του Ροτβάιλερ (που τραβάει άμαξες!).
Το ευέλικτο ντόμπερμαν είναι ιδανικό για την φύλαξη μεγάλων εκτάσεων, αφού μπορεί να τις διανύσει αποτελεσματικά και γρήγορα. Η ανάγκη του αυτή για κίνηση και δράση πρέπει όμως και να εκτονώνεται, γεγονός που θα δυσκολέψει ένα ήρεμο, σχετικά αδρανές αφεντικό!
Έτσι, το σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή ενός εκ των δύο σκύλων δεν πρέπει να είναι άλλο από τον δικό μας χαρακτήρα.
Το Ντόμπερμαν ταιριάζει σε ανθρώπους περισσότερο δραστήριους, ενεργητικούς. Το Ροτβάιλερ είναι κατάλληλο για πιο ήρεμους ανθρώπους που προτιμούν να ζουν σε ηπιότερους τόνους. Και στις δύο φυλές τα θηλυκά ζώα είναι πιο εύκολα στο χειρισμό, ενώ, παρά το μικρότερο μέγεθος, δεν υστερούν σε τίποτα από τα αρσενικά σε ζητήματα φύλαξης, προστασίας ή γενναιότητας. Έτσι, αν δεν είχατε σκύλο στο παρελθόν αποφύγετε τα αρσενικά!.


www.interpet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !