Μυρμήγκι

Γιώτα
0



Τα μυρμήγκια ανήκουν σε μια πολυπληθή τάξη ολομετάβολων εντόμων (έντομα που παρουσιάζουν πάντα νυμφικό στάδιο), που είναι διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο και οικολογικά διαφοροποιημένα, τα υμενόπτερα.
Ζουν σε οργανωμένες αποικίες. Οι φωλιές τους βρίσκονται σε κορμούς
δέντρων η έχουν την μορφή υπογείων θαλάμων στο έδαφος. Χαρακτηριστικό των φωλιών είναι πως πάντα πάνω από αυτές η μεγαλύτερη ποσότητα χώματος είναι συγκεντρωμένη προς τον Βορρά. Εκεί ζουν οι βασίλισσες που γεννούν τα αυγά, οι εργάτριες, που είναι στείρα, άπτερα θηλυκά τα οποία αποθηκεύουν την τροφή, χτίζουν τη φωλιά, εκτρέφουν μελίγκρες, φροντίζουν τις προνύμφες. Επίσης εκεί ζουν οι προνύμφες (αναπτυξιακή μορφή μυρμηγκιών) και τέλος τα αρσενικά, τα οποία συμμετέχουν μόνο στη γονιμοποίηση. Την αποικία προστατεύουν άπτερα στείρα θηλυκά, τα μυρμήγκια στρατιώτες, τα οποία είναι μεγαλόσωμα και διαθέτουν μεγάλα σαγόνια.
Τα μυρμήγκια με το δάγκωμά τους εκκρίνουν το
μυρμηκικό οξύ, το οποίο προκαλεί πόνο και μάλιστα το τσίμπημα του μεγάλου κόκκινου μυρμηγκιού της Αμερικής μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο σε μικρά ζώα.
Η δύναμή τους είναι πολύ μεγάλη καθώς μπορούν να τραβούν στη φωλιά τους από πάρα πολλή απόσταση τροφή που έχουν εντοπίσει και ελέγξει με τις κεραίες τους, τόσο και στα πόδια, τόσο και στις δαγκάνες. Οι δαγκάνες ενός μυρμηγκιού έχουν μικρές προεξοχές στη μέσα πλευρά που βοηθούν στην μεταφορά της τροφής χωρίς να γλιστράει από το στόμα τους ενώ βοηθούν και στην αποκοπή της.
Οι κεραίες είναι όργανο απαραίτητο για τα μυρμήγκια. Με αυτές αντιλαμβάνονται αν μια τροφή είναι κατάλληλη γι' αυτά. Τα μυρμήγκια με τις κεραίες τους μπορούν να επικοινωνήσουν και να καταλάβουν αν ένα άλλο μυρμήγκι είναι από την φωλιά τους με διάφορες χαρακτηριστικές κινήσεις που κάνουν με τις κεραίες τους. Στην περίπτωση που ένα μυρμήγκι δεν ανήκει σε μια φωλιά αποχωρεί ή παλεύει μέχρι θανάτου με το άλλο μυρμήγκι.
Κάποια είδη μυρμηγκιών έχουν δηλητηριώδες κεντρί, που το χρησιμοποιούν σε μάχες και για να εξασφαλίζουν τροφή σκοτώνοντας μικρά έντομα. Ένα είδος μυρμηγκιού φυλάει υγρά στο πίσω μέρος του σώματός του, αυτά τα υγρά έχουν γλυκιά γεύση και τα βγάζει έξω σιγά σιγά για να ταΐσει τις προνύμφες.
Η προνύμφη είναι ένα στάδιο που κάθε είδος μυρμηγκιού περνάει. Η προνύμφη είναι ένα μικρό σκουλήκι που σιγά σιγά μετασχηματίζεται σε μυρμήγκι. Οι προνύμφες είναι στην κορυφή της φωλιάς για να αναπτύσσονται πιο γρήγορα από την θερμότητα του ήλιου. Το μέρος της φωλιάς που είναι οι προνύμφες επειδή είναι ψηλά και φυλάγονται όλες οι προνύμφες της φωλιάς,ακόμα και οι προνύμφες βασίλισσες. Για αυτό το λόγο αυτό το μέρος της φωλιάς προστατεύεται με πολλά μεγάλα μυρμήγκια. Η βασίλισσα της φωλιάς είναι το μεγαλύτερο μυρμήγκι της φωλιάς, δεν βγαίνει ποτέ έξω από την φωλιά. Πριν μια βασίλισσα γίνει βασίλισσα έχει φτερά και πετά σε μεγάλους αριθμούς έξω από την φωλιά της, πολλά άλλα μυρμήγκια τις ακολουθούν, όταν βρεθούν μερικά μυρμήγκια με μια μέλλουσα βασίλισσα τότε αρχίζουν και χτίζουν μια νέα φωλιά με την τωρινή βασίλισσα. Αυτό γίνεται μόνο μια μέρα του χρόνου σε κάθε φωλιά τους θερινούς μήνες. Τα μυρμήγκια φτιάχνουν μεγάλες αποθήκες στις φωλιές τους που αποθηκεύουν τροφή για τους χειμερινούς μήνες, οι φωλιές κάποιων μυρμηγκιών φτάνουν έως και 3 μέτρα βάθος. Τα νεκρά μυρμήγκια εκκρίνουν μια ουσία που μυρίζουν τα άλλα μυρμήγκια και τα βγάζουν έξω από τη φωλιά τους. Τα παίρνουν όλα σε ένα χώρο και δημιουργούν ένα νεκροταφείο.
Στα τροπικά δάση υπάρχουν πολλοί μύκητες που απειλούν ολόκληρες φωλιές. Πολλά μυρμήγκια τρέφονται με μύκητες που εκτρέφουν πάνω σε φύλλα. Υπάρχει ένας εχθρός των μυρμηγκιών που εμείς τον βλέπουμε αθώο, είναι μια προνύμφη μπλε
πεταλούδας. Αυτή η προνύμφη γεννιέται μέσα σε μια φωλιά και έχει μυρωδιά σαν προνύμφη μυρμηγκιού. Η προνύμφη ζητά συνεχώς φαγητό και αν μια φορά η φωλιά δεν έχει φαγητό τότε κάνει ήχους προνύμφης βασίλισσας και την ταΐζουν με προνύμφες της φωλιάς. Τα μυρμήγκια μπορούν να περνούν και από νερό κάνοντας μια σχεδία φτιαγμένη από πολλά μυρμήγκια το ένα πάνω στο άλλο. Για να περνούν πάνω από το δηλητήριο στήνουν νεκρά μυρμήγκια και πατάνε πάνω τους για να περάσουν. Αν τα μυρμήγκια ήθελαν να κτίσουν φωλιά μέσα σε ένα δέντρο τότε το δηλητηρίαζαν και η δηλητηρίαση προχωρούσε μέσω των αγγείων του. Τότε τα μυρμήγκια μπορούσαν να κτίσουν φωλιά μέσα του. Όταν σε μια φωλιά τα μυρμήγκια έβρισκαν ρίζες έβαζαν μελίγκρες πάνω. Αυτές έπιναν χυμό από τις ρίζες και άφηναν ένα θρεπτικό υγρό που το έπιναν τα μυρμήγκια και οι προνύμφες τους. Τα μυρμήγκια υπάρχουν σε κάθε άκρη της γης σε πολλά χρώματα και μεγέθη και είναι από τα λίγα ζώα που άντεξαν στο χρόνο και εξαπλώθηκαν σε κάθε άκρη της Γης. wikipedia

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !