ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ

G.S
0

Με το όνομα καρχαρίες υπονοείται ολόκληρη κατηγορία Σελαχίων ψαριών. Το σώμα των καρχαριών θυμίζει τορπίλη που δίνει την ικανότητα στον καρχαρία να κινείται άνετα και με μεγάλη σχετικά ταχύτητα μέσα στο νερό.
Χαρακτηριστικό είναι το
στόμα του, που βρίσκεται πάντα στο κάτω μέρος του κεφαλιού και αρκετά πίσω προς την κοιλιά. Χαρακτηριστικές είναι οι σιαγόνες του, που έχουν μεγάλα και τριγωνικά δόντια, που αποτελούν μερικές σειρές. Στην περίπτωση που τα δόντια του καρχαρία φθαρούν, τότε πέφτουν και στη θέση τους βγαίνουν άλλα.
Στον κόσμο υπάρχουν σήμερα πάνω από 250 είδη καρχαρίες και ζουν σ' όλες τις θάλασσες, με μόνη εξαίρεση την
Κασπία Θάλασσα. Το μοναδικό είδος καρχαρία που ζει στο γλυκό νερό είναι ο καρχαρίας της Νικαράγουας.
Οι καρχαρίες τρέφονται κυρίως με ψάρια, αλλά υπάρχουν και μερικοί που δεν περιφρονούν τα μαλάκια και το πλαγκτόν.
Οι καρχαρίες γεννούν συνήθως ζωντανά τα μικρά τους, δηλ. τόσο η γονιμοποίηση, όσο η επώαση και η εκκόλαψη γίνονται μέσα στον οργανισμό της μητέρας. Η διαδικασία της επώασης διαρκεί πάρα πολύ, ίσως και πάνω από 12 μήνες.
Το πιο γνωστό είδος απ' αυτούς είναι ο καρχαρίας ο σταχτής. Ο καρχαρίας αυτός ζει σε όλους τους ωκεανούς και φτάνει και μέχρι τη Μεσόγειο. Έχει μήκος 3 - 4 μέτρα και ζυγίζει 500 - 700 κιλά. Πρόκειται για εντελώς ακίνδυνο και ήσυχο ψάρι, που τρέφεται κυρίως από μαλάκια και τυχαία μόνο με ψάρια.
Άλλα είδη γνωστά είναι: καρχαρίας ο Γίγας που είναι ο μεγαλύτερος καρχαρίας που ζει σήμερα. Συνήθως το μήκος του είναι γύρω στα 10 - 12 μέτρα. Ζει κυρίως στον Ατλαντικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Καρχαρίας ο μεγάλος. Κι αυτός από τους μεγαλύτερους που ζουν ακόμη. Ζει σε κοπάδια μέχρι 1000 άτομα και τρέφεται κυρίως με μικρά ψάρια και πλαγκτόν. Είναι εντελώς ακίνδυνος για τον άνθρωπο.
Καρχαρίας ο ανθρωποφάγος, ο πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Το μήκος του φτάνει τα 13 μέτρα.
Ο καρχαρίας ο ανθρωποφάγος που οι ψαράδες τον λένε "δολοφόνο της θάλασσας" ζούσε κυρίως στις τροπικές θάλασσες. Σήμερα, όμως, είναι δυνατό να τον απαντήσει κανείς ακόμη και στο Βόρειο Ατλαντικό. Επιτίθεται στον άνθρωπο, χωρίς καμιά αιτία και χωρίς να έχει προκληθεί. Έχουν σημειωθεί επιθέσεις του και σε βάρκες ακόμη.
Ο καρχαρίας αυτός τρώει τα πάντα σε μεγάλες ποσότητες κι αποτελεί πραγματική μάστιγα για τα δίχτυα των ψαράδων που τα καταστρέφει. Στην Αυστραλία αποτελούν συνεχή κίνδυνο για τους κολυμβητές, ενώ κάθε χρόνο σ' όλο τον κόσμο αναφέρονται πολλά ανθρώπινα θύματα. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα αποτελεσματικό μέσο προστασίας των κολυμβητών από τις επιθέσεις του.
Ο καρχαρίας της Νικαράγουας, που είπαμε παραπάνω, έχει μήκος μέχρι 3 μέτρα. Επιτίθεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό κι αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τους ιθαγενείς.
Τέλος, υπάρχουν και μικρά είδη καρχαριών μεταξύ των οποίων ο πιο γνωστός είναι ο γαλέος. Το μήκος του δε ξεπερνά τα 70 μέχρι 90 εκατοστά. Συνήθως ακολουθεί τα κοπάδια των ψαριών και καμιά φορά μπερδεύεται στα δίχτυα κι όταν είναι μεγάλος, μπορεί να τα καταστρέψει. Το κρέας του τρώγεται.www.livepedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

Please Select Embedded Mode To show the Comment System.*

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !