Οι σαύρες (ιγκουάνα)

Γιώτα
0



Οι σαύρες (ιγκουάνα) δεν είναι κοινωνικά ζώα. Μπορεί να εξοικειωθούν με το ανθρώπινο άγγιγμα, αλλά η υπερβολή μπορεί να τους δημιουργήσει στρές και να τα ωθήσει σε άρνηση για φαγητό. Μη κάνετε το λάθος να νομίσετε, βλέποντας δύο σαύρες ξαπλωμένες δίπλα-δίπλα, ότι είναι φιλική η σχέση τους. Συνήθως δηλώνει ανεκτικότητα ή ανάγκη για ζεστασιά. Οι αρσενικοί είναι πιο επιθετικοί προς τα αρσενικά παρά στα θηλυκά. Σε περίοδο αναπαραγωγής γίνονται ακόμα πιο επιθετικοί. 'Οταν δύο σαύρες είναι στον ίδιο χώρο, η μεγαλύτερη ή πιο επιθετική, μπορεί να επιτεθεί στην άλλη ή να την κράτησει μακριά από το φαγητό και τις εστίες ζέστης. Τα ιγκουάνα μπορούν να τρέφονται με φύλλα σκούρων πράσινων λαχανικών, αμπελόφυλλα, φύλλα ιβίσκου και λουλούδια, ροδοπέταλα, μία εως δύο φορές την ημέρα.'Ολα τα λαχανικά πρέπει να πλένονται, να κόβονται σε μικρά κομμάτια, να ανακατεύονται και να σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς πιο ζεστά. Καλό είναι να δίνονται λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο όπως, φύλλα παντζαριού, πικραλίδες, μαιντανό, σπανάκι,κόλιαντρο. Σε γενικές γραμμές είναι καλύτερα να παίρνουν τα απαραίτητα συστατικά από τα ωμά λαχανικά, παρά να παίρνουν συμπλήρωματα βιταμινών. Η τροφή πρέπει να κόβεται σε κομμάτακια ή κύβους και να ανακατεύεται πολύ καλά ώστε να μη μπορεί η σαύρα να διαλέγει συγκεκρι-μένα λαχανικά. Ταίστε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. 'Οσο για το χώρο τους, πρέπει να είναι ασφαλής και καθαρός. Πρέπει να έχουν αρκετό χώρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά κλαδιά για να σκαρφαλώνουν.
Το φαγητό και το νερό τους, πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλο μέρος ώστε να το φτάνουν εύκολα και να μπορούν τα σκεύη να καθαρίζονται συχνά. Μπορείτε να καθαρίζετε τη γυάλα τους με διάλυμα νερού και χλωρίνης. Φροντίζετε να ξεπλένετε και να στεγνώνετε καλά, πριν ξαναβάλετε το ιγκουάνα μέσα. Καλό θα ήταν να μην αφήνετε το ιγκουάνα να κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι, για να αποφευχθεί η μείωση της θερμοκρασίας του (δεν έχει πρόσβαση σε πηγή θερμότητας), ο τραυματισμός και ίσως η διαφυγή του.
Αν πρέπει να στεγαστούν δύο ιγκουάνα μαζί, πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος, να μην είναι και τα δύο αρσενικά και να έχουν πολύ χώρο και μέρη για να μπορούν να απομονώνονται το ένα από το άλλο. Πρέπει επίσης να έχουν χωριστές πηγές θερμότητας, UV φώς, φαγητό, νερό.
Αποφύγετε αντανακλαστικές επιφάνειες και καθρέφτες.
Ο φωτισμός πρέπει να είναι πλούσιος και να μη φιλτράρεται από γυαλί ή πλαστικό. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές λάμπες με ακτινοβολία UV-B.
H θερμοκρασία είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την υγεία του ιγκουάνα. Χρησιμοποιούνται ειδικές λάμπες για να ρυθμίζεταιη θερμοκρασία μέσα στη γύαλα. Για τα τροπικά είδη η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι, 26.5-37 C.
H διάρκεια ζωής του ιγκουάνα είναι 13-29 χρόνια. [www.animalclinic.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !